Előfizetés

Tüntetések a Balkánon - tombol a számháború

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.04.14. 18:09
Protest against government in Serbia
Fotó: Talha Ozturk / Anadolu Agency
Negyvenezren vonultak az utcákra - a szerb média szerint csak lézengtek a demonstrációkon.
Szerbiában a kormányzat arra számított, hogy hetek kérdése és vége a tüntetéshullámnak. Ehhez képest Belgrádban és más városokban már négy hónapja folyamatosan, minden szombaton utcára vonulnak az emberek. Kitartásuk azért is figyelemreméltó, mert konkrét eredményt nem értek el. Ezért is feltűnő, hogy most szombaton – a szervezők szerint – minden korábbinál többen vonultak fel Belgrádban. A hatalmas tömegre jellemző, hogy mintegy háromnegyed órán keresztül vonult a Knez Mihajlova utcában. A szervezők ebből arra a következtetésre jutottak, hogy 40 ezren tüntethettek a kormány ellen a fővárosban. A számháború azonban ezúttal sem maradt el, a belügyminisztérium mindössze 7500-ra becsülte a tüntetők számát, amit az ellenzék nevetségesnek nevezett. A szerb média rendre arról számol be, hogy szinte csak lézengenek a megmozdulásokon, ami a valóságnak nem igazán felel meg. Az emberek szerb parlament épülete előtt gyülekeztek, innen haladtak tovább a kormány épülete elé, majd visszatértek a törvényhozáshoz. Első ízben fordult elő, hogy nem a civil szervezők, hanem az ellenzéki politikusok álltak a menet élére. A szélsőjobboldali Dveri vezetője, Bosko Obradovic, aki a megmozdulások talán legmarkánsabb személyisége lett, azt közölte, nem adják fel mozgalmukat egészen addig, amíg Szerbia szabaddá nem válik. Hozzátette, szabad médiát és szabad választásokat követelnek. Vuk Jeremic volt külügyminiszter pedig azt közölte, „közel a győzelem napja”. A szerb média előzőleg azt közölte, rendbontások várhatóak majd a tüntetésen, ám a megmozdulás végig békés volt.
Erőszakosabb volt a jobboldali albán ellenzék által szervezett tiranai megmozdulás. A Demokrata Párt már nem először próbálta tüntetés során megdönteni Edi Rama miniszterelnök hatalmát. Ezúttal azon a sugárúton gyülekeztek az emberek, amelyen a kormányfő irodája is található. Az ellenzék szerint Rama „illegitim” miniszterelnök. Lulzim Basha, a demokraták elnöke múlt csütörtökön jelentette be, minden korábbinál nagyobb megmozdulást szerveznek a fővárosba, s véget vetnek a szocialisták kormányzásának. „Két Albániát hoztak létre, az egyikben azokat találhatjuk, akiktől elvették a jobb élet reményét, a másikban pedig azok, akik a törvény felett vannak”. Albániában június 30-án helyhatósági választást rendeznek, de két párt, a demokraták, valamint a Szocialista Mozgalom az Integrációért is jelezte, hogy bojkottálják a voksolást. Az ellenzék februárban a parlamentből is kivonult. Bár a tüntetők Tiranában áttörték a kordont, ez a megmozdulás békésebb volt, mint a korábbi ellenzéki tüntetések.

Vucic bocsánatot kért a magyaroktól

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól a szombati ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.  "Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé" - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szombaton Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke a kormányellenes tüntetésen a szerb média által is botrányosnak nevezett beszédet tartott. Többek között azt mondta, a szerb nép elmegy, Vucic pedig arabokkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát. Hétfőn a vajdasági Szabadkán tart közös kormányülést a szerb és a magyar kormány.

Az ukrán elnök fölöslegesen álldogált egy stadionban, de ha már ott volt, mondott pár szót Magyarországgal kapcsolatban is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 17:12

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Porosenko egy vitára gyűlt a sportlétesítményben, csak ez elnökjelölt riválisát nem érdekelte.
Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára. A stadionos vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak ott, az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar összecsapni vele. Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta, az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután bent újságíróknak tartott tájékozatót egy szűk órán keresztül, amíg ellenfelére várt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország - amely most az ukrán oktatási törvény körüli vita miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást - támogatni fogja majd Ukrajna euroatlanti integrációját. "Kifejezetten megneveztem egy konkrét évet, 2023-at, amikor alá kell írnunk a (NATO-) tagsági cselekvési tervet, és amikor be kell nyújtanunk a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz. Teljességgel meg vagyok győződve afelől, hogy Magyarország, a többi EU-tagállammal együtt támogatni fogja Ukrajnát, miként arra többször ígéretet tettek néhány évvel ezelőtt" - fogalmazott az államfő. Kijelentette, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogait illetően. Leszögezte, hogy a magyar kisebbségnek minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ugyanúgy joga van ukrán iskolákban, ukrán egyetemeken tanulni és ukrán vállalatoknál dolgozni, ez azonban nem lehetséges az ukrán nyelv ismerete nélkül. Porosenko szavai szerint Ukrajna kész több pénzt költeni jobb feltételek megteremtésére a magyar kisebbség számára az oktatásban annak érdekében, hogy "legalább két nyelvet tudjanak: a magyart és az ukránt". Korábban a sajtóban olyan találgatnák láttak napvilágot, hogy az új elnök feloszlathatja a parlamentet. Ezzel kapcsolatosan Porosenko kijelentette, hogy ennek nincs alkotmányos alapja. A "totalitarizmus felé vezető útnak" nevezte, ha ezt egy újonnan megválasztott államfő megtenné. Az őt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egymással szembe fordulva ábrázoló óriásplakátokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a plakáttal arra akartak emlékeztetni, hogy Putyin "álma", hogy ne őt válasszák újra, és az orosz elnöknek rajta kívül bárki más megfelel. Porosenko kijelentette azt is, hogy ő sohasem "tett egyenlőségjelet" Zelenszkij és Putyin közé, sohasem nevezte Zelenszkjit drogfüggőnek, mert "nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztaná". Azt üzente végül Zelenszkijnek, hogy hétfő este az ICTV ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba, ő elfogadta a meghívást és ott lesz.

A szerb államfő bocsánatot kért a magyaroktól

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.14. 15:59

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja” – mondta Aleksandar Vucic.
Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.
„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé”

– mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést.

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Azt mondta, hogy Vucic „szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát”.