Tóth Bertalan: küzdeni kell a szociális Európáért

Publikálás dátuma
2019.04.11. 18:34
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a párt EP-listavezetője Varga Lászlóval, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével Miskolcon.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Miskolcon kampányolt az MSZP "Haza, szeretet, Európa" programjával a pártelnök és Varga László megyei elnök.
Az MSZP a szociális Európa megteremtését állítja európai parlamenti (EP-) választási programjának középpontjába - hangsúlyozta Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnöke csütörtökön Miskolcon, sajtótájékoztatón. Tóth kiemelte:
a magyar munkavállalóknak nem több túlórára, hanem több fizetésre van szükségük.

"Mi olyan Európát akarunk", ahol ezt az alapelvet képviselik az EP megválasztott képviselői, az európai politikusok, pártcsaládok, amelyek küzdenek a szociális Európáért - mondta a pártelnök, hozzáfűzve: erről szól az MSZP programja, a "Haza, szeretet, Európa".
A politikus megjegyezte: a Fidesz azzal, hogy felfüggesztette tagságát az Európai Néppártban, elvesztette a lehetőségét arra, hogy mindezt elérje, s ha továbbra is így folytatja, "kisodródik" az európai pártcsaládokból.
Az MSZP a Párbeszéddel létrehozta a "piros-zöld koalíciót", az egyetlen közös listát, amely a szociális Európa megteremtése mellett arra törekszik, hogy megvédje a jövőt, a jövő generációját. Tóth Bertalan kijelentette: programjuk arról is szól, hogy az európai minimálbér legyen 240 ezer forint és a minimális nyugdíj legyen 95 ezer forint. Az MSZP kiáll a családokért is, a cél az, hogy a családi pótlék érje el a 48 ezer forintot - mondta a pártelnök. Mindezeket úgy kívánja elérni a párt, hogy szorgalmazza a mélyebb integrációt:
"olyan Európát akarunk, ahol az emberek állnak a középpontban, szolidárisak egymással, és megvédik azokat a jogokat, amelyek az unión belül mindenkinek járnak".

Varga László, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának tagja, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke arról beszélt: Miskolcon és a megyében alacsonyabbak a bérek, mint máshol, sok gond van az oktatás, az egészségügy területén, és a gazdasági fejlesztések sem itt valósulnak meg, a kormány nem állt ki Miskolc mellett. Hozzátette, az ellenzékkel együttműködve arra törekszenek, hogy a változás itt is megtörténjen.

Tengernyi közpénzbe fognak még fájni a fővárosi focipályák

Publikálás dátuma
2019.04.11. 18:06

Fotó: Shutterstock
A kormány most adott kilencmilliárdos tőkeinjekciót az MLSZ programjához, de a végső célt tekintve ez kevés lesz.
Megtudtuk, hogy mennyit költött a Magyar Labdarúgó Szövetség a kormány által is támogatott budapesti pályaépítésre, amire a napokban még kilencmilliárd forintot ítéltek meg nekik. 
Az MLSZ korábbi megkeresésünkre válaszolt: mint írták pályafejlesztési programjuk célja, hogy legalább 145 élőgyepes és műfüves nagypályát hozzanak létre vagy újítsanak fel a fővárosban, és megépítsék az ezeket kiszolgáló infrastruktúrát (öltözőket zuhanyzókat) is.
A Szövetség válaszában emlékeztetett rá, hogy tavaly tavasszal 8 milliárdos keretszerződést kötöttek a pályák elkészítésére. A program első szakaszára 2018 -ban mintegy 5 milliárdos forrást kaptak az államtól, amit néhány millió híján el is költöttek már. A beruházásból eddig összesen ennyi valósult meg:
  • élőfüves pálya: 9 db kész, 2 db kivitelezés alatt
  • műfüves pálya: 7 db kész, 4 db kivitelezés alatt
  • 4-es öltöző: 4 db kész
  • 6-os öltöző: 1 db kész
  • öltöző bővítés: 1 db kész
  • öltöző felújítás: 1 db kész, 2 db kivitelezés alatt
Vagyis, az ötmilliárd forintból 22 nagypálya, és 9 öltöző készült vagy készülhet el, és az MLSZ egyeztet a fővárosi kerületekkel a munka folytatásáról.

Az hozzávetőleges becslés alapján is kiderül, hogy a további kilencmilliárd forint sem lesz elég a projekt befejezéséhez. Ha optimistán feltételezzük, hogy a 2021-ig adott újabb támogatásból még kétszer ennyi beruházást tud összehozni az MLSZ, akkor is „csak” 66 nagypályánál és 27 öltözőnél tartunk – és hol vagyunk még a tervezett 145 pályától. A fentiek alapján akár további tízmilliárdokat felemészthet a pályaépítési program, aminek persze az olyan, kormányközelinek tartott cégek is örülhetnek, mint a projekt első közbeszerzésén is jól szereplő Pharos '95 Kft.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 18:22

Mészáros Lőrinc lánya felkerült a NAV szégyenlistájára

Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:45

Fotó: NAV
Nem csak Homlok-Mészáros Ágnes neve, de a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakása is feltűnik a feketelistán.
Közzétette a NAV azoknak a magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak és egyéb szervezeteknek friss listáját, akik vagy amelyek legalább két éve nem tettek eleget áfa-bevallási kötelezettségüknek. A lista 2026 oldalon keresztül sorolja a közel 27 ezer mulasztó adózót, és szép számmal szerepelnek rajta ismertebb cégek, illetve vállalkozók és érdekeltségeik is, vette észre a G7.hu.
Feltűnik például Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, de szerepel a dokumentumban a Sólyom Air neve, a labdarúgó élvonalból száműzött egykori pécsi és kaposvári csapatokat fenntartó cégek, és az újpesti focicsapatot korábban üzemeltető, de néhány éve csúnya botrányba keveredő vállalat is.
Akadnak a dokumentumban társaságok annak a Balogh Sándorhoz köthető vállalatbirodalomnak a tagjaiból is, akinek részben a jelenlegi nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakásán bejegyzett, az államot százmilliókkal megkárosító céghálójáról tavaly írt a portál. A miniszter tulajdonában álló ingatlan is feltűnik a listán, akárcsak az a társasház, amelynek kapucsengőjéről csak nagyjából a kormányalakulás után tűnt el a Bártfai-Mager név.
Ha valaki felkerül a listára, az még nem jár automatikus következményekkel, de a késés mulasztási bírsággal járhat, ha pedig az adózó a NAV felszólítására sem tesz eleget kötelezettségének, akkor törölhetik az adóhatósági nyilvántartásból.

Mészáros lánya szerint technikai hiba történt

Pénteken a Mészáros cégbirodalom szóvivője eljuttatta az Index szerkesztőségébe Homlok-Mészáros üzenetét, amely szerint ő mindig rendesen befizette az adót, csak technikai hiba miatt került fel a NAV listájára. A levélben az áll: „Homlok-Mészáros Ágnes a G7 gazdasági portál cikkéből értesült, hogy neve szerepel a NAV "ÁFA bevallást több mint két egymást követő bevallási időszakon keresztül be nem nyújtó adózók" listáján. A cikk állításait a megbízásából eljáró, adó- és áfa bevallását készítő könyvelőirodával azonnali hatállyal ellenőriztette. A belső vizsgálat feltárta, hogy egyéni vállalkozóként Homlok-Mészáros Ágnes minden gazdasági évben a tényeknek és az adójogi jogszabályoknak megfelelően, illetve a törvény által előírt határidőben benyújtotta adóbevallásait, azonban technikai hibából adódóan a NAV által a 2017-es gazdasági évre utólagosan előírt negyedéves 0-s bevallásokat az iroda nem juttatta el az adóhatósághoz. Adófizetési mulasztással a bizonylatok utólagos benyújtásának elmaradása nem járt, a hiányzó dokumentumok pótlása folyamatban van.

Szerző
Frissítve: 2019.04.12. 11:50