Előfizetés

Ferenc pápa: Az alázat nem jelenti a valóság megtagadását

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.14. 12:16

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
A sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja – mondta az egyházfő.
A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban. Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Hozzátette: Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt. Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a „mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett” – mondta az egyházfő. Kijelentette, hogy Jézus a hallgatást választotta, a „médiában” való szereplés helyett. A pápa hangsúlyozta: az alázat nem jelenti a valóság megtagadását. Kifejtette, hogy Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán.
„Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette”

– mondta Ferenc pápa.

Megjegyezte, hogy a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban
„bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja”.

Szokás szerint virágvasárnap a Szent Péter téren volt az idén Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozó küldöttsége. Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva azt mondta, ne szégyelljék kimutatni Jézus iránti lelkesedésüket, és ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról. A pápa a fiatalokat a „hétköznapokban” is megtalálható szentekre emlékeztette, akik meglepetésként jelennek meg a világban, és mutatják meg a krisztusi utat.
A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. Az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, a körmenetben mintegy száz bíboros és püspök követte, valamint fiatalok. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében is hosszú pálma- és olajfaágak voltak, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték. Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték. A misén egy olajfából faragott pásztorbotot tartott a kezében. A téren a hívőknek adott rózsafűzért szentföldi olajfából készítették. Szokás szerint a virágvasárnapi pálmalevelek az északnyugat-olaszországi Liguriából, az idén Ventimiglia városából érkeznek. Az olajfákat pedig a dél-olaszországi Pugliából, Andriából szállították a Vatikánba. Egész húsvét alatt olajfák díszítik a Szent Péter térre vezető sugárutat is. Az idei virágvasárnapi szentmisén románul imádkoztak a pápáért és a püspökökért, portugál nyelven a kormányzókért és a népekért, japánul az üldözött keresztényekért, franciául a bűnösökért és hitetlenekért, kínaiul a fiatalokért. Ferenc pápa hetedik alkalommal vezeti a római húsvét szertartásait. Nagycsütörtök délután a lábmosás szertartása ismét egy börtönben elevenedik fel: Ferenc pápa a Rómától nem messzi Velletri város büntetésvégrehajtási intézetében 12 rabnak mossa meg a lábát, ahogyan már 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben és tavaly is börtönbe látogatott el ezen a napon. A pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, valamint Urbi et Orbi áldását adja Rómára és a világra.

Öt tonna folyékony metamfetamint foglaltak le Mexikóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 11:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A droglabor egy erdős részen volt, faágakkal takarták el, hogy ne lehessen észrevenni a levegőből.
Öt tonna folyékony metamfetamint találtak mexikói katonák Sinaloa államban, egy titkos droglaborban – írja a Xinhua hírügynökség a mexikói hatóságok szombati közlése alapján. A labort a Mexikó északnyugati részén található Culiacan városában találták meg, ahol a drog előállításához szükséges anyagokat és berendezéseket is lefoglalták. A hadsereg által közzétett fotók alapján a labor egy erdős részen volt, és faágakkal takarták el, hogy ne lehessen látni a levegőből.

Saját madara ölt meg egy férfit Floridában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 11:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A háza udvarán szaggatta szét karmaival gazdáját egy kazuár.
Megölte saját tulajdonosát egy kazuár Florida állam északi részén, Gainesville közelében pénteken – írja a Guardian. A Gainesville Sun című helyi lap az Alachua megyei tűzoltóságtól úgy tudja, a kazuár valószínűleg a karmaival szaggatta szét a férfit, aki elesett a háza udvarán. Az áldozat kazuárok tenyésztésével foglalkozott. A kazuár Ausztrália északi részén, Pápua Új-Guineában, az Indonéziához tartozó Aru-szigeteken és Seram sűrű erdőiben él. Magassága 150-180 centiméter, súlya pedig akár a 60 kilogrammot is elérheti. Az emuhoz nagyon hasonló kazuárt az egyik legveszélyesebb madárként tartják számon, 10 centiméter hosszú karmai vannak.