Helikopternek ütközött és lezuhant egy kisrepülő a Mount Everestnél (fotók)

Publikálás dátuma
2019.04.14. 09:33

Fotó: STR / AFP
A balesetben három ember meghalt és négyen megsérültek.
Három ember életét vesztette és négyen megsérültek, amikor helikopternek ütközött és lezuhant egy kisrepülő a Mount Everest közelében – írja az AP hírügynökség közlése alapján a Washington Post.
A baleset a nepáli Everest régió egyetlen repterén, a luklai repülőtéren történt. A Summit Air Katmanduba tartó kisrepülője vasárnap reggel éppen felszállni készült, de egy helikopter-felszállóhelyen lévő helikopternek ütközött. A sérülteket Katmanduba vitték. A balesetben a pilótán kívül két rendőr vesztette életét, akik éppen a helikopter közelében voltak.
Szerző

Tárgyalás helyett támadásba kezdtek a tálibok, a rengeteg sérült között román katonák is vannak

Publikálás dátuma
2019.04.13. 18:19
Illusztráció
Fotó: BASHIR KHAN SAFI / AFP
A "tavaszi hadjárat" első napján csak Kunduz városánál 70 halottról és sérültről tudni.
Az afganisztáni béketárgyalások két fordulója között váratlanul megindították tavaszi hadjáratukat a tálibok, írja a Reuters. A harcok ugyan nem most újultak ki, de az offenzíva bejelentése minden esetre kétségbeejtő: azt mutatja, nincs sok esély lezárni a konfliktust belátható időn belül.
Míg az amerikai béke-küldött, Zalmay Khalilzad meggondolatlannak nevezte a lépést, a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid éppen az afgán kormányt és a nemzetközi erőket tette felelőssé érte: állítása szerint ők provokálták ki azt lépéseikkel.
Összesen 16 helyszínen voltak harcok szombaton, Afganisztán-szerte. Kabuli tisztviselők szerint azonban ezek nem nagyobb léptékű támadások, inkább csak jobbára visszavert rajtaütések voltak.
Nem úgy az észak-afganisztáni Kunduz városában. Szombaton a korai órákban több irányból is támadtak a tálib fegyveresek, komoly veszteségeket okozva a tartományi szóvivő, Enhamuddin Rahmani szerint. Egy egészségügyi tisztviselő csak a központi kórházat illetően 70-nél több halottról és sérültről tud.
A dél-afganisztáni Helmand tartomány kormányzósága arról nyilatkozott, hogy 15 tálib harcossal végeztek. Arra számítanak, hogy a támadások száma és mértéke nőni fog, ahogy a nyár közeledtével melegszik az idő. Ghor tartományában több órás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.
A kabuli vezetés az Egyesült Államok becslése szerint jelenleg az ország alig több, mint felét ellenőrzi - ráadásul sok elszigetelt területtel nagyon nehézkes a kapcsolattartás. A béketárgyalások jövőhéten, Dohában folytatódnak.

Tűzharcba került és megsérült négy román katona is

Megsebesült szombaton Afganisztánban, a déli Kandahár tartományban délelőtt tíz óra körül négy román katona - közölte a román védelmi minisztérium, írja a Transindex.ro. A védelmi tárca közleménye szerint az érintett zászlóalj harcjármű-oszlopa járőrözött, amikor egy robbantás megállította őket. Ekkor azonnal tűz alá vette őket a könnyűfegyverzetű felkelő gyalogság.
A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást - írják. A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil. Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkas-sérülést szenvedett.

Szerző

Megtámadták az ukrán nagykövet autóját Londonban, a rendőrség rálőtt az elkövetőre

Publikálás dátuma
2019.04.13. 17:15
Illusztráció
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Újra és újra nekihajtott az azóta előállított támadó a nagykövet parkoló autójának.
Tüzet nyitott a rendőrség, miután egy járművezető ismételten nekihajtott a nagy-britanniai ukrán nagykövet autójának szombaton, írja az Euronews. Az incidens reggel fél 10-kor történt, a nyugat-londoni Holland Parknál.
A nagykövetség előtt parkoló hivatalos nagyköveti autónak szándékosan mentek neki

- jelentette ki közleményében a nagykövetség. A rendőrséget azonnal hívták, akik elállták a gyanúsított útját. Ennek ellenére
a sofőr még egyszer nekihajtott a nagykövet autójának. Ekkor nyitottak rá tüzet.

A támadót előállította a rendőrség. A Reuters azt is írja az eset kapcsán: senki sem sérült meg.
Szerző