A Putyint skrizofén törpének nevező oligarcha az új ukrán elnök gazdája, állítólag

Publikálás dátuma
2019.04.14 15:28

Fotó: AFP/ YURI DYACHYSHYN
Igaz, egyelőre mérsékelten mer hazamenni, mert több milliárd dollár elsikkasztásával vádolják
Putyin olyan skizofrén törpe, aki az egész világot katasztrófába sodorhatja az Orosz Birodalom újrateremtését célzó kivitelezhetetlen tervével mondta a Kreml uráról a második leggazdagabb ukrajnai oligarcha, Ihor Kolomojszkij, aki saját hadsereggel állította meg az orosz szakadárokat megyéje határán, írja a hvg.hu. Néhány hónappal később, amikor az őt kormányzónak megtevő Petro Porosenko ukrán államfő leváltotta, róla is elmondta a véleményét. „Pont olyan, mint a hatalomból elzavart elődje, Viktor Janukovics. A különbség csak annyi, hogy Porosenko képzett, jól beszél angolul, és nincs bűnözői előélete. Ha Janukovics volt a lumpen diktátor, Porosenko a jól fésült hatalommániás”  Most azt állítják róla, hogy ő áll az ukrán elnökválasztás első fordulójában győztes humorista, Volodimir Zelenszkij mögött (a második fordulót április 21-én tartják, akkor már csak Zelenszij és Pososenko verseng). A híresztelések alapja, hogy Zelenszkij az 56 éves oligarcha tulajdonában lévő tévécsatornákon szerepel, s kettejüknek több közös üzleti vállalkozásuk is volt. Ismerői szerint részben azért sikeres, mert a kemény kijelentések ellenére végül valamennyi ukrán államfővel és miniszterelnökkel kiegyezett, a különféle pártokban ülő, tőle függő törvényhozók pedig sokszor játsszák a mérleg nyelvének szerepét. Ám az utóbbi időben nem nagyon mer hazalátogatni, mert Ukrajnában azzal vádolják, hogy üzlettársaival együtt több milliárd dollárt sikkasztott el a bankjából.

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.
A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.

Három hegymászót sodort el a lavina Kanadában, csak a ruháik maradtak utánuk

Publikálás dátuma
2019.04.19 20:16
Illusztráció
Fotó: Mint Images/ Michael Hanson
A mentőalakulatoknak csak néhány mászóeszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
Három hegymászóval végzett egy lavina az észak-amerikai Sziklás-hegység kanadai oldalán, írja az Euronews. Az alpinisták éppen a 3300 méter magas Howse-csúcsról tartottak vissza, amikor elsodorta őket a hó. A mentőalakulatoknak ekkor csak néhány mászáshoz szükséges eszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később pedig a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
A két osztrák és egy amerikai áldozatot az őket szponzoráló sportszergyártó azonosította ruhadarabok alapján. A cég megígérte, hogy a jövőben támogatni fogja a szerencsétlenül járt mászók családjait.
Az egyik alpinista Jess Roskelley volt, aki 20 éves korában lett a legfiatalabb amerikai, aki megmászta a Mount Everestet. A kutatást várhatóan csak jövő héten folytatják.