Tüntetések a Balkánon - tombol a számháború

Publikálás dátuma
2019.04.14 18:09
Protest against government in Serbia
Fotó: Anadolu Agency/ Talha Ozturk
Negyvenezren vonultak az utcákra - a szerb média szerint csak lézengtek a demonstrációkon.
Szerbiában a kormányzat arra számított, hogy hetek kérdése és vége a tüntetéshullámnak. Ehhez képest Belgrádban és más városokban már négy hónapja folyamatosan, minden szombaton utcára vonulnak az emberek. Kitartásuk azért is figyelemreméltó, mert konkrét eredményt nem értek el. Ezért is feltűnő, hogy most szombaton – a szervezők szerint – minden korábbinál többen vonultak fel Belgrádban. A hatalmas tömegre jellemző, hogy mintegy háromnegyed órán keresztül vonult a Knez Mihajlova utcában. A szervezők ebből arra a következtetésre jutottak, hogy 40 ezren tüntethettek a kormány ellen a fővárosban. A számháború azonban ezúttal sem maradt el, a belügyminisztérium mindössze 7500-ra becsülte a tüntetők számát, amit az ellenzék nevetségesnek nevezett. A szerb média rendre arról számol be, hogy szinte csak lézengenek a megmozdulásokon, ami a valóságnak nem igazán felel meg. Az emberek szerb parlament épülete előtt gyülekeztek, innen haladtak tovább a kormány épülete elé, majd visszatértek a törvényhozáshoz. Első ízben fordult elő, hogy nem a civil szervezők, hanem az ellenzéki politikusok álltak a menet élére. A szélsőjobboldali Dveri vezetője, Bosko Obradovic, aki a megmozdulások talán legmarkánsabb személyisége lett, azt közölte, nem adják fel mozgalmukat egészen addig, amíg Szerbia szabaddá nem válik. Hozzátette, szabad médiát és szabad választásokat követelnek. Vuk Jeremic volt külügyminiszter pedig azt közölte, „közel a győzelem napja”. A szerb média előzőleg azt közölte, rendbontások várhatóak majd a tüntetésen, ám a megmozdulás végig békés volt.
Erőszakosabb volt a jobboldali albán ellenzék által szervezett tiranai megmozdulás. A Demokrata Párt már nem először próbálta tüntetés során megdönteni Edi Rama miniszterelnök hatalmát. Ezúttal azon a sugárúton gyülekeztek az emberek, amelyen a kormányfő irodája is található. Az ellenzék szerint Rama „illegitim” miniszterelnök. Lulzim Basha, a demokraták elnöke múlt csütörtökön jelentette be, minden korábbinál nagyobb megmozdulást szerveznek a fővárosba, s véget vetnek a szocialisták kormányzásának. „Két Albániát hoztak létre, az egyikben azokat találhatjuk, akiktől elvették a jobb élet reményét, a másikban pedig azok, akik a törvény felett vannak”. Albániában június 30-án helyhatósági választást rendeznek, de két párt, a demokraták, valamint a Szocialista Mozgalom az Integrációért is jelezte, hogy bojkottálják a voksolást. Az ellenzék februárban a parlamentből is kivonult. Bár a tüntetők Tiranában áttörték a kordont, ez a megmozdulás békésebb volt, mint a korábbi ellenzéki tüntetések.

Vucic bocsánatot kért a magyaroktól

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól a szombati ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.  "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé" - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szombaton Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke a kormányellenes tüntetésen a szerb média által is botrányosnak nevezett beszédet tartott. Többek között azt mondta, a szerb nép elmegy, Vucic pedig arabokkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát. Hétfőn a vajdasági Szabadkán tart közös kormányülést a szerb és a magyar kormány.

Alulmaradt Gruevszki pártjának jelöltje az észak-macedón elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.22 09:32

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
71 százalékos feldolgozottság mellett a kormányzó szociáldemokraták jelöltje 42, a börtön elől Orbánhoz menekülő Nikola Gruevszki pártjának jelöltje 41 százalékon áll.
Egyik jelölt se szerezte meg az 50 százalékot az Észak-Macedón elnökválasztás első fordulójában, írja a Mérce. A kormányzó szociáldemokraták jelöltje Sztevo Pendarovszki 42, a korábban a büntetőjogi felelősségre vonás elől Magyarországra szökő Nikola Gruevszki Fidesz-szövetséges pártjának jelöltje Gordana Sziljanovszka 41 százalékon áll, az albán pártok jelöltje 12 százalékot, a szavazóköri eredmények 71 százalékának összeszámlálása után.
A második fordulóban Pendarovszki lehet esélyesebb, aki számíthat a részeben eddig a harmadik helyzet Blerim Rekát támogató albánok szavazataira is. A kormánypárti jelölt egy szkopjei magánegyetem nemzetközi biztonsággal, külpolitikával és globalizációval foglalkozó oktatója. Pendarovszki a 2014-es elnökválasztáson is a szociáldemokraták jelöltje volt. A vereséget követően parlamenti székért indult, és az elmúlt másfél évben az ország NATO-kapcsolataiért felelt.
Az ellenzékbe szorult, jelenleg Hristijan Mickovszki által vezetett VMRO DPMNE Gordana Sziljanovszkát indítja. Sziljanovska alkotmányjogot, politikai rendszereket és önkormányzatiságot oktat a Cirill és Metód Egyetemen, a főváros legnagyobb állami felsőoktatási intézményében. Sziljanovska szolgált már tárca nélküli miniszterként egy korábbi kormányban, és részt vett törvényalkotási és szakmai bizottsági munkákban.

Toronymagasan nyert Zelenszkij az ukrán elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.22 09:26
Volodimir Zelenszkij köszönetet mond választási győzelméért
Fotó: NurPhoto/ Celestino Arce
90 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 73 százalékát tudhatja magáénak a színészből lett elnökjelölt. Porosenko elismerte vereségét, a politikai életből nem tervezi távozását.
A szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett biztosnak látszik: Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. Zelenszkij a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Petro Porosenko 25 százalékot, írja a Reuters. A vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés ugyanezt az eredményt vetítette előre.
"Hivatalosan még nem vagyok elnök, de mint egy ukrán állampolgár, azt tudom mondani az összes volt szovjet tagországnak, nézzenek csak ránk. Minden lehetséges!"
- mondta vasárnap éjjel támogatóinak Zelenszkij, miután már biztosnak látszott győzelme. A választás színészből és humoristából lett győztese kampányában a kelet-ukrajnai háború lezárását ígérte, továbbá a korrupció megfékezését, és az árak emelkedésének, illetve az emberek életszínvonalának romlásának megállítását.
Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért, ami viszont nyugtalanítja az állandóságot kedvelő befektetőket, hangsúlyozza a Reuters: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) milliárd dolláros, Ukrajnának nyújtott támogatásának jövője is bizonytalanná válhat. Az új elnöktől a 2016-ban államosított PrivatBank ismételt privatizációját várják, a tulajdonosok kárpótlását, illetve az üzemanyagárak emelését. Zelenszkij  gazdaságpolitikáját jelenleg még homály fedi. Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei viszont változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad.

Porosenko megmarad politikusnak

Petro Porosenko elnök elismerte az exit poll eredmények ismertetése után, hogy vereséget szenvedett. Újságírók előtt azt ígérte, hogy egyből telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki a győzelméhez, írja az MTI. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert "egyesülni és védeni" kell az országot. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni. Porosenko azt is közölte, hogy stábjával kész segítséget nyújtani Zelenszkijnek mint új államfőnek az átmeneti időszakban.

Frissítve: 2019.04.22 09:27