Milliárdos pénzmosás – Budapesti hoteleket és szállodahajót is zár alá vett a rendőrség (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.12. 08:51

Fotó: police.hu
A gyanúsítottak megtévesztő e-mailekkel csaptak be nagyvállalatokat, majd tisztára mosták a milliárdos összegű elcsalt pénzt.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csalás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy magyar bűnözői csoport hét tagja ellen, akik olyan pénzösszegek eltüntetésében vettek részt, amelyet külföldi nagyvállalatoktól – valamely vezető tisztségviselő nevében – elektronikusan benyújtott hamis megbízásokkal szereztek meg – írja a police.hu. Az elkövetők francia és belga cégektől összesen 3,7 millió eurót szereztek meg, melyből jelentősen gazdagodtak. Az elcsalt összegeket legalizálás céljából többlépcsős céghálózaton keresztül – alkalmanként ciprusi off-shore gazdasági társaságok felhasználásával – ingatlanok vásárlásába fektették. A csoport vezetője Spanyolországban szerzett meg több ingatlant, valamint nagy értékű járműveket, valamennyit a bűncselekményből származó összegekből. A KR NNI rendőrei nemzetközi együttműködés keretében feltérképezték a bűnös pénz útját és beazonosították a bűnözői csoport tagjait. A nemzetközi viszonylatban működő csoport öt tagját már korábban elfogták és elszámoltatták. A szervezet vezetését végző két férfit a rendőrök szerdán fogták el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.
A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai az akcióval egyidejűleg – a pénzmosással érintett összegek vonatkozásában – milliárdos értékben vettek zár alá ingatlanokat, többek között budapesti hoteleket, valamint egy szállodahajót is, amellyel a teljes kárérték megtérült.
Szerző

Megjelent egy gránáttal egy idős férfi, egyből leállt a hátárátlépés Ásotthalmon

Publikálás dátuma
2019.04.11. 19:31
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azért vitte a gránátnak látszó tárgyat a 86 éves férfi, hogy beszolgáltassa a rendőrségnek. Robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indult ellene eljárás.
Egy gránátnak látszó tárgyat adott át a beléptetését végző rendőröknek egy idős férfi az Ásotthalom Közúti-határátkelőhelyen, tájékoztat honlapján a rendőrség. A 86 éves férfi csütörtök délután 2-kor jelentkezett belépésre az átkelőn. Ennek során
az iratokat követően egy gránátnak látszó tárgyat is átadott.

Elmondta, beszolgáltatná az eszközt a rendőrségnek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az átkelőt a tűzszerészek kiérkezéséig lezárta. A férfi ellen robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indult eljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.
A forgalom 18 óra 15 perckor ismét megindult az Ásotthalom Közúti Határátkelőhelyen.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 19:39

Meghosszabbították a soroksári futónő meggyilkolásával gyanúsított férfi letartóztatását

Publikálás dátuma
2019.04.11. 18:16

Fotó: police.hu
Korábbi elítélései nem tartották vissza újabb bűncselekmények elkövetésétől, így már csak ezért is rács mögött tartják R. Szilvesztert.
Budai Központi Kerületi Bíróság múlt csütörtökön meghozott végzésében meghosszabbította az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított R. Szilveszter letartóztatását. A letartóztatás a végzés szerint az elsőfokú bíróság határozatáig, de legfeljebb 2019. június 7-ig tart, derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.
A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2013. szeptember 25-én este Budapest XXIII. kerületében egy füves-bokros területen a sértettet szexuális célzattal, brutálisan, az emberi méltóság mély megalázásával megölte, majd a sértett tulajdonát képező tárgyakat magával vitte. A nyomozó hatóság a terheltet aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítja. A férfit 2013. október 25. óta tartják folyamatosan fogva - igaz, 5 évig egészen másért ült. Letartóztatását legutóbb múlt vasárnapig hosszabbították meg.
A közlemény azt írja: figyelemmel a gyanúsított aggályos személyi körülményeire, életvitelére, valamint a terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, továbbá a kiszabható – akár életfogytig tartó – büntetés nagyságára, változatlanul megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a férfi a hatóság számára elérhetetlenné válna. Az indokolás szerint megállapítható az is, hogy korábbi elítélései nem tartották vissza a gyanú szerinti, majd azt követően újabb bűncselekmény elkövetésétől, így esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye is.
A végzés nem végleges.
Szerző