Ujhelyi: Az EP-választás népszavazás lesz az uniós tagságról

Publikálás dátuma
2019.04.12. 12:57

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ha Orbán Viktor nem tudja „saját diktatórikus hajlamainak” megfelelően átalakítani az EU-t, akkor ő maga viszi ki onnan a magyar közösséget – jelentette ki.
A Fidesz a népakarattal  rtalan MSZP-elnök pénteken Budapesten. Párttársa, Ujhelyi István azt mondta, az európai parlamenti (EP-) választás, május 26-a népszavazás lesz Magyarország európai uniós tagságáról. Tóth Bertalan a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren egy MSZP-s aláírásgyűjtő sátor előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy 16 évvel ezelőtt ezen a napon a magyar választók 84 százaléka az ország uniós csatlakozása mellett döntött. Hozzátette: az elmúlt 16 évben a magyarok úgy tapasztalták, hogy a döntés helyes volt, és töretlenül támogatják az ország uniós tagságát. Ezt a választói döntést kérdőjelezi meg jelenlegi politikájával a Fidesz – mondta a pártelnök, aki az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője is. Tóth Bertalan szerint a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztése előrevetíti annak lehetőségét, hogy Magyarország kisodródhat az EU-ból. Közölte, hogy azért hozták létre a Párbeszéddel „a piros-zöld-koalíciót”, hogy képviseljék a magyarok érdekét és kiálljanak a népakarat mellett. Ujhelyi István EP-képviselő, kampányfőnök azt mondta, több tízezren írták eddig alá pártja „Európában akarunk maradni!” petícióját. Szerinte ez azt jelenti, a magyar lakosság felébredt és látja, hogy Orbán Viktor politikája miatt kisodródhat az ország az EU-ból. Ha Orbán Viktor nem tudja „saját diktatórikus hajlamainak” megfelelően átalakítani az EU-t, akkor ő maga viszi ki onnan a magyar közösséget – közölte. Ujhelyi István kitért arra, hogy az MSZP a szociális Európa megvalósításáért, a 94 ezer forintos uniós minimumnyugdíjért és a 240 ezer forintos uniós minimálbéréért küzd.
Javasolják, hogy az egészségügyi dolgozóknak is határozzanak meg uniós szintű minimálbért: az orvosoknak 1,5 millió, a szakdolgozóknak pedig 750 ezer forintos minimális fizetést. Volt kérdés arról, mit szólnak ahhoz, hogy a Jobbik és az LMP támogatását élvező Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt szerint a „régi baloldal” csak a pozíciókról „seftel”. Tóth Bertalan úgy válaszolt, nyitva az együttműködés lehetősége az LMP előtt. A számok azt mutatják, hogy Budapesten a Jobbikkal történő együttműködés a Fidesznek segítene, mert a Jobbik szavazói inkább szavaznak jobboldali pártra, minthogy az összefogást támogassák – magyarázta. Hozzátette: a legjobb együttműködést szeretnék a fővárosban kialakítani, de ez a folyamat még nem zárult le. A programgyártás mellett az előválasztásra is kell készülni – mondta a pártelnök, arra reagálva, hogy Puzsér Róbert társadalmi vitára bocsátja programját. A pártelnök szerint a megmérettetés az igazi kihívás, nem az üzengetés.
Szerző

Eltüntette a Vs.hu összes nyomát a netről a fideszes médiagigász

Publikálás dátuma
2019.04.12. 12:10

Fotó: Népszava
A megszüntett portál címe már az Origo címlapjára visz.
Eltűnt a Vs.hu és ezzel az egykori portál teljes archívuma, összes cikke és multimédiás tartalma az internetről - vette észre a 24.hu.   A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) február 11-én jelentette be, hogy másnaptól megszűnik a Vs.hu, ám a tulajdonos akkor azt ígérte, hogy az cikkek elérhetőek maradnak. Csakhogy minden jel szerint nem mondott igazat. A portál teljesen eltűnt, a vs.hu címet pedig átirányították, az Origo címlapjára visz. A Vs.hu 2013-ban indult, első főszerkesztője Kerényi György volt, őt 2014-ben Lebhardt Olivér váltotta. 2016-ban kiderült, hogy a Vs.hu jókora támogatásokat kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól, erről értesülve a szerkesztőség nagy része felmondott. A tömeges felmondás után a Vs.hu takarék üzemmódban, mindössze két teljes és két félállásban dolgozó újságíróval működött tovább, az impresszumban egyedül Makai József megbízott szerkesztő szerepelt. Miután megalakult a kormánypárti médiumokat tömörítő, Orbán Viktor által nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített Kesma, a korábbi tulajdonos New Wave Media Kft. a Vs-t is felajánlotta az alapítványnak
Szerző
Témák
média

Feljelentették Orbán fogorvosát a triatlonosok

Publikálás dátuma
2019.04.12. 11:55

Fotó: Shutterstock
Részletesen felsorolták, szerintük milyen milliós tételek elköltését kellene megvizsgálnia az ügyészségnek.
Feljelentést tettek a triatlonszövetség több vezetője, köztük az Orbán Viktor fogorvosaként ismert Bátorfi Béla ellen gazdasági bűncselekmények, így többek közt hűtlen kezelés és pénzmosás miatt a szövetséghez tartozó sportolók – tudta meg a hvg.hu. Az elégedetlen triatlonosok már a portálnak is több közérdekű adatkéréssel megszerzett szerződést mutattak, amit aggályosnak tartottak, és jelezték, hogy gyűjtik az információkat. Végül ezek alapján csütörtökön feljelentést tettek személy szerint a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, Bátorfi Béla és társai, így a tanácsadóvá emelt Szűcs és az elnökség hat tagja ellen. Az ügyészségnél megtett feljelentés arra alapozzák, hogy állítják: Bátorfiék az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2016-2017. évben kapott közel 950 millió forint támogatás „legnagyobb részével számot adni nem tud”. Feljelentésükhöz több mellékletben csatolták az adatokat, bár felhívják a figyelmet arra, hogy magához a szövetséghez hiába fordultak adatigényléssel, pedig ezek közpénzt érintő, közérdekű adatok. A feljelentést tevő triatlonosok szerint „megalapozott a gyanú arra vonatkozóan, hogy Bátorfi és társai a rájuk bízott pénzeszközöket és a szövetségnek nyújtott állami támogatásokat olyan módon használták fel, hogy az nem a céljának megfelelően, hatékonyan és a közérdeknek megfelelően hasznosult”. Részletesen felsorolják, milyen milliós tételek elköltését kellene az ügyészségnek megvizsgálnia, ezek közt van „papíron verseny szervezésére fordított” pénz, de olyan hatástanulmány is, ami szerintük talán el sem készülhetett. A portál korábban megírta, hogy az egykori olimpikon, jelenleg edzőként dolgozó Kuttor Csaba szerint a sportág válságban van, és a szövetség menedzsmentjét okolták, amiért szerintük gyanúsan folyik ki a szervezetből a korábbinál jóval több állami támogatás. Az MTSZ-t 2014 óta a csak Orbán Viktor fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla vezeti, aki a portál kérdésére tagadta a problémákat, szerinte a gazdálkodásuk tökéletesen rendben van.
Szerző