Az ukrán elnök fölöslegesen álldogált egy stadionban, de ha már ott volt, mondott pár szót Magyarországgal kapcsolatban is

Publikálás dátuma
2019.04.14. 17:12

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Porosenko egy vitára gyűlt a sportlétesítményben, csak ez elnökjelölt riválisát nem érdekelte.
Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára. A stadionos vitát Porosenko erőltette, míg Zelenszkij továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy április 19-én találkozzanak ott, az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar összecsapni vele. Porosenkót a stadion előtt mintegy ötezer híve várta, az elnök rövid buzdító beszédet intézett a csarnok előtt felállított színpadról, majd ezután bent újságíróknak tartott tájékozatót egy szűk órán keresztül, amíg ellenfelére várt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország - amely most az ukrán oktatási törvény körüli vita miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást - támogatni fogja majd Ukrajna euroatlanti integrációját. "Kifejezetten megneveztem egy konkrét évet, 2023-at, amikor alá kell írnunk a (NATO-) tagsági cselekvési tervet, és amikor be kell nyújtanunk a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz. Teljességgel meg vagyok győződve afelől, hogy Magyarország, a többi EU-tagállammal együtt támogatni fogja Ukrajnát, miként arra többször ígéretet tettek néhány évvel ezelőtt" - fogalmazott az államfő. Kijelentette, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogait illetően. Leszögezte, hogy a magyar kisebbségnek minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ugyanúgy joga van ukrán iskolákban, ukrán egyetemeken tanulni és ukrán vállalatoknál dolgozni, ez azonban nem lehetséges az ukrán nyelv ismerete nélkül. Porosenko szavai szerint Ukrajna kész több pénzt költeni jobb feltételek megteremtésére a magyar kisebbség számára az oktatásban annak érdekében, hogy "legalább két nyelvet tudjanak: a magyart és az ukránt". Korábban a sajtóban olyan találgatnák láttak napvilágot, hogy az új elnök feloszlathatja a parlamentet. Ezzel kapcsolatosan Porosenko kijelentette, hogy ennek nincs alkotmányos alapja. A "totalitarizmus felé vezető útnak" nevezte, ha ezt egy újonnan megválasztott államfő megtenné. Az őt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egymással szembe fordulva ábrázoló óriásplakátokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a plakáttal arra akartak emlékeztetni, hogy Putyin "álma", hogy ne őt válasszák újra, és az orosz elnöknek rajta kívül bárki más megfelel. Porosenko kijelentette azt is, hogy ő sohasem "tett egyenlőségjelet" Zelenszkij és Putyin közé, sohasem nevezte Zelenszkjit drogfüggőnek, mert "nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt alátámasztaná". Azt üzente végül Zelenszkijnek, hogy hétfő este az ICTV ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba, ő elfogadta a meghívást és ott lesz.
Szerző

A szerb államfő bocsánatot kért a magyaroktól

Publikálás dátuma
2019.04.14. 15:59

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja” – mondta Aleksandar Vucic.
Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.
„Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé”

– mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést.

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Azt mondta, hogy Vucic „szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát”.
Szerző

A Putyint skrizofén törpének nevező oligarcha az új ukrán elnök gazdája, állítólag

Publikálás dátuma
2019.04.14. 15:28

Fotó: YURI DYACHYSHYN / AFP
Igaz, egyelőre mérsékelten mer hazamenni, mert több milliárd dollár elsikkasztásával vádolják
Putyin olyan skizofrén törpe, aki az egész világot katasztrófába sodorhatja az Orosz Birodalom újrateremtését célzó kivitelezhetetlen tervével mondta a Kreml uráról a második leggazdagabb ukrajnai oligarcha, Ihor Kolomojszkij, aki saját hadsereggel állította meg az orosz szakadárokat megyéje határán, írja a hvg.hu. Néhány hónappal később, amikor az őt kormányzónak megtevő Petro Porosenko ukrán államfő leváltotta, róla is elmondta a véleményét. „Pont olyan, mint a hatalomból elzavart elődje, Viktor Janukovics. A különbség csak annyi, hogy Porosenko képzett, jól beszél angolul, és nincs bűnözői előélete. Ha Janukovics volt a lumpen diktátor, Porosenko a jól fésült hatalommániás”  Most azt állítják róla, hogy ő áll az ukrán elnökválasztás első fordulójában győztes humorista, Volodimir Zelenszkij mögött (a második fordulót április 21-én tartják, akkor már csak Zelenszij és Pososenko verseng). A híresztelések alapja, hogy Zelenszkij az 56 éves oligarcha tulajdonában lévő tévécsatornákon szerepel, s kettejüknek több közös üzleti vállalkozásuk is volt. Ismerői szerint részben azért sikeres, mert a kemény kijelentések ellenére végül valamennyi ukrán államfővel és miniszterelnökkel kiegyezett, a különféle pártokban ülő, tőle függő törvényhozók pedig sokszor játsszák a mérleg nyelvének szerepét. Ám az utóbbi időben nem nagyon mer hazalátogatni, mert Ukrajnában azzal vádolják, hogy üzlettársaival együtt több milliárd dollárt sikkasztott el a bankjából.
Szerző