Már nem süt ki a nap a héten, de az eső még sokfelé eshet

Publikálás dátuma
2019.04.13. 16:36

Fotó: Shutterstock
Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is az anticiklon déli peremén érkező nedves léghullámok alakítják.
Szombaton és vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de szombaton csak néhol, éjszaka és vasárnap északkeleten, délután másutt is szakadozottabb lesz a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, de éjszaka és vasárnap északkeleten nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szél szombaton északnyugaton élénk, vasárnap északkeleten, keleten többfelé erős lesz.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 11 és 17 fok között alakul, de nyugaton kissé hűvösebb lesz.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk déli, délkeleti részén sekély ciklonális mező alakítja az időjárást, területén általában sok a felhő, és több helyen esik az eső, záporeső, Olaszország déli tájain néhol zivatar is kialakul. A Brit-szigetektől nyugatra az Atlanti-óceán fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek felhőrendszere és csapadékzónája már eléri a nyugati partvidéket, emiatt Írország és Portugália fölött erősen felhős az ég, és eső, zápor is előfordul.
Ugyanakkor a Skandináv-félsziget fölötti középponttal anticiklon található, amely meghatározza Észak- és Nyugat-Európa időjárását. Arrafelé a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak- és Közép-Európában 5 és 12, másutt 13 és 20 fok között változik, de a Pireneusi-félsziget déli vidékén és az Ural előterében 21, 24 fokot is mérnek a legmelegebb délutáni órákban. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is az anticiklon déli peremén érkező nedves léghullámok alakítják.
Témák
időjárás

Rogán átadott egy egymilliárdos élményparkot, majd beígért még 828 milliárdot vidéki turizmusra

Publikálás dátuma
2019.04.13. 15:02

Fotó: Varga György / MTI
A hatalmas közpénzt tíz év alatt akarják elkölteni Budapesten kívüli fejlesztésekre.
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad. Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta:
a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

A turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy "mi is felfedezzük a saját hazánkat", részletezte Rogán az elképzeéseket. A turizmust stratégiai ágazatnak deklarálta, illetve kifejtette, hogy az Orbán Ráhel által mentorált Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalapításával is olyan csúcsszerv létrehozása volt a cél, amely a turizmus koordinálásában és fejlesztéseiben is részt vesz. 
Az avatáson - amelyen részt vett Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is - Rogán Antal kitért arra, idén a balatoni parti szabadstrandok - főként a gyermekes családokat szolgáló - beruházásaira biztosítanak 2,5 milliárd forintot. Arra is kitért, hogy a szálláshelyek digitalizációjának nyáron induló programja - vagyis hogy a szálláshelyeknek le kell jelenteni, ki kivel és mikor vendégeskedett, illetve mennyi ideig - pedig a bejelentési rendszer kifehérítését szolgálja.
A beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, ebből csaknem egymilliárd forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek. Az ország jelenleg egyetlen fix telepítésű hullámvasútja mellett új fogadóépület és látogatóközpont épült, illetve kiegészítették a meglévő csónakcsúszdát.
Frissítve: 2019.04.13. 15:43

Egy mindenkiért, mindenki Budapestért - Karácsony Gergely programot hirdetett

Publikálás dátuma
2019.04.13. 14:44

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Nyolcpontos programot hirdetett szombat délelőtt az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.
Hiszek a közösség erejében, olyan várost szeretnék, amit közösen építünk – zárta programismertető beszédét a Budapest vezetőjének címéért induló politikus a belváros egyik legnagyobb romkocsmájában tartott rendezvényen, ahol felsorakozott a két politikai tömörülés vezérkara. A címben idézett jelszó a Mindenki Budapestje programot erősíti, aminek megvalósítását abból az ezer milliárd forintból képzeli el Karácsony Gergely, amit egyelőre még csak tervekben létező, szerinte felesleges és a fővárosiaknak sem tetsző beruházásokra akar elkölteni a Tarlós István vezette főváros. A mibu.hu internetes oldalon mostantól mindenki véleményt mondhat arról, mire kellene költeni a pénzt, de a főpolgármester-jelölt a fő irányokat kijelölte. Elsőként az egészségügy fejlesztését, ezen belül is a megelőzés fontosságát emelte ki, egy 10-15 év alatt kiépítendő szűrőhálózatot javasolt, hogy csökkenjen a mostani túl korai halálozás a fővárosban. Ehhez kapcsolódik a Zöld Budapest programelem, amely a mai szennyezett levegő megtisztítását célozza például azzal, hogy minden kivágott fa helyett annyit kelljen ültetni, amennyi képes pótolni a kiesett zöld felületet. Kiemelten kezeli Karácsony programja a tömegközlekedés erősítését is, bécsi mintára olyan éves bérlet bevezetését tartaná célszerűnek, amivel minden budapesti napi száz forintért közlekedhetne a városban. A következő cél a köztisztaság javítása és a közbiztonság erősítése a fővárosi rendőröknek tervezett bérkiegészítéssel. Ezután a jelenlegi kerületi polgármestersége legfontosabbnak tartott eredményéről, a Zuglói Szociális Modell általánossá tételéről szólva kifejtette, az egyik legnagyobb kihívás a lakhatás biztonságosabbá tétele, mert ma irreálisan megugrottak a lakás- és albérlet árak, sokkal több bérlakásra és szociális lakásra lenne szükség. Kiemelt program szól a csomagban az iskolákról, és a diákok iskolán kívüli programjainak támogatásáról, valamint a kultúráról is. Karácsony Gergely azt szeretné, ha a mai kocsmaturizmus helyett Budapest Közép-Kelet Európa design és kreatív központjaként lenne vonzó a jövőben.
Több részterületről az annak kimunkálásában résztvevő szakértők részletesebben is szóltak, így a kulturális fejlesztéseket Kukorelly Endre író, a lakhatási kérdéseket Misetics Bálint szociológus, a környezetvédelmi terveket pedig Ámon Ada kutató részletezte.
A programbeszédben a baloldal főpolgármester-jelöltje nem fukarkodott Tarlós István bírálatával sem. A várost kilencedik éve vezető fideszes főpolgármester a kihívója szerint az erős szavak és gyenge tettek embere, aki a NER fogságába navigálta a várost. Prága, Varsó, Isztambul példáját idézve jelentette ki Karácsony, hogy hozzájuk hasonlóan itt az ideje a változásnak Budapesten is, ami maga után húzza majd az egész ország elmozdulását. A hatalom embere helyett itt az ideje, hogy elérkezzen az emberek hatalma – jelentette ki Karácsony Gergely a főpolgármesteri programja ismertetésén.

Az ellenzék ellen tüntettek

A Paulay Ede utcai rendezvényre érkező politikusokat és szimpatizánsokat a szemközti járdát elfoglaló néma tüntetők fogadták, akik maszkban tartották maguk elé plakátjaikat. A szövegek az utóbbi napok híreiben szerelő zuglói parkolási közbeszerzési botrányra utaltak, de a Párbeszéd korábban érkező vezetői kis tanakodás után úgy döntöttek, nem annyira a Fidesz szimpatizánsai, sokkal inkább a Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét támogatók állhatnak ott. Tordai Bence, a párt képviselője mindenesetre próbálta őket meghívni Karácsony programismertetőjére, egy tál szendviccsel is kínálta a társaságot, de a barátkozást végképp elutasították a tiltakozók.  

Frissítve: 2019.04.13. 15:06