Alstom-ügy: vádat emeltek négy ember ellen

Publikálás dátuma
2019.04.10. 09:53

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ügyészség hat embert hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mindannyian szabadlábon védekeznek.
A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt négy ember ellen a Fővárosi Törvényszéken gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette miatt az Alstom-ügyben – derül ki az ügyészség közleményéből. A Központi Nyomozó Főügyészség metrókocsik szállítási szerződéseivel kapcsolatban korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozást, míg a hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2017. január 23-án az M4-es metró egyéb szerződéseivel kapcsolatban elrendelt nyomozást az Alstom cég szerződéseire vonatkozó rész elkülönítése után áttette a Fővárosi Főügyészségre. A vádirati tényállás lényege szerint a francia Alstom cég megvádolt vezető tisztségviselője a BKV által az M2-es és M4-es metróvonalakat érintő járműbeszerzésre 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban az Alstom vezette konzorcium győzelme érdekében a közbeszerzési eljárás eredményét befolyásolni képes ismeretlen személyt vagy személyeket milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg. A jogtalan előny 2007 és 2009 években történt átadása céljából az Alstom pénzügyi forrásából három fiktív tanácsadói szerződés megkötésére került sor a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót fizettek ki. Mint írják, a vezető tisztségviselő korrupciós cselekményéhez társai – a vesztegetési cél tudatában – a fiktív szerződések megkötésében, a fiktív tanácsadók bevonásában való közreműködésükkel nyújtottak segítséget. Az ügyészség hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mindannyian szabadlábon védekeznek, két személy esetében elkülönítésre, majd felfüggesztésre került az eljárás. A vádlottak között – a két magyar személy mellett – egy osztrák és egy amerikai állampolgár is van – teszik hozzá.
Szerző

Nem járt egy szakaszon a 3-as metró

Publikálás dátuma
2019.04.10. 09:21

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hatósági zárás miatt pótlóbuszok közlekedtek.
Az M3-as metró helyett Újpest-központ és az Árpád híd között pótlóbusszal lehet utazni hatósági zárás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Lapunk városházi forrásokból megtudta, hogy egy patkány okozott füstöt a metróban, az erről szóló cikkünket itt találja. A metró azóta ismét a felújítás idején érvényes menetrend szerint közlekedik.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 11:27

Elintézték a fideszesek: büdzsé nincs, tiszteletdíj van a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2019.04.10. 08:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ötödszörre sem alkotta meg a XV. kerületi önkormányzat költségvetési rendeletét, a képviselő-testület kedden napirendre sem vette.
Ötödjére sem alkotta meg költségvetési rendeletét a XV. kerület 21 tagú képviselő-testülete. Németh Angéla polgármester újabb előterjesztése az április 9-i rendkívüli ülésen már napirendre sem került, mert azt a Fidesz-frakció hét tagja, valamint a volt fideszes képviselők és a független, ex-MSZP-s Móricz Eszter nem szavazta meg. Ugyanilyen felállásban mondott nemet a testület a költségvetésre február 26-án, március 12-én, március 18-án és április 2-án is – írja honlapján az önkormányzat. A szavazást megelőző első rendkívüli ülésen napirendre került, de nem kapta meg a többséget az LMP-s Szilvágyi László előterjesztése és az MSZP-s Bihal Dávid ahhoz kapcsolódó módosító javaslata, hogy az önkormányzati képviselők illetményét, illetve költségtérítését függesszék fel, amíg a kerületnek nincs költségvetése. Mint írják, a szavazásnál a fideszes, illetve egykori fideszes képviselők, valamint Móricz Eszter tartózkodtak.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 09:42