Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Alkotmánybíróság döntése miatt az MSZP-Párbeszéd

Publikálás dátuma
2019.04.09. 15:05
AZ ellenzék már a törvény megszavazásakor is tiltakozott
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A fideszes pártkatonákkal feltöltött testület a munkavállalók ellenében döntött, már csak az európai intézményekben lehet bízni - hangzott el a sajtótájékoztatón.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul jogorvoslatért az MSZP-Párbeszéd, miután az Alkotmánybíróság (Ab) érvényesnek találta a december 12-ei parlamenti törvénymódosításokat. Az Ab épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatón az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy
"a fideszes pártkatonákkal feltöltött" Alkotmánybíróság megint a magyar emberekkel, a magyar munkavállalókkal szemben döntött, csak a kormányt szolgálja ki.

Az ellenzéki képviselő azt kérte, hogy a szavazók az EP-választáson vegyék figyelembe, kik azok, akik valóban a magyar munkaerőt képviselik. A Fidesz-KDNP képviselői csak magukért képesek kiállni, az emberekért nem - tette hozzá.
Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője tanulságosnak nevezte, hogy az Alkotmánybíróság egy nappal azután hozta meg döntését, hogy az Európai Bizottság bejelentette, vizsgálni fogja a "rabszolgatörvényt". Az Ab döntése ráadásul "gyáva megoldás", mert
kettéválasztották az ellenzék beadványát és csak a decemberi szavazás közjogi érvényességét vitató részről hoztak döntést, a tartalmi kritikákat egyáltalán nem vitatták

- fogalmazott Tordai. Mint mondta, már csak az európai intézményekben bíznak, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.
Ellenzéki parlamenti képviselők, az Országgyűlés tagjainak több mint egynegyede fordult az Ab-hez azzal, hogy a testület semmisítse meg a munka törvénykönyve és a a közigazgatási bíróságokról szóló törvény december 12-én elfogadott rendelkezéseit, mert azok elfogadásának körülményei szerintük házszabályba és alaptörvénybe ütközőek, így közjogilag érvénytelenek. Az indítványban arra hivatkoztak, hogy az Országgyűlés elnöke és a levezető elnök nem a pulpitusról vezette az ülést, a szolgálatban lévő jegyzők közül egyik sem tartozott ellenzéki képviselőcsoporthoz, továbbá a szavazási rendszer kártya nélküli üzemmódban működött.

Közel 7000 embert érint: szerdán kiürítik a budapesti BAH csomópont környékét

Publikálás dátuma
2019.04.09. 14:36

Összesen hat robbanótestet találtak Dél-Budán, a legnagyobbak száz és ötven kilogrammosak. A repeszek miatt kell aggódni.
Szerda reggel nyolc órakor lezárják a BAH-csomópont környékét, megkezdődik a terület kiürítése, majd annak végeztével - várhatóan a reggeli, délelőtti óráktól kezdődően - csomóponton sem lehet majd áthaladni, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy más irányból közelítsék meg úti céljaikat - figyelmeztet a XII. kerület polgármestere és rendőrkapitánya. A tervek szerint aznap, április 10-én hatástalanítják azokat a második világháborús robbanótesteket, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén végzett építkezés során találtak korábban.
A kiürítés 2600 lakót és több mint 4000 dolgozót érint

A kiürítendő területen lakóingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpont és szállodák is vannak.  A teljes zárást - mely részleteiről ebben a cikkben írtunk bővebben - a robbanótestek hatástalanítása után oldják majd fel.
Az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek. További lehetőség lehet még a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-ás autóút igénybevétele. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják a közlekedőknek.

6 bombát találtak

Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök elmondta, hogy a sportcentrum területén az építkezés során hat különböző robbanótest került elő. A két legnagyobb tömegűnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításuk érdekében. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba. A kiürítés szükségességéről szólva azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

Kínos Fidelitas-akció után húsvéti tojásvadászatra hívta az aktivistákat Ujhelyi - nem mondtak nemet

Publikálás dátuma
2019.04.09. 13:55

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
Látszólag nem múlt sokon, hogy még a szocialisták aláírásgyűjtésébe is bevonja a szegedi Fidelitas szószólóját az EP-képviselő.
"Ujhelyi, mutasd a számlákat" feliratú molinóval látogatták meg a HírTV és más kormányközeli sajtóorgánumok gyűrűjében érkező szegedi Fidelitas aktivistái Ujhelyi István szegedi aláírásgyűjtő standját, derül ki a szocialista EP-képviselő közösségi oldalára felkerült videóból. A Korponyai Ernőként bemutatkozó ifjú fideszes és Ujhelyi között ezután egészen szürreális beszélgetés bontakozott ki.
Korponyai előbb kénytelen volt elismerni, hogy tartalmi részről egyáltalán semmi kifogása nincs az ellen, amiért a szocialisták aláírást gyűjtenek, vagyis hogy Magyarország maradjon az EU tagja. Majd - miután Ujhelyi felhívta rá a figyelmét, hogy ha valótlanságot állít, perre számíthat - a számlákról kezdtek meddő vitába: Korponyai olyannyira óvatosan fogalmazott, hogy ki sem derült, pontosan mire és miért kíváncsiak. Ennek ellenére a Fidelitas-aktivista egy közvélemény-kutatásra is próbált hivatkozni, mi szerint rengeteg szegedi akarja látni "a számlákat".
De mikor Ujhelyi kijavította, hogy valójában egy tájékoztató jellegű hazug kampányról van szó felmérés helyett, Korponyai rábólintott.

Később - már a molinót tartó aktivisták mellett - azt is megállapították, hogy a Fidesztől gyakorlatilag csak egy stadiont kapott Szeged, míg az Európai Uniótól nagyjából 300 milliárd forintos támogatást, amiből többek között uszoda és sportcsarnok-beruházás valósult meg, panelrehabilitációs program, és a liget átépítése.
- Mi a számlákra vagyunk kíváncsiak képviselő úr, szeretnénk, hogy tisztázza magát - tett még egy utolsó kísérletet Korponyai.
- Benyújtom a számlát, ezt elhiheti, a bíróságon találkozunk. Mindenért meg fognak fizetni, ezt megígérem - válaszolta Ujhelyi.
- Ezek eltúlzott kijelentések, ezek eltúlzott kijelentések... - ismételgette ekkor már kedélyesen, már-már pajkosan, széles mosollyal a Fidelitas-aktivista.
A szocialista politikus végül húsvéti nyuszi- és tojáskereső versenyre invitálta a már a sajtóban bemutatott kertjébe az aktivistákat.
Szerző
Frissítve: 2019.04.09. 14:56