Hajléktalanotthont ígértek, mégis munkásszálló épülhet Újpesten

Publikálás dátuma
2019.04.10. 21:55
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A profilváltással az ára is egymilliárd forinttal megugrott.
Szerdán jelent meg az a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amiben Orbán Viktor elrendeli, hogy a budapesti IV. kerületben, a Árpád út 124–126. szám alatti ingatlanon munkásszállás kerüljön kialakításra, szúrta ki a 444.hu. A határozat 1,3 milliárd forintot különít el az idei költségvetésből a szálló tervezésére és kivitelezésére.
Ám már tavaly novemberben eljutott egy olyan minisztériumi előterjesztés a hvg-hez, ami szerint a kormányhatározatban megjelölt helyen, vagyis a korábbi Árpád Úti Kórház területén egy 150 férőhelyes új központot hoznának létre a tartós ápolásra szoruló hajléktalan emberek számára. (Ez volt az az előterjesztés is, melyben arról volt szó, a budapesti aluljárók lezárásával kívánja a kormány és a főváros a túlzsúfolt és alulfinanszírozott intézményrendszerbe kényszeríteni az utcán élőket.)
A hajléktalanotthon kapcsán milliárdokról még nem volt szó; a lap akkor arról írt, hogy a beruházás teljes becsült költsége 270,9 millió forint lenne, az otthon fenntartása pedig évente 97,7 millió forintba kerülne.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 21:59

Meghalt Oláh Éva, "a magyar gyermekgyógyászat utazó nagykövete"

Publikálás dátuma
2019.04.10. 21:02

Fotó: Shutterstock
Az orvosprofesszor munkáját többek közt a Schöpf-Merei Emlékéremmel, Debrecen Pro Urbe díjával és a Semmelweis díjjal is elmerték, de már orvossá is kitüntetéssel avatták.
Életének 76. évében elhunyt Oláh Éva professzor, a gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja, a Debreceni Egyetem (DE) gyermekgyógyászati klinikájának volt igazgatója - közölte a DE sajtóirodája szerdán. Oláh Éva 1968-ban fejezte be egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol "Sub auspiciis rei publicae popularis" kitüntetéssel avatták orvosdoktorrá. Ugyanabban az évben nevezték ki a gyermekklinikára, ahol azóta is megszakítás nélkül dolgozott.
1972-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 1980-ban humángenetikából szerzett szakorvosi képesítést. Tudományos munkája elsősorban az utóbbihoz kötődött, ezen belül a daganatkutatás, az onkogenetika irányába haladt, amelyre alapozva alapította meg 1973-ban a klinikai genetikai laboratóriumot. Oláh Évát 1992-ben egyetemi tanárrá és a gyermekklinika igazgatójává nevezték ki. Tizenöt éven keresztül, 2007-ig irányította a klinika oktató-, kutató- és betegellátó munkáját, majd a klinikai genetikai központ szakmai igazgatójaként végezte tevékenységét egészen 70 éves koráig.
Szakmai munkája, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a klinikai genetika művelése mellett számos tankönyvet írt, aktívan szervezte a graduális és a posztgraduális képzéseket, a tudományos diákkör meghatározó vezető egyénisége volt, irányításával számos díjazott pályamunka és előadás készült. Hallgatói Pro Scientia érmeket kaptak, vezetésével kandidátusi és PhD-értekezések születtek.
Oláh professzor elnöke volt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának, a Magyar Humángenetika Társaságnak, aktív részese volt számos európai gyermekgyógyászati és humángenetikai társaságnak, a világ minden pontján képviselte a magyar és az európai gyermekorvosokat, számos tanulmányt készített az európai gyermekellátásról, melynek eredményeit európai és világkongresszusokon ismertette. Az egyetem közleménye szerint a magyar gyermekgyógyászat utazó nagykövete volt. Kitüntetései és elismerései méltatták életútját, amelyek közül legbüszkébb a hallgatók által ötször is neki adományozott Az év oktatója címre volt. 2003-ban lett az általános orvostudományi kar kiváló oktatója, majd 2004-ben vette át a Went István Emlékérmet a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredményei elismeréseként.
Egyebek mellett megkapta a Schöpf-Merei Emlékérmet, Debrecen Pro Urbe díját, a Semmelweis díjat és Berettyóújfalu díszpolgára is lett. Oláh nyugdíjba vonulása után is, professor emeritaként aktívan részt vett az egyetem életében. A professzori klub elnökeként nagymértékben hozzájárult a Debreceni Egyetem kulturális életéhez, irányításával a professzori klub rendszeres tudományos és kulturális események központjává vált.
Oláh Éva professzort a Debreceni Egyetem, az általános orvostudományi kar és a klinikai központ saját halottjának tekinti.
Témák
meghalt

Elverte a jégeső a szegedi közvilágítást

Publikálás dátuma
2019.04.10. 20:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A várost több pontján nem volt közvilágítás a szerda esti vihar után.
Hatalmas villámokkal, jéggel, szakadó esővel lepte meg szegedet és környékét szerda este az első igazi idei vihar, írja a delmagyar.hu. A város több pontján nem volt vagy nincs közvilágítás: a Dózsa utcába nemrég tért vissza a fény, a Szilléri sugárúton még este háromnegyed 8 előtt sem világítottak a lámpák.
Az időkép.hu radarképe alapján még fél 9 körül is szakad az eső a környéken.
Szerző