Facebook;média;

Kitörhet a háború a Facebook és a Fidesz között

Az amerikai cég nem lát lehetőséget arra, hogy Magyarországra is alkalmazza a biztonságos médiatermékeket tartalmazó „fehér listát”.

A magyarországi média jelentős része nem elég megbízható a Facebook irányítóinak a szemében. Az amerikai cég ezért nem lát lehetőséget arra, hogy Magyarországra is alkalmazza a biztonságos médiatermékeket tartalmazó „fehér listát”, mert túl nagy veszélyét látja a visszaélésnek – tudta meg a HVG. 

A lap azt írja: a platform az európai parlamenti választások előtt elhatározta, hogy az oldalra kitett híreket csak előzetes kontroll után engedi reklámozni. Vissza akarja szorítani a lehetőségét, hogy bárki hangulatkeltéssel próbáljon politikai előnyt kovácsolni. A legtöbb országban meghatározta azoknak a sajtótermékeknek a körét, amelyek számára nem szükséges ilyen kontroll. A magyar Facebookon viszont senki sem kapott felmentést. A magyarázat során a cég munkatársaitól elhangzott egy rövidítés: a KESMA – magyarán tisztában vannak azzal, milyen „hírszolgáltatásra” állt össze a kormányhoz közel álló Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány – teszik hozzá.

A cikkben felidézik, hogy ettől valószínűleg cseppet sem függetlenül Budapesten a Századvég kormánypárti elemzőcég előállt a Facebook megrendszabályozásának ötletével. Az érvelés szerint a közösségi média korlátozza a szólás alkotmányban garantált szabadságát, hiszen rendszeresen letilt a világképébe nem illő tartalmakat, így tömegmédiává kell nyilvánítani a Facebookot, és a magyar törvények hatálya alá kell vonni.