Andy Vajna utódja máris eladott az Est Mediában lévő részesedéséből

Publikálás dátuma
2019.04.14. 17:05

Fotó: Népszava
Öt százalék alá csökkent Tremmel Zoltán befolyása.
Tremmel Zoltán befolyása öt százalék alá csökkent a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságban – írja az mfor.hu. A portál felidézi: a médiaszakember április 9-én jelentette be, hogy megvásárolta az "AV Investments" Befektetési Kft. 100 százalékos leányvállalatát, a Dynamopest Kft.-t, így hozzá került utóbbinak az Est Mediában meglévő 5,21 százalékos részesedése. Alig három nappal később azonban máris eladott a részvényeiből, és ezzel 5 százalék alá csökkent befolyása. Azt már nem közölte, hogy ki a vevő és mennyi volt a vételár. A közgyűlési napirendi pontokból egyébként az kiderül, hogy az Est Media nevet vált, de az nem, hogy mire keresztelik át. Mint ahogy az sem, hogy az igazgatóság három visszahívandó tagja – Kovács Péter, Faragó Jana és Bencze György – helyére kiket jelölnek, és egyelőre szintén csak annyi bizonyos, hogy a felügyelőbizottság és az audit bizottság jelenlegi tagjai is leköszönnek.
Szerző
Témák
Andy Vajna TV2

Csányi Sándor: egy bank is elég lenne

Publikálás dátuma
2019.04.12. 20:34
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója
Fotó: Népszava
Befejezi a terjeszkedést a régióban az OTP.
Egy bank is elég lenne Magyarországon - így reagált Csányi Sándor pénteken arra az ötletre, hogy Nagy Márton, az MNB alelnöke az előző nap arról beszélt egy konferencián, hogy akkor lenne elégedett, ha a nagybankok száma öt-hatra csökkenne. Az OTP-csoport elnök-vezérigazgatója a bank éves közgyűlését követően beszélt erről, hogy nem kétséges, melyik egyetlen megmaradó pénzintézetre gondolt. A közgyűlés elfogadta ugyan, hogy az elnök-vezérigazgatói poszt szétválasztható, azonban Csányi Sándor ezt csak egy lehetőségként vétette napirendre, de pillanatnyilag még nem élt a lehetőséggel. A személyi változások közül kiemelendő, hogy Erdei Tamás személyében ismét lett alelnöke a bankcsoportnak, a nagy tapasztalatú bankár korábban az MKB-t, illetve a Magyar Bankszövetséget is irányította elnökként. Magyarország piacvezető bankja történetének eddigi legjobb eredményét érte el 2018-ban, a csoportszintű nyereség tavaly mintegy 1 milliárd euró volt. Így a tervek szerint 221-222 forintot fizet részvényenként a tulajdonosoknak. Csányi Sándor sérelmezte, hogy a bankadó mind Magyarországon, mind a szlovákiai leánybankjuknál csökkentette az elszámolható eredményt Elmondta ugyanakkor, hogy a tranzakciós illeték csökkentésében is reménykedtek, sőt teljes eltörlését is indokoltnak tartanák. Főleg a kisrészvényeseket érte váratlanul, hogy az OTP, amely folyamatosan vásárolt kisebb-nagyobb bankokat a környező országokban, s most megállni készül az akvizíciókkal. Még 3 bankot venne az OTP a régióban, s az év végén 12 országban lesz jelen a csoport - hangzott el. Csányi Sándor ezzel kapcsolatban egy idézettel élt, miszerint Churchill annak idején Európa felosztása után azt mondta: "ebéd után jön az emésztés".
Szerző
Témák
OTP

Drágán add a paneled: 30-40 százalékkal nőttek lakásárak

Publikálás dátuma
2019.04.12. 19:54
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egy év alatt is elképesztően megugrott az ingatlanok értéke, Kelet-Magyarországon több mint 300 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért.
Az első negyedévben is pörög az ingatlanpiac, a főváros budai oldalán átlagosan 30 százalékkal, 565 ezer forintra, Pesten pedig átlagosan 32 százalékkal, 503 ezer forintra nőtt a panel lakások négyzetméterára az előző év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Duna House.  Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a panellakások árai országos szinten drágultak, idén a január-márciusi időszakban Kelet-Magyarországon a négyzetméter árak meghaladták a 300 ezer forintot, ami 40 százalékos emelkedés 2018 első negyedévéhez képest. Nyugat-Magyarországon ugyanebben az időszakban a panellakások árai 28 százalékos bővülés mellett megközelítették a 300 ezer forintot. Az egész országot tekintve, a panel lakások ára név szerinti értéken megduplázódott 2008-hoz képest, reálértelemben pedig másfélszeresére nőtt. 
Idén az első negyedévében Budapesten a 40-60 négyzetméteres ingatlanok iránt volt a legnagyobb a kereslet, hasonlóan az előző év azonos időszakához. Budán az ingatlanok 82, Pesten pedig 41 százalékát 600 ezer forintos négyzetméteráron vagy afelett értékesítették, így a lakásárak is egyre inkább 40 millió forint fölé tolódnak.   A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint  idén márciusban 13 689 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, jóval több mint 2018 márciusában, amikor 13 426 adásvétel történt. Az első negyedévben 36 807 tranzakció zajlott a lakáspiacon, ez valamivel kevesebb az előző év azonos időszakában mérthez képest, amikor az ingatlan-adásvételek száma 37 213 volt.
Szerző