Előfizetés

Idén is darázsinvázió várható, így lehet védekezni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 16:16
Illusztráció
Fotó: Michel Rauch / AFP
Könnyedén átvészelték az enyhe telet a darazsak, ezért idén is invázióra kell számítani. A szakértő szerint a házi darázscsapdákat most érdemes kihelyezni.
Idén hamarabb tavaszodott ki, így a darazsak is hamarabb megjelentek. Az enyhe idő miatt a darázskirálynők a telet is könnyedén átvészelték – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója a Szoljon.hu-nak. Molnár Ferenc hozzátette, ha még áprilisban védekezni kezdünk, elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket. 
„Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis a többiek télen elpusztulnak.”

Így készítsünk darázscsapdát

Egy félbevágott flakonba negyedliter vizet, illetve sört, tizenöt dekagramm cukrot és egy kanál ecetet kell keverni. Utóbbi azért fontos, hogy a méhek ne menjenek rá.

A darazsak a mennyezetbe fúrják be magukat és a falat folyamatosan rágva bővítik a fészküket. Gyanakodjunk, ha eső nélkül is beázásszerű folt jelent meg a plafonon. Ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs is elrepül az épület környékén, akkor biztosak lehetünk benne, rengeteg darázs fészkelt be.
A szakértő hozzátette, elkerülhetetlennek tűnik az invázió, sőt mint mondta, évek kérdése, hogy a Franciaországban már megjelent, nagyon agresszív, hatalmas méretű ázsiai lódarázs is megjelenik Magyarországon.

Repülőteret építenek a teknősök költőhelyére a Maldív-szigeteknél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 12:12

A meleg homok helyett az újonnan épült kifutópálya aszfaltjára tette a tojásait egy teknős a Maldív-szigetekhez tartozó Maafarun.
A teknősök szívesen mennek oda költeni, ahol maguk is kikeltek, ez azonban csak ritkán sikerül, ugyanis a ragadozók miatt ezerből csak egy példány éri meg az ivarérett kort. Most azonban még tovább csökkentik a teknősök túlélési esélyeit, ugyanis repülőteret építenek a híres teknős-költőhelyre a Maldív-szigetekhez tartozó Maafarun.
Egy teknős, vélhetően összekeverve az aszfaltot a meleg homokkal, a már elkészült kifutóra rakta a tojásait - írta a helyi The Edition beszámolója alapján a hvg.hu. Az állatot a helyiek visszavezették a vízbe, de a történet szomorú példája annak, hogyan veszi el az emberi civilizáció az állatok élőhelyét. A tervek szerint nyáron elkészülő repülőtér összesen egyszerre hat darab Boeing 737 méretű gépet tud majd befogadni és szálloda és üdülőhely is épül a környékére.

Már csak három példánya maradt egy ritka teknősfajnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 11:11

Fotó: STR / AFP
Ötödik mesterséges megtermékenyítése után elpusztult egy több mint 90 éves óriásteknős egy dél-kínai állatkertben. A fajnak így már csak három példánya maradt a világon.
Elpusztult a világ utolsó négy ismert jangcei lágyhéjú óriásteknősének egyike, talán a faj utolsó nősténye egy dél-kínai állatkertben – írta az intézmény közlése alapján a Híradó.hu. Szucsou város állatkertjében a faj egy hímje él még, a másik két egyed Vietnamban, a vadonban, két különböző tóban él, nemük ismeretlen.
Az óriásteknős szombat délután múlt ki a városi önkormányzat közleménye szerint. A People’s Daily állami újság szerint az állat több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést. Az eljárás előtt az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a teknős jó egészségi állapotban volt, a megtermékenyítés simán ment, a nőstény azonban másnap elpusztult – írta a lap. 
A jangcei lágyhéjú óriásteknős Kínából származik, otthona a Jangce folyó és a Tajhu-tó, gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának. Kínai és külföldi szakértők vizsgálják az idős nőstény halálának okát – olvasható a város közleményében.