World Press Photo: Máté Bence képe nyert természetfotó kategóriában

Publikálás dátuma
2019.04.12. 08:34

Fotó: World Press Photo
A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében.
Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be csütörtökön Amszterdamban. A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

Szabadéri kiállítás Budapesten

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence mintegy hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult. Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.
Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.
A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt. Az év sajtófotója díjat tavaly Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.
Frissítve: 2019.04.12. 08:56

A zene várost épít

Publikálás dátuma
2019.04.11. 20:40
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Tizennyolcadszor rendezik meg idén a miskolci Bartók Plusz Operafesztivált. Az rendezvényről szóló sajtótájékoztatón Kriza Ákos a város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt években a fesztivál segítségével az iparvárosban a gazdaság is erősödött és a hétköznapok is élhetőbbek lettek. Az elmúlt hét évben 20 ősbemutató és 40 Bartók-előadás zajlott, az idei operaíró versenyre pedig 19 pályamű érkezett. Kesselyák Gergely karmester, aki Müller Péter Sziámival együtt felelős a fesztivál elindításáért a programot ismertette, amelyben az egyik főszereplő Eötvös Péter Aranysárkány című operája, amellyel kapcsolatban a szerző arról beszélt, 14 éves koráig Miskolcon élt, a mű pedig a frankfurti Ensemble Modern felkérésére született öt-hat évvel ezelőtt. Kesselyák az operaverseny ez évi nyertes pályaművéről megjegyezte, a bécsi Staatsoperben működő Albin Fries Nora című alkotásáról van szó, amelynek zenéjében a Richard Strauss-i hagyományok folytatódnak. Sziámi, a rendezvény másik alapítója is, cikkünk címéül szolgáló szlogen kiötlője azt emelte ki, hogy ez nem csak jól hangzó szólás, egyre többen ismerik a fesztivál zenéje révén Miskolc értékeit, és most már az is látszik, a jövő zenés színháza, amely az új generációk számára adekvát lesz, a városban születik. A gazdag program opera gálaesttel kezdődik, ezen a Magyar Állami Operaház művészei működnek közre, akik, mint Ókovács Szilveszter, a ház igazgatója elmondta, nagy örömmel vesznek részt a programban, mint ez már többször megtörtént az elmúlt években. A június 14.-22. között zajló gazdag műsorsorozatot nem is lehet most részletesen ismertetni, de még feltétlenül megemlítendő, a fesztivál égisze alatt lép fel Budapesten a Papp László Sportarénában októberben Juan Diego Florez világhírű perui tenorista.   
Szerző

Költészet napja a flaszteron

Publikálás dátuma
2019.04.11. 13:37

Fotó: E. Várkonyi Péter
A Fejér megyei Pázmándon színes krétákkal, színes sprayvel festettek, írtak idézeteket a költészet napján, a Vadász utcai flaszterre.
A Hét Forrás Művelődési Ház és a könyvtár szervezésében 80 diák vonult a Kempelen Farkas iskolából. A rendhagyó megemlékezésen a tanárok segítségével az idézetek felírása után összeálltak a diákok, és több nagy magyar költő versét szavalták el kórusban. 
Szerző