Fóti gyermekotthon – Nem létező kormányhatározatban árulták el, hová viszik a gyerekeket

Publikálás dátuma
2019.04.14. 17:44

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ráadásul elfogadott szakmai terv sincs, így kérdés, hogy vajon mit titkosítottak tíz évre.
Szél Bernadett hónapok óta próbálja megtudni, hogy mi lesz a fóti gyermekotthonnal, és a benne lakó gyerekekkel, gondozókkal. A független képviselő márciusban Kásler Miklós miniszterhez fordult, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csak annyit írt vissza, hogy a fóti gyermekotthon felszámolásának tervét 10 évre titkosították, mert döntéselőkészítő anyagnak számít. A képviselő ezután a gyermekotthon közvetlen fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, ami egyébként szintén az Emmi intézménye. A 444.hu szerint azt a választ kapta, hogy
„A fóti Károlyi István Gyermekközpontban (a továbbiakban KIGYK) ellátott speciális,különleges ellátást igénylő gyermekek, illetve kísérő nélküli kiskorúak kitagolásáról a 2122/2017. Korm. határozattal módosított 2063/2016 Korm. határozat rendelkezik.”

Azonban – mint arra a portál felhívja a figyelmet – 2063/2016-os számú kormányhatározat nem létezik. A 2122/2017-es viszont igen, ez azonban a CSOK nevű, lakásvásárláshoz adott állami támogatás előkészítéséről szól. Ugyan 2063/2017-es kormányhatározat létezik, és abban szó van gyerekekről is, de nem a fótiakról: a rendelet különböző civil szervezetek támogatását írja elő, például pénzügyi tudatosságot fejlesztő oktatási programokra, táborokra és családi napközikre adnak benne pénzt.  
A cikk szerint a május 31-én bezáró intézmény fenntartója azt is hozzátette, hogy
„A KIGYK kitagolásának elfogadott szakmai terve nem áll az SZGYF rendelkezésére.”

Szerző

Hatos lottó – Mutatjuk a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2019.04.14. 16:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 4 (négy) 9 (kilenc) 33 (harminchárom) 34 (harmincnégy) 38 (harmincnyolc) 42 (negyvenkettő) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 593 285; a 4 találatos szelvényekre 6840; a 3 találatos szelvényekre 1495 forintot fizetnek.
Szerző

Búcsúzik az eső – Napos, egyre melegebb idő érkezik hétfőtől

Publikálás dátuma
2019.04.14. 16:40

Fotó: Shutterstock
A kvöetkező héten újra 20 fok körüli maximumokat mérhetünk.
Hétfőre délen, valamint nyugaton is megszűnik a csapadék, és szárazabb periódus veszi kezdetét – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Délelőtt délnyugat felé haladva tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és délutánra mindenhol kitisztul az idő, ekkor az ország nagy részén már gyengén felhős, napos, száraz idő lesz. Az északi, északkeleti szelet a Dunától keletre nagy területen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 2 és 9 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.
Kedden jobbára derült, napos idő várható, de késő délután a keleti, északkeleti megyék fölé már magasszintű felhőzet érkezik, ami estére meg is vastagszik, és néhol eső is valószínű. Az északkeleti, keleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul, de az északi, szélvédett völgyekben -4 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 18 fok között alakul.
Szerdán erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyekből helyenként záporeső is kialakul. Reggel és este viszont szakadozottabb lesz a felhőzet, késő estére pedig kiderül az ég. Az északi, északkeleti szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de az északi, szélvédett völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 19 fok között valószínű.
Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, délen kisebb zápor sem kizárt. Az északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között alakul.
Pénteken túlnyomóan napos idő várható kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az északkeleti szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között lehet.
Szombaton változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható, és nem valószínű csapadék. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.
Szerző