Előfizetés

Kétmilliárdot kap egy Tiborcz-közeli cég a turisztikai ügynökségtől, ahol Orbán Ráhel tanácsadó

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.04.15. 17:32
Orbán Ráhel Kötcsén
Fotó: Népszava
Versenytárs nélkül, egyszereplős közbeszerzésen nettó 1,9 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzést nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től az Ész-Ker Zrt. – derült ki ez Európai Unió elektronikus közbeszerzési portálján.  Az ügylet érdekessége, hogy az ügynökségnél komoly szerepe van Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek. A nyertes cég pedig Orbán Ráhel férjéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető. A közbeszerzést kiíró Magyar Turisztikai Ügynökségről már korábban megírtuk, hogy Orbán Ráhelnek komoly befolyása van a szervezetre. Azt pedig a HVG írta meg, hogy a Zrt.-nél sorra Orbán Ráhel bizalmasai kerültek vezető posztokra. A társaság vezetője, Guller Zoltán pedig személyesen kérte fel a kormányfő lányát tanácsadónak. A nyertes cég tulajdonosa, Kárpáti Péter akinek korábban, más vállalkozása a még Lázár János vezette Hódmezővásárhelytől kapott megrendeléseket, és a Fidesz-frakciónak is adott közbeszerzési tanácsadásokat. Az Ész-Ker Zrt. korábban a volt Tiborcz-érdekeltség Elios közbeszerzéseinél is közreműködött – olyan tendereknél is, amelyeket az EU csalásellenes hivatala, az OLAF súlyosan problémásnak látott. Kárpáti Péter korábban közös vállalkozásban volt Tiborcz István volt üzlettársával, az Elios társalapító Hamar Endrével.
Nem mellékes az sem, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a nyertes céget. A társaság közbeszerzési tanácsokat ad majd a Turisztikai Ügynökségnek a 2018 és 2030 közötti nagyberuházások kapcsán, egyebek mellett a „kikötő és hajóparkok fejlesztésére, Balatoni települések közösségi közlekedésének fejlesztése, kempingfejlesztés megvalósítására” kiírt beszerzéseknél. A felsorolásban több olyan beruházás is szerepel, amelynél Tiborcz István érdekeltségei is megjelentek. Egy ezek közül egy keszthelyi kikötő. Mint arról korábban írtunk, vitatott módon, többek szerint jelentősen áron alul szerzett meg egy kikötőt egy olyan cég, amelyben közvetetten résztulajdonos volt Tiborcz István.

A fővárosi bírók leszavazták Handó emberét

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.04.15. 15:44

Fotó: Népszava
Vadász Viktor pályázatát találta jobbnak a Fővárosi Törvényszék (FT) hétfői összbírói értekezlete. Az összbírói értekezlet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde által az FT elnöki posztjára kiírt pályázatokat véleményezte. Vadász, az FT büntetőbírója, egyben az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja és szóvivője, a bírói értekezlettől 65,04 százalékos támogatást kapott. A másik pályázóra, Polgárné Vida Juditra, akit Handó tavaly május végén egy év határozott időre megbízott az elnöki feladatok ellátásával, mindössze 17,04 százalék szavazott. (A pályázókról külön-külön voksolnak, tehát nem egymással versengenek). A megbízott elnök "leszavazása" nagyon erős jelzés a törvényszék vezetése és Handó felé is, azt jelenti, hogy a legnagyobb magyar bírósági szervezet bírái nem elégedettek az FT-n zajló folyamatokkal, az aktuális vezetéssel. Ám a bírák támogatása nem jeleneti azt, hogy eldőlt volna az elnöki poszt sorsa: Handó az OBT egyetértésével eltérhet az összbírói értekezleten kialakult sorrendtől.
Vida Juditot azután bízta meg az FT elnöki feladataival az OBH elnöke, hogy a korábbi elnök, Fazekas Sándor hatéves megbízatása lejárt, s Fazekas hiába pályázott a folytatásra kétszer is egyedüliként, ráadásul az összbírói értekezlet több mint kétharmados támogatásával. A két eredménytelen pályázat után Handó nem írt ki újat, hanem egy év határozott időre megbízta Vidát, aki korábban azzal híresült el, hogy a Kisbíró című bírósági lapban saját neve alatt Paulo Coelho szöveget jelentetett meg, majd a plágium miatt lemondott az FT elnökhelyettesi posztjáról. Nem sokkal később azonban az OBH elnöki biztosa lett, s tavalyi határozott időre szóló megbízásával az FT elnöki állása is megnyílt számára. Handó ma már "bevettnek" számító gyakorlata, hogy eredménytelennek nyilvánítja - akár többször is - a bírósági vezetői posztokra kiírt pályázatokat, majd határozott időre megbíz valakit, általában saját emberét, a feladat ellátásával. Ahogy közeleg a határozott idejű kinevezés vége, az OBH-elnök új pályázatot ír ki, amelyen hogy, hogy nem a megbízott bíró is indul és nagy eséllyel el nyer is. Így történt ez több regnáló törvényszéki elnök esetében is. Vidát tehát megbízatása után az FT bírái Handó Tünde emberének tekintették - joggal -, így a mostani értekezlet egyúttal az OBH elnökéről is véleményt mondott. Vida szerint az FT-nek nyugalomra van szüksége, nem a bírók közötti vitára, az FT bírói most erről is véleményt mondtak.
Ugyanakkor Vadász Viktor magas támogatottsága is meglepetést keltett. Az OBT-tag és -szóvivő büntetőbíró ugyanis a tanács tagjaként rendszeresen bírálta a nagy hatalmú Handót, aki épp az ő pályázati és kinevezési gyakorlatát vizsgáló OBT ellen valóságos hadjáratot indított. Ezért még az őt támogatók is arra számítottak, hogy személye megosztó lesz. Ám nem így történt, s a csaknem kétharmados támogatás azt jelzi, a fővárosi bírók elégedetlenek a mai szervezeti és kinevezési rendszerrel.

Kamu határozat: a kormány is belezavarodott a Fót körüli kavarásba

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.04.15. 15:29

Fotó: Puffancs / Indafotó - Wikipedia
Az Emmi államtitkárának ötlete sem volt, hogy a fóti Gyermekváros fenntartója miért egy nem létező kormányhatározattal próbálta magyarázni az intézmény bezárását.
Fogalma sincs Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkárának, miért hivatkozott a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – fenntartója egy nem létező kormányhatározatra az intézmény jövőjével kapcsolatban. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF) azt követően kereste Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy az Emmi közölte: tíz évre titkosították a gyermekotthon felszámolásának tervét. 

Be kell zárni - hogy miért, az titkos

Szél hétfőn személyesen is találkozott Rétvárival, az államtitkár azonban nem tudott mit mondani az Emmi alatt működő SZGYF kínos válaszlevelére. Azt azonban kijelentette: a tervek titkosítása szerinte jogos. Mindeközben speciális és különleges szükségletű, állami gondozott gyerekek és nevelőik várják a legnagyobb bizonytalanságban május végét – a Gyermekváros felszámolása júniustól kezdődhet. 
- A tanítás június 15-én ér véget, úgy tűnik, még azt sem várják meg, hogy a gyerekek befejezzék az iskolát – mondta Szél. A politikus szerint tűrhetetlen, hogy a kormány már beteg gyerekeken is képes átgázolni céljai eléréséért. Jelen esetben pedig a cél nem más, mint a fóti Károlyi-kastély és a hatalmas kastélypark megszerzése, melynek területén működnek a gyermekközpont létesítményei is, mint például a kis létszámú, családias lakóotthonok. A képviselő emlékeztetett: semmilyen előzetes felmérés nem készült az intézmény bezárásának szükségességéről, eddig sem Rétvári, sem Fülöp Attila szociális államtitkár nem tudott valós szakmai indokot mondani a Gyermekváros bezárása mellett. 
semmilyen előzetes felmérés nem készült az intézmény bezárásának szükségességéről, eddig sem Rétvári, sem Fülöp Attila szociális államtitkár nem tudott valós szakmai indokot mondani a Gyermekváros bezárása mellett.

- Egyértelmű, hogy csak az ingatlanra pályáznak. Ezért vannak zavarban, ha kérdezzük őket – fogalmazott a független képviselő, aki a hétfői találkozón egy 2019-es naptárat is átadott Rétvárinak, amit a fóti gyermekközpont készített.

Levél Rétvárihoz: védje meg a kilakoltatás előtt álló családokat!

Levélben kéri Rétvári Bence államtitkárt A Város Mindenkié (AVM) Csoport és az aHang Platform csapata: védje meg a kilakoltatástól a gyerekes családokat. A levélben – amit az aHang weboldalán bárki elküldhet Rétvárinak – azt írják: a folyamatosan növekvő albérletárak miatt sok magyar dolgozó és családja veszti el lakhatását, április 30-án pedig lejár a kilakoltatási moratórium. Az AVM törvénytervezetet dolgozott ki a gyermekes családok kilakoltatása ellen, ám az Emmi december óta semmit sem lépett. „A szociális bérlakásrendszer kibővítése megoldást jelenthetne a lakhatási gondokkal küzdő családok számára, de olyan presztízsberuházásokra mennek el ellenőrizetlenül milliárdok, mint a Várkert Bazár” - írták.