Tüntetések a Balkánon - tombol a számháború

Publikálás dátuma
2019.04.14 18:09
Protest against government in Serbia
Fotó: Anadolu Agency/ Talha Ozturk
Negyvenezren vonultak az utcákra - a szerb média szerint csak lézengtek a demonstrációkon.
Szerbiában a kormányzat arra számított, hogy hetek kérdése és vége a tüntetéshullámnak. Ehhez képest Belgrádban és más városokban már négy hónapja folyamatosan, minden szombaton utcára vonulnak az emberek. Kitartásuk azért is figyelemreméltó, mert konkrét eredményt nem értek el. Ezért is feltűnő, hogy most szombaton – a szervezők szerint – minden korábbinál többen vonultak fel Belgrádban. A hatalmas tömegre jellemző, hogy mintegy háromnegyed órán keresztül vonult a Knez Mihajlova utcában. A szervezők ebből arra a következtetésre jutottak, hogy 40 ezren tüntethettek a kormány ellen a fővárosban. A számháború azonban ezúttal sem maradt el, a belügyminisztérium mindössze 7500-ra becsülte a tüntetők számát, amit az ellenzék nevetségesnek nevezett. A szerb média rendre arról számol be, hogy szinte csak lézengenek a megmozdulásokon, ami a valóságnak nem igazán felel meg. Az emberek szerb parlament épülete előtt gyülekeztek, innen haladtak tovább a kormány épülete elé, majd visszatértek a törvényhozáshoz. Első ízben fordult elő, hogy nem a civil szervezők, hanem az ellenzéki politikusok álltak a menet élére. A szélsőjobboldali Dveri vezetője, Bosko Obradovic, aki a megmozdulások talán legmarkánsabb személyisége lett, azt közölte, nem adják fel mozgalmukat egészen addig, amíg Szerbia szabaddá nem válik. Hozzátette, szabad médiát és szabad választásokat követelnek. Vuk Jeremic volt külügyminiszter pedig azt közölte, „közel a győzelem napja”. A szerb média előzőleg azt közölte, rendbontások várhatóak majd a tüntetésen, ám a megmozdulás végig békés volt.
Erőszakosabb volt a jobboldali albán ellenzék által szervezett tiranai megmozdulás. A Demokrata Párt már nem először próbálta tüntetés során megdönteni Edi Rama miniszterelnök hatalmát. Ezúttal azon a sugárúton gyülekeztek az emberek, amelyen a kormányfő irodája is található. Az ellenzék szerint Rama „illegitim” miniszterelnök. Lulzim Basha, a demokraták elnöke múlt csütörtökön jelentette be, minden korábbinál nagyobb megmozdulást szerveznek a fővárosba, s véget vetnek a szocialisták kormányzásának. „Két Albániát hoztak létre, az egyikben azokat találhatjuk, akiktől elvették a jobb élet reményét, a másikban pedig azok, akik a törvény felett vannak”. Albániában június 30-án helyhatósági választást rendeznek, de két párt, a demokraták, valamint a Szocialista Mozgalom az Integrációért is jelezte, hogy bojkottálják a voksolást. Az ellenzék februárban a parlamentből is kivonult. Bár a tüntetők Tiranában áttörték a kordont, ez a megmozdulás békésebb volt, mint a korábbi ellenzéki tüntetések.

Vucic bocsánatot kért a magyaroktól

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól a szombati ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.  "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé" - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szombaton Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke a kormányellenes tüntetésen a szerb média által is botrányosnak nevezett beszédet tartott. Többek között azt mondta, a szerb nép elmegy, Vucic pedig arabokkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát. Hétfőn a vajdasági Szabadkán tart közös kormányülést a szerb és a magyar kormány.

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.
A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.

Három hegymászót sodort el a lavina Kanadában, csak a ruháik maradtak utánuk

Publikálás dátuma
2019.04.19 20:16
Illusztráció
Fotó: Mint Images/ Michael Hanson
A mentőalakulatoknak csak néhány mászóeszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
Három hegymászóval végzett egy lavina az észak-amerikai Sziklás-hegység kanadai oldalán, írja az Euronews. Az alpinisták éppen a 3300 méter magas Howse-csúcsról tartottak vissza, amikor elsodorta őket a hó. A mentőalakulatoknak ekkor csak néhány mászáshoz szükséges eszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később pedig a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
A két osztrák és egy amerikai áldozatot az őket szponzoráló sportszergyártó azonosította ruhadarabok alapján. A cég megígérte, hogy a jövőben támogatni fogja a szerencsétlenül járt mászók családjait.
Az egyik alpinista Jess Roskelley volt, aki 20 éves korában lett a legfiatalabb amerikai, aki megmászta a Mount Everestet. A kutatást várhatóan csak jövő héten folytatják.