Előfizetés

Rogán átadott egy egymilliárdos élményparkot, majd beígért még 828 milliárdot vidéki turizmusra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.13. 15:02

Fotó: Varga György / MTI
A hatalmas közpénzt tíz év alatt akarják elkölteni Budapesten kívüli fejlesztésekre.
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad. Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta:
a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

A turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy "mi is felfedezzük a saját hazánkat", részletezte Rogán az elképzeéseket. A turizmust stratégiai ágazatnak deklarálta, illetve kifejtette, hogy az Orbán Ráhel által mentorált Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megalapításával is olyan csúcsszerv létrehozása volt a cél, amely a turizmus koordinálásában és fejlesztéseiben is részt vesz. 
Az avatáson - amelyen részt vett Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is - Rogán Antal kitért arra, idén a balatoni parti szabadstrandok - főként a gyermekes családokat szolgáló - beruházásaira biztosítanak 2,5 milliárd forintot. Arra is kitért, hogy a szálláshelyek digitalizációjának nyáron induló programja - vagyis hogy a szálláshelyeknek le kell jelenteni, ki kivel és mikor vendégeskedett, illetve mennyi ideig - pedig a bejelentési rendszer kifehérítését szolgálja.
A beruházás költsége meghaladta az 1,271 milliárd forintot, ebből csaknem egymilliárd forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program forrásai fedeztek. Az ország jelenleg egyetlen fix telepítésű hullámvasútja mellett új fogadóépület és látogatóközpont épült, illetve kiegészítették a meglévő csónakcsúszdát.

Egy mindenkiért, mindenki Budapestért - Karácsony Gergely programot hirdetett

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.04.13. 14:44

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Nyolcpontos programot hirdetett szombat délelőtt az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.
Hiszek a közösség erejében, olyan várost szeretnék, amit közösen építünk – zárta programismertető beszédét a Budapest vezetőjének címéért induló politikus a belváros egyik legnagyobb romkocsmájában tartott rendezvényen, ahol felsorakozott a két politikai tömörülés vezérkara. A címben idézett jelszó a Mindenki Budapestje programot erősíti, aminek megvalósítását abból az ezer milliárd forintból képzeli el Karácsony Gergely, amit egyelőre még csak tervekben létező, szerinte felesleges és a fővárosiaknak sem tetsző beruházásokra akar elkölteni a Tarlós István vezette főváros. A mibu.hu internetes oldalon mostantól mindenki véleményt mondhat arról, mire kellene költeni a pénzt, de a főpolgármester-jelölt a fő irányokat kijelölte. Elsőként az egészségügy fejlesztését, ezen belül is a megelőzés fontosságát emelte ki, egy 10-15 év alatt kiépítendő szűrőhálózatot javasolt, hogy csökkenjen a mostani túl korai halálozás a fővárosban. Ehhez kapcsolódik a Zöld Budapest programelem, amely a mai szennyezett levegő megtisztítását célozza például azzal, hogy minden kivágott fa helyett annyit kelljen ültetni, amennyi képes pótolni a kiesett zöld felületet. Kiemelten kezeli Karácsony programja a tömegközlekedés erősítését is, bécsi mintára olyan éves bérlet bevezetését tartaná célszerűnek, amivel minden budapesti napi száz forintért közlekedhetne a városban. A következő cél a köztisztaság javítása és a közbiztonság erősítése a fővárosi rendőröknek tervezett bérkiegészítéssel. Ezután a jelenlegi kerületi polgármestersége legfontosabbnak tartott eredményéről, a Zuglói Szociális Modell általánossá tételéről szólva kifejtette, az egyik legnagyobb kihívás a lakhatás biztonságosabbá tétele, mert ma irreálisan megugrottak a lakás- és albérlet árak, sokkal több bérlakásra és szociális lakásra lenne szükség. Kiemelt program szól a csomagban az iskolákról, és a diákok iskolán kívüli programjainak támogatásáról, valamint a kultúráról is. Karácsony Gergely azt szeretné, ha a mai kocsmaturizmus helyett Budapest Közép-Kelet Európa design és kreatív központjaként lenne vonzó a jövőben.
Több részterületről az annak kimunkálásában résztvevő szakértők részletesebben is szóltak, így a kulturális fejlesztéseket Kukorelly Endre író, a lakhatási kérdéseket Misetics Bálint szociológus, a környezetvédelmi terveket pedig Ámon Ada kutató részletezte.
A programbeszédben a baloldal főpolgármester-jelöltje nem fukarkodott Tarlós István bírálatával sem. A várost kilencedik éve vezető fideszes főpolgármester a kihívója szerint az erős szavak és gyenge tettek embere, aki a NER fogságába navigálta a várost. Prága, Varsó, Isztambul példáját idézve jelentette ki Karácsony, hogy hozzájuk hasonlóan itt az ideje a változásnak Budapesten is, ami maga után húzza majd az egész ország elmozdulását. A hatalom embere helyett itt az ideje, hogy elérkezzen az emberek hatalma – jelentette ki Karácsony Gergely a főpolgármesteri programja ismertetésén.

Az ellenzék ellen tüntettek

A Paulay Ede utcai rendezvényre érkező politikusokat és szimpatizánsokat a szemközti járdát elfoglaló néma tüntetők fogadták, akik maszkban tartották maguk elé plakátjaikat. A szövegek az utóbbi napok híreiben szerelő zuglói parkolási közbeszerzési botrányra utaltak, de a Párbeszéd korábban érkező vezetői kis tanakodás után úgy döntöttek, nem annyira a Fidesz szimpatizánsai, sokkal inkább a Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét támogatók állhatnak ott. Tordai Bence, a párt képviselője mindenesetre próbálta őket meghívni Karácsony programismertetőjére, egy tál szendviccsel is kínálta a társaságot, de a barátkozást végképp elutasították a tiltakozók.  

Alkotmánybíróság: nem sért szabályt, inkább derültséget okoz a Kutyapárt járdafestése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 12:34
A Kétfarkú kutyapárt járdafestése - illusztráció
Fotó: MKKP / Facebook
"A cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van" - állapítja meg határozatában az AB.
Nem követtek el szabálysértést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái azzal, hogy Szombathelyen színesre festettek egy repedezett járdaszakaszt még 2017-ben, hogy felhívják a figyelmet annak állapotára – számol be az Alkotmánybíróság (AB) keddi döntéséről a Mérce. Az AB határozata egyébként olyan megállapításokat is tartalmaz, mint:
"azt is fontos kiemelni, hogy egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van".

A Kutyapárt 2016 óta hívja fel négyszín-festéssel a figyelmet az elhanyagolt járdákra. Két évvel ezelőtt egy szombathelyi akció után a járási hivatal közterület beszennyezése miatt szabálysértőnek ítélte a vasi megyeszékhelyen végzett járdafestést. A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalbírósága szerint is problémás volt a mód (azaz a járdafestés), ahogy a véleményüket kifejezték, mert más tulajdonát a tulajdonos hozzájárulása nélkül vették igénybe, illetve lett volna törvényes lehetőségük, hogy felhívják a figyelmet a járda hibájára. 
Az MKKP emiatt beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben arra hivatkoztak, hogy a végzés sérti a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat, illetve a művészeti alkotás szabadságához fűződő jogukat. Közben emlékeztettek arra, hogy vízzel lemosható festéket használtak, illetve hogy
míg a vonatkozó jogszabályok értelmében a járdát a meghibásodást követő egy héten belül ki kellene javítani, addig a szóban forgó szakasz 20 éve rossz állapotban van.

A bíróságon érveltek továbbá azzal is, hogy egy másik járdaszakaszra egy cég festett fel egy hatalmas reklámot, bűntetlenül.
Az Ab döntésében megalapozottnak találta az MKKP alkotmányjogi panaszát: helyt adott a Kutyapárt érvelésének, miszerint a védett jogi tárgy nem a tulajdonhoz való jog, hanem a közterület tisztasága, ami ugyan szolgálhat alapvető jog korlátozása szükségességének alapjául, de csak a véleménynyilvánítás szabadságának enyhébb korlátozását indokolhatja.