Rogán Antal;turizmus;hullámvasút;közpénz;

2019-04-13 15:02:48

Rogán átadott egy egymilliárdos élményparkot, majd beígért még 828 milliárdot vidéki turizmusra

A hatalmas közpénzt tíz év alatt akarják elkölteni Budapesten kívüli fejlesztésekre.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad. Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta:

A turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy "mi is felfedezzük a saját hazánkat", részletezte Rogán az elképzeéseket. A turizmust stratégiai ágazatnak deklarálta, illetve kifejtette, hogy az Orbán Ráhel által mentorált Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalapításával is olyan csúcsszerv létrehozása volt a cél, amely a turizmus koordinálásában és fejlesztéseiben is részt vesz. 

Az avatáson - amelyen részt vett Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is - Rogán Antal kitért arra, idén a balatoni parti szabadstrandok - főként a gyermekes családokat szolgáló - beruházásaira biztosítanak 2,5 milliárd forintot. Arra is kitért, hogy a szálláshelyek digitalizációjának nyáron induló programja - vagyis hogy a szálláshelyeknek le kell jelenteni, ki kivel és mikor vendégeskedett, illetve mennyi ideig - pedig a bejelentési rendszer kifehérítését szolgálja.

A beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, ebből csaknem egymilliárd forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek. Az ország jelenleg egyetlen fix telepítésű hullámvasútja mellett új fogadóépület és látogatóközpont épült, illetve kiegészítették a meglévő csónakcsúszdát.