A játékosok kétharmada megbetegedett, halasztást kér szombati bajnokijára az MTK

Publikálás dátuma
2019.04.11. 10:47

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jelenleg nincs annyi egészséges labdarúgó a keretben, hogy vállalni tudják a következő bajnoki mérkőzést.
Az MTK Budapest vezetése rendkívüli helyzet miatt halasztási kérelemmel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottságához a Haladás elleni bajnoki mérkőzéssel kapcsolatban – közölte a klub a honlapján. Mint írták, keretük jelentős része gyomor bélhuruttal járó vírusinfekciót kapott, és ez a játékosok közel kétharmadát, valamint a szakmai stáb pár tagját is érinti. Miután a fertőzés már az utánpótlás játékosokat is elérte (több korosztály tagjait haza kellett küldeni az akadémiáról), ezért a betegség továbbterjedése sem kizárható.
„Azt a szempontot is figyelembe véve, hogy jelenleg nem áll rendelkezésünkre annyi egészséges labdarúgó a keretben, hogy vállalni tudjuk a soron következő bajnoki mérkőzés lejátszását, a szombati napon esedékes mérkőzésünk elhalasztását kérvényeztük a szövetségtől egy későbbi időpontra (április 23. vagy 24.). Szintén kértük az U16-os és U17-es csapat debreceni bajnokijának halasztását”

– tették hozzá.

Dreissiger Imre, az MTK Budapest orvosa közölte: a debreceni bajnoki mérkőzés másnapján a csapat egyik játékosa rosszul érezte magát, lázzal, hasmenéssel, hányással és végtagfájdalmakkal küszködött. Azonnali kezelést kapott, két napon belül jobban is lett, viszont hétfőtől kezdve sorra, egymás után több játékosnál is hasonló tünetek léptek fel.
„Mindenki megkapta a megfelelő terápiát, akadt, akinél antibiotikumos kezelésre is szükség volt. A keret jelentős része legyengült állapotban van, egyrészt a vírusos betegség miatt, másrészt mert az edzéseken értelemszerűen nem tudtak részt venni a hét közepéig”

– jelentette ki.

Hangsúlyozta: mindent megtettek azért, hogy a játékosok minél jobb állapotba kerüljenek, és hogy megakadályozzák a továbbfertőződéseket, de utóbbi ezzel együtt sem zárható ki. Mivel az U19-es együttes is Budapesten készül, náluk is jelentkeztek hasonló tünetek, így a keret feltöltése onnan sem megoldható.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 11:02

A tíz fiatal focista halála megrázta és talán felrázza Brazíliát

Publikálás dátuma
2019.04.11. 10:30

Fotó: MAURO PIMENTEL / AFP
Tíz tinédzser korú, szegény sorsú játékos veszítette életét a riói Flamengo futballklub edzőközpontjában, ahol rendkívül rossz állapotok uralkodtak.
Február 8-a örökre rossz emlékeket kelt majd a brazil emberek életében, ugyanis aznap a riói Flamengo futballklub edzőközpontjában tízen életüket vesztették. A kormány a történtek után háromnapos gyászt rendelt el. A sportközpontban egy két hónappal korábban felújított épület gyulladt ki, amelyben 14-17 éves játékosok laktak. Mint utóbb kiderült, a tüzet hajnali öt órakor – amikor a fiatalok még aludtak – egy rövidzárlatos légkondicionáló okozta, a tűzoltók pedig csak két óra alatt tudták megfékezni a lángokat. 
A Flamengo büszke arra, hogy Brazília legtöbb szurkolóval rendelkező futballklubja – neveltje volt többek között Zico, Junior és Leonardo –, ugyanakkor nem teremti meg a megfelelő feltételeket az utánpótlásképzésben. Rió államügyészei 2015-ben beperelték a klubot a képzési központban uralkodó körülmények miatt. Az ügyészek szerint a feltételek rosszabbak voltak, mint amit máshol fiatalkorú bűnözőknek kínáltak.
A város tisztviselőit 2017-ben arra utasították, hogy zárják be a létesítményt, de ez nem történt meg, inkább milliókat költöttek az akadémia fejlesztésére. Egy éve azzal dicsekedtek, az új létesítmény a legjobbak közt lesz Brazíliában.
Mindezek ellenére a tűz éjszakáján több mulasztás is történt, így 26 fiú élete került veszélybe. A szövetség szabályozása szerint 10 fiatalkorúként legalább egy nevelőnek a gyerekekkel kell lennie, ám egyetlen felnőtt sem tartózkodott velük. A túlélők elmondták, egyetlen kijárat volt az épületben, a kollégium legtávolabbi végén, a fiúk többsége messzebb volt a kijárattól, mint a szabályokban előírt 33 méteres határ. S bár mindegyik szobában volt ablak, azokat kívülről ráccsal zárták le. Az egyik túlélő elmondása szerint a szobaajtó beragadt, ő viszont olyan sovány volt, hogy kifért az ablakrácsok között, míg egy nála magasabb kapustársa már nem volt ennyire szerencsés.
A Flamengo elnöke, Rodolfo Landim április elején nem ismerte el a klub ellen felhozott vádakat, csupán annyit mondott: célunk, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezt a problémát.
Brazíliában még napjainkban is a labdarúgás az egyik olyan tevékenység, amelytől családok tízezrei remélik a felemelkedést. A családok gyakran több ezer mérföldet utaznak a gyerekükkel, hogy jobb képzési programba kerüljön be, s megnyíljon előttük az út a profi karrier felé. Hivatalos adatok nincsenek azzal kapcsolatban, mennyi fiú van a brazil ifjúsági futballrendszerben, becslések alapján ez a szám 12 ezer és 15 ezer között lehet. A brazil labdarúgó-szövetség nem törekszik arra, hogy nyomon kövesse a játékosokat, amíg be nem töltik 16. életévüket. Ugyanakkor a gyerekek csupán öt százalékából lesz profi, egy 2016-os kutatás szerint a játékosok 82 százaléka kevesebb, mint 265 dollárnak megfelelő reált kap havonta.
Az elhunytak között volt a 15 éves, utánpótlás válogatott Christian Esmério is, aki március 5-én töltötte volna be 16. életévét, ekkor pedig profi szerződést kapott volna. Szülei korábban minden pénzüket abba ölték, hogy fiuk legyen a következő Ronaldo, Ronaldinho vagy Neymar.
– Apa, keresünk egy házat! – emlékszik vissza Christian szavaira az édesapa. Mint mondta, fia hálából egy másik házat akart venni családjának, ugyanis jelenleg sem víz, sem pedig áram nincs az otthonukban. A család amellett, hogy elveszítette a gyermeket, az új otthonról is le kell, hogy mondjon. A szülők csupán abban bízhatnak, a bíróság kártérítést ítél majd nekik.
Szerző
Témák
Brazília futball

Manchesterben nyert a Barcelona, döntetlent játszott a Juventus és az Ajax

Publikálás dátuma
2019.04.11. 07:36

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Az FC Barcelona egygólos előnnyel várhatja a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének hazai visszavágóját, miután győzelmet aratott a Manchester United vendégeként. A másik szerdai mérkőzésen az Ajax és a Juventus nem bírt egymással Amszterdamban.
Az Old Trafford stadionban – ahol korábbi négy fellépése alkalmával egyszer sem nyert a katalán csapat – nagy lendülettel kezdett a Barcelona, és mezőnyfölényét a 12. percben gólra tudta váltani: Suárez középre visszafejelt labdája Shaw testén változtatott irányt, mielőtt a hazai kapuba került volna. A vezetőgól után a vendégek kényelmesebb tempóra váltottak, túlzott magabiztosságuk hibákkal is párosult. Az egyenlítés elmaradt ugyan, de magukra találtak az angolok, akik egyenrangú partnerei voltak a katalánoknak, és még helyzeteket is kidolgoztak. A nagy kedvvel játszó – a 65. percben mégis lecserélt – Coutinho vezérletével idővel magához ragadta a kezdeményezést a Barcelona, de megelégedett azzal, hogy a lefújásig irányítása alatt tartották a mérkőzést. Amszterdamban a jó iramú, küzdelmes összecsapáson mindkét kapu előtt gyakran megfordult a labda, és a szünet előtti hajrában Cristiano Ronaldo fejesével jutott vezetéshez a Juventus. A hazai védők teljesen megfeledkeztek a beadásra centerként érkező portugálról, aki nem hibázott. A második játékrész elején Neres találatával megérdemelten egyenlített a sokat dolgozó és gólra törően támadó Ajax. A folytatásban egyenrangú félként játszottak a csapatok, az eredmény pedig nem változott, bár a vendégeknek a hajrában volt egy kapufájuk.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:

Manchester United (angol)–FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-1) gólszerző: Shaw (12. - öngól) AFC Ajax (holland)–Juventus (olasz) 1-1 (0-1) gólszerzők: Neres (46.), illetve Cristiano Ronaldo (45.) A visszavágókat jövő kedden rendezik.

Szerző