Tárgyalás helyett támadásba kezdtek a tálibok, a rengeteg sérült között román katonák is vannak

Publikálás dátuma
2019.04.13 18:19
Illusztráció
Fotó: AFP/ BASHIR KHAN SAFI
A "tavaszi hadjárat" első napján csak Kunduz városánál 70 halottról és sérültről tudni.
Az afganisztáni béketárgyalások két fordulója között váratlanul megindították tavaszi hadjáratukat a tálibok, írja a Reuters. A harcok ugyan nem most újultak ki, de az offenzíva bejelentése minden esetre kétségbeejtő: azt mutatja, nincs sok esély lezárni a konfliktust belátható időn belül.
Míg az amerikai béke-küldött, Zalmay Khalilzad meggondolatlannak nevezte a lépést, a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid éppen az afgán kormányt és a nemzetközi erőket tette felelőssé érte: állítása szerint ők provokálták ki azt lépéseikkel.
Összesen 16 helyszínen voltak harcok szombaton, Afganisztán-szerte. Kabuli tisztviselők szerint azonban ezek nem nagyobb léptékű támadások, inkább csak jobbára visszavert rajtaütések voltak.
Nem úgy az észak-afganisztáni Kunduz városában. Szombaton a korai órákban több irányból is támadtak a tálib fegyveresek, komoly veszteségeket okozva a tartományi szóvivő, Enhamuddin Rahmani szerint. Egy egészségügyi tisztviselő csak a központi kórházat illetően 70-nél több halottról és sérültről tud.
A dél-afganisztáni Helmand tartomány kormányzósága arról nyilatkozott, hogy 15 tálib harcossal végeztek. Arra számítanak, hogy a támadások száma és mértéke nőni fog, ahogy a nyár közeledtével melegszik az idő. Ghor tartományában több órás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.
A kabuli vezetés az Egyesült Államok becslése szerint jelenleg az ország alig több, mint felét ellenőrzi - ráadásul sok elszigetelt területtel nagyon nehézkes a kapcsolattartás. A béketárgyalások jövőhéten, Dohában folytatódnak.

Tűzharcba került és megsérült négy román katona is

Megsebesült szombaton Afganisztánban, a déli Kandahár tartományban délelőtt tíz óra körül négy román katona - közölte a román védelmi minisztérium, írja a Transindex.ro. A védelmi tárca közleménye szerint az érintett zászlóalj harcjármű-oszlopa járőrözött, amikor egy robbantás megállította őket. Ekkor azonnal tűz alá vette őket a könnyűfegyverzetű felkelő gyalogság.
A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást - írják. A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil. Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkas-sérülést szenvedett.

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.
A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.

Három hegymászót sodort el a lavina Kanadában, csak a ruháik maradtak utánuk

Publikálás dátuma
2019.04.19 20:16
Illusztráció
Fotó: Mint Images/ Michael Hanson
A mentőalakulatoknak csak néhány mászóeszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
Három hegymászóval végzett egy lavina az észak-amerikai Sziklás-hegység kanadai oldalán, írja az Euronews. Az alpinisták éppen a 3300 méter magas Howse-csúcsról tartottak vissza, amikor elsodorta őket a hó. A mentőalakulatoknak ekkor csak néhány mászáshoz szükséges eszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később pedig a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
A két osztrák és egy amerikai áldozatot az őket szponzoráló sportszergyártó azonosította ruhadarabok alapján. A cég megígérte, hogy a jövőben támogatni fogja a szerencsétlenül járt mászók családjait.
Az egyik alpinista Jess Roskelley volt, aki 20 éves korában lett a legfiatalabb amerikai, aki megmászta a Mount Everestet. A kutatást várhatóan csak jövő héten folytatják.