Előfizetés

Ezer vasutas tüntetett Bukarestben, általános sztrájkra készülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:10

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Egy 30 év tapasztalattal bíró mozdonyvezető nettó bére a pótlékokkal együtt sem éri el átszámolva a 200 ezer forintot, és ezzel ők még jól keresnek a román vasutasok között.
A román vasúti szakszervezetek mintegy ezer tagja tüntetett csütörtökön a szállításügyi minisztérium bukaresti épülete előtt, írja a transindex.ro. A vasutasok béremelést, jobb munkakörülményeket, beruházásokat, a Román Vasúttársaság (CFR) átszervezését, illetve a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását kérik, azzal fenyegetőzve, hogy nyáron általános sztrájkba lépnek, ha nem teljesülnek követeléseik.
A szakszervezeti szövetségek vezetője, Iulică Măntescu rámutatott, egy 30 év tapasztalattal rendelkező mozdonyvezető nettó bére a különféle pótlékokkal együtt sem éri el a 3000 lejt - vagyis a nagyjából 200 ezer forintot -, a többi vasúti alkalmazott pedig ennél is kevesebb pénzt visz haza havonta.
Azt is sérelmezik, hogy elakadt a képviselőház munkaügyi bizottságában a vasutasok jogállását szabályozó törvény tervezete.
Măntescu úgy véli, 100 milliárd lej értékű beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy a vasúti infrastruktúra megfelelő állapotba kerüljön. A CFR spanyol, lengyel vagy német mintára történő átszervezését, a CFR Rt., a személyszállítással foglalkozó állami vasútvállalat, illetve az teherszállítási részleg újbóli egyesítését szorgalmazzák.
A tüntetők küldöttségét fogadták a szállításügyi minisztériumban, majd ezt követően a tiltakozás véget ért.

Megígérték a béremelést

Növelni fogják a vasúti alkalmazottak fizetését - ígérte Răzvan Cuc szállításügyi miniszter csütörtök délután, a szektorban dolgozók fővárosi tüntetését követően, írja a maszol.ro. Răzvan kijelentette, van költségvetési keret a román állami vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak béremelésére, de azt nem részletezte, mennyire számíthatnak.

Az európai szocialisták befagyasztották kapcsolatukat a román kormánypárttal

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:06
Liviu Dragnea (k) a Szociáldemokrata Párt elnöke
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A PSD tagságának kérdését a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre a pártcsaládban.
Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) – közölte csütörtökön a román Hotnews.ro ellenzéki hírportál, a PES elnökének egy előző napi, a pártcsalád honlapján közzétett nyilatkozatát ismertetve. Szergej Sztanisev a Brexittel foglalkozó rendkívüli EU-csúcsot megelőző PES-tanácskozáson beszélt arról, hogy a PES továbbra is aggodalommal tekint a jogállamiság romániai helyzetére. Arról tájékoztatta a szocialista kormányfőket, pártelnököket és uniós biztosokat, hogy a PES vezetősége nem vesz részt romániai tagpártjának egyetlen rendezvényén sem az európai parlamenti (EP-) választások kampányában.
„Amíg a román kormány nem teszi világossá, hogy elkötelezett a jogállamiság mellett és kész követni az Európai Bizottság ajánlásait, addig a PES vezetősége befagyasztottnak tekinti kapcsolatát a román kormánypárttal”

– jelentette ki Sztanisev.

Hozzátette: a PSD tagságának kérdését az európai pártcsaládban a júniusi elnökségi ülésen tűzik formálisan napirendre. A PES romániai aktivistái sajnálatosnak, igazságtalannak és a PSD csaknem félmillió romániai tagja semmibe vételének minősítették a PES elnökének bejelentését. A baloldali aktivisták közösségi oldalukon közzétett közleményükben úgy értékelik, hogy a PES vezetősége a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmait ellenőrizetlen információkra alapozva, választási megfontolásból hangoztatja.
„A 126 éves múltra visszatekintő pártunk túlélte a szélsőjobboldal és kommunizmus diktatúráinak nehéz időszakát, és továbbra is az Európa-párti szociális demokrácia politikáját fogja folytatni, amely Romániának a NATO-hoz és az EU-hoz történt csatlakozását eredményezte”

– hangoztatták a PES romániai aktivistái.

Múlt héten Románia tizenkét nyugati szövetségesének bukaresti nagykövete közös nyilatkozatban kérte fel a bukaresti kormányt, hogy ne fogadjon el a bűnözés és korrupció elleni harcot gyengítő rendeletet. Viorica Dancila miniszterelnök megalapozatlannak nevezte állásfoglalásukat, és úgy vélekedett, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, az európai szocialisták csúcsjelöltje is ok nélkül aggódik a jogállamiság romániai helyzetének romlásáért, mondván, hogy kormánya folyamatosan egyeztet az EB szakértőivel és tartja magát a megbeszélt menetrendhez.

Másodszor is megszavazták a törvényt, amivel az oroszok levághatják magukat az internetről

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.11. 14:42

Fotó: Jaap Arriens / AFP
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök március végén állította, hogy nem fogja követni Kína példáját a világháló szabályozását illetően - mégis kész a törvény az orosz net központosításáról.
Második olvasatban is megszavazta - 27 pontosítással - csütörtökön az orosz parlament alsóháza az orosz internet autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet, amely bírálói szerint indokolatlan kormányzati ellenőrzést biztosít a web alkalmazása felett. A törvényt az előterjesztők az Egyesült Államokkal való riogatással fogadtatták el: Amerika kiberbiztonsági doktrínája végrehajtandó támadóműveletekkel is számol, és Oroszországot fenyegető tényezőként nevezi meg.
A jogszabály a tervek szerint túlnyomórészt november 1-jén lép majd hatályba, kivéve a titkosított információvédelemre és a nemzeti domainnév-rendszerre vonatkozó rendelkezéseket, amelyek 2021 januárjáig váratnak magukra.
A jogszabály olyan infrastruktúra létrehozását kezdeményezi, amely képes gyakorlatilag elvágni Oroszországot a világhálótól. A dokumentum egyebek között rögzíti a forgalomirányítás szabályait, valamint azt, hogy miként kell érvényt szerezni nekik. Ha az orosz kormány úgy ítéli meg, hogy "az internet országon belüli stabilitása veszélyeztetett", akkor a tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóság (Roszkomnadzor) központi ellenőrzést vezethet be az általános felhasználású hálózatban, és intézkedéseket foganatosíthat majd a fenyegetések elhárítása érdekében. A "rendkívüli" helyzetekben az állami szerv, a Roszkomnadzor lesz felelős a szolgáltatások elérhetőségéért és a szolgáltatók tevékenységének összehangolásáért.
A törvénytervezet most elfogadott, főképp az állami intézmények hatáskörét pontosító módosításának értelmében az állami szervek és vállalatok informatikai rendszereinek kódolással biztosítnak majd az úgynevezett pótlólagos védelmet.
A projekt megvalósítása legkevesebb 30 milliárd rubelbe kerül. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) A parlament információtechnológiai szakbizottságának elnöke, Leonyid Levin csütörtökön azt állította, hogy az orosz gazdaság vesztesége napi 20 milliárd rubel lenne, ha az országot lekapcsolnák a világhálóról.
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egyébként március végén azt állította, hogy Oroszország nem fogja követni Kína példáját a világháló rá eső szegmensének szabályozásában. A most 320:15 arányban megszavazott törvénytervezetet várhatóan jövő kedden fogják végleges, harmadik olvasatban elfogadni. A hatályba lépéshez a felsőház jóváhagyása és az elnök aláírása is szükséges.