Tárgyalás helyett támadásba kezdtek a tálibok, a rengeteg sérült között román katonák is vannak

Publikálás dátuma
2019.04.13. 18:19
Illusztráció
Fotó: BASHIR KHAN SAFI / AFP
A "tavaszi hadjárat" első napján csak Kunduz városánál 70 halottról és sérültről tudni.
Az afganisztáni béketárgyalások két fordulója között váratlanul megindították tavaszi hadjáratukat a tálibok, írja a Reuters. A harcok ugyan nem most újultak ki, de az offenzíva bejelentése minden esetre kétségbeejtő: azt mutatja, nincs sok esély lezárni a konfliktust belátható időn belül.
Míg az amerikai béke-küldött, Zalmay Khalilzad meggondolatlannak nevezte a lépést, a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid éppen az afgán kormányt és a nemzetközi erőket tette felelőssé érte: állítása szerint ők provokálták ki azt lépéseikkel.
Összesen 16 helyszínen voltak harcok szombaton, Afganisztán-szerte. Kabuli tisztviselők szerint azonban ezek nem nagyobb léptékű támadások, inkább csak jobbára visszavert rajtaütések voltak.
Nem úgy az észak-afganisztáni Kunduz városában. Szombaton a korai órákban több irányból is támadtak a tálib fegyveresek, komoly veszteségeket okozva a tartományi szóvivő, Enhamuddin Rahmani szerint. Egy egészségügyi tisztviselő csak a központi kórházat illetően 70-nél több halottról és sérültről tud.
A dél-afganisztáni Helmand tartomány kormányzósága arról nyilatkozott, hogy 15 tálib harcossal végeztek. Arra számítanak, hogy a támadások száma és mértéke nőni fog, ahogy a nyár közeledtével melegszik az idő. Ghor tartományában több órás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.
A kabuli vezetés az Egyesült Államok becslése szerint jelenleg az ország alig több, mint felét ellenőrzi - ráadásul sok elszigetelt területtel nagyon nehézkes a kapcsolattartás. A béketárgyalások jövőhéten, Dohában folytatódnak.

Tűzharcba került és megsérült négy román katona is

Megsebesült szombaton Afganisztánban, a déli Kandahár tartományban délelőtt tíz óra körül négy román katona - közölte a román védelmi minisztérium, írja a Transindex.ro. A védelmi tárca közleménye szerint az érintett zászlóalj harcjármű-oszlopa járőrözött, amikor egy robbantás megállította őket. Ekkor azonnal tűz alá vette őket a könnyűfegyverzetű felkelő gyalogság.
A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást - írják. A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil. Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkas-sérülést szenvedett.

Szerző

Megtámadták az ukrán nagykövet autóját Londonban, a rendőrség rálőtt az elkövetőre

Publikálás dátuma
2019.04.13. 17:15
Illusztráció
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Újra és újra nekihajtott az azóta előállított támadó a nagykövet parkoló autójának.
Tüzet nyitott a rendőrség, miután egy járművezető ismételten nekihajtott a nagy-britanniai ukrán nagykövet autójának szombaton, írja az Euronews. Az incidens reggel fél 10-kor történt, a nyugat-londoni Holland Parknál.
A nagykövetség előtt parkoló hivatalos nagyköveti autónak szándékosan mentek neki

- jelentette ki közleményében a nagykövetség. A rendőrséget azonnal hívták, akik elállták a gyanúsított útját. Ennek ellenére
a sofőr még egyszer nekihajtott a nagykövet autójának. Ekkor nyitottak rá tüzet.

A támadót előállította a rendőrség. A Reuters azt is írja az eset kapcsán: senki sem sérült meg.
Szerző

Lemondatták a szudáni titkosszolgálat vezetőjét, lemondott a katonai tanács feje is

Publikálás dátuma
2019.04.13. 16:19
Abdel Fattah Burhani
Fotó: AFP / Sudan TV
Míg katonák két éves átmeneti kormányzást akarnak, tömegek tüntetnek egy polgári kormányért a szudáni rezsim bukása után.
Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés (NISS) vezetője, Szalah Gos, aki az elmúlt hónapok tüntetéseinek leverését célzó műveleteket irányította - jelentette be szombaton a hatalmat Omar al-Besír elnök elmozdítása után átvevő katonai tanács. Az átmeneti katonai tanács új vezetője, Abdel Fattah Burhani elfogadta a hírszerzés vezetőjének lemondását.
A védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf pénteken - egy nap után - lemondott a katonai tanács éléről. Burhani, aki korábban a fegyveres erők főfelügyelője volt, Besír lemondása után találkozott a tüntetőkkel, akik egy polgári ideiglenes kormány felállítását követelik. Ibn Auf vezetésével szemben további kifogás volt, hogy - mint a BBC írja - háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolja őt a Nemzetközi Büntetőbíróság egy a 2000-es években lezajlott konfliktusban vállalt szerepe nyomán. Ő maga tagadja a vádakat.
Gos 2009-ig tíz éven át vezette a hírszerzést, majd 2018-ban került ismét a NISS élére a tiltakozó mozgalom elleni megtorlások irányítójaként. Négy hónap alatt több ezer tüntetőt, ellenzéki vezetőt és újságírót vettek őrizetbe. Csütörtökön, röviddel Besír lemondása után a NISS bejelentette, hogy elengednek "minden politikai foglyot". A Szudánt 30 éven át vezető 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön letartóztatta, és a hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) vezette tüntetők elutasítják ezt, és demonstrációik folytatását hirdették meg.
A NISS vezetőjének lemondása ellenére tüntetők ezrei vonultak szombaton is a hadsereg kartúmi főhadiszállásához. A tiltakozók közölték:
mindaddig az utcán maradnak, amíg polgári átmeneti tanács nem alakul.

A helyzet továbbra is feszült. Az SPA-hoz tartozó Szudáni Orvosok Bizottsága szombat reggel azt közölte, hogy a Besír hatalmának megdöntése óta eltelt két napban legalább 16 embert öltek meg "a rezsim erői és árnyékmilíciái". Adataik szerint csütörtökön 13 ember, pénteken pedig másik három, közöttük egy katona halt meg, legalább húszan pedig megsebesültek az ország különböző részeiben tartott tiltakozó megmozdulásokon. A szervezet szerint a tüntetések fellángolása, április 6. óta legalább 38 ember, közöttük legalább hat katona vesztette életét.
Témák
Szudán