Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2

Publikálás dátuma
2019.04.15. 18:09

Fotó: Népszava
Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha régi, közeli üzlettársa, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vida József veheti meg az Andy Vajna halála után gazdátlanul maradt TV2-t.
Vida ezt az MTI-nek jelentette be: szerinte „előrehaladott tárgyalásokat” folytatnak a csatorna megvásárlásáról, a tranzakció júniusban zárulhat le. Az ügylettel a kormány egyik fő szócsövének számító kereskedelmi tévéadó az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőhöz kerülne. Az opten céginformációs adatbázisból az nem derül ki, hogy ténylegesen ki a vagyonkezelő tulajdonosa. Vida József régóta Mészáros Lőrinc közeli üzlettársának számít. Bár az üzletember tagadja, hogy ő Mészáros strómanja lenne, tény, hogy régről ismeri őt. A 24.hu szerint a bicskei üzletember szüleinek a házába egykor a gázszerelő Mészáros vezette be a gázt, később pedig a Takarékbank milliárdokkal hitelezte Mészáros vállalkozásait. A bizalmi kapcsolat később is megmaradt, így tavaly Vida lett az akkor még a Mészáros és a Fidesz alá sorolt vidéki laphálózatot közelmúltig birtokló Opus Global Nyrt. egyik vezetője. A Vida-irányította Takarékbankról korábban megírta a 24.hu azt: része lehet annak a kormányzati törekvésnek, hogy a takarékokból, a Mészáros-közelbe került MKB-ból és később a Budapest Bankból egy állami hátszelű, „ellen-OTP-t” hozzanak létre. Ezt a spekulációt erősítheti az: Vida nemrégiben úgy fogalmazott a Portfóliónak, hogy a Takarékbank is „kérőként jelenhet meg” a Budapest Bankért, ha a bank privatizációjára sor kerül. Ami biztos, hogy jól jöhet a kormányhátszelű, tőkeerős új tulajdonos, mivel a TV2 Média Csoport Zrt. tavaly a hatalmas reklámbevételei ellenére jelentős, kétmilliárd forintot meghaladó veszteséget produkált.
Szerző
Témák
TV2
Frissítve: 2019.04.15. 19:45

Kétmilliárdot kap egy Tiborcz-közeli cég a turisztikai ügynökségtől, ahol Orbán Ráhel tanácsadó

Publikálás dátuma
2019.04.15. 17:32
Orbán Ráhel Kötcsén
Fotó: Népszava
Versenytárs nélkül, egyszereplős közbeszerzésen nettó 1,9 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzést nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től az Ész-Ker Zrt. – derült ki ez Európai Unió elektronikus közbeszerzési portálján.  Az ügylet érdekessége, hogy az ügynökségnél komoly szerepe van Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek. A nyertes cég pedig Orbán Ráhel férjéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető. A közbeszerzést kiíró Magyar Turisztikai Ügynökségről már korábban megírtuk, hogy Orbán Ráhelnek komoly befolyása van a szervezetre. Azt pedig a HVG írta meg, hogy a Zrt.-nél sorra Orbán Ráhel bizalmasai kerültek vezető posztokra. A társaság vezetője, Guller Zoltán pedig személyesen kérte fel a kormányfő lányát tanácsadónak. A nyertes cég tulajdonosa, Kárpáti Péter akinek korábban, más vállalkozása a még Lázár János vezette Hódmezővásárhelytől kapott megrendeléseket, és a Fidesz-frakciónak is adott közbeszerzési tanácsadásokat. Az Ész-Ker Zrt. korábban a volt Tiborcz-érdekeltség Elios közbeszerzéseinél is közreműködött – olyan tendereknél is, amelyeket az EU csalásellenes hivatala, az OLAF súlyosan problémásnak látott. Kárpáti Péter korábban közös vállalkozásban volt Tiborcz István volt üzlettársával, az Elios társalapító Hamar Endrével.
Nem mellékes az sem, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a nyertes céget. A társaság közbeszerzési tanácsokat ad majd a Turisztikai Ügynökségnek a 2018 és 2030 közötti nagyberuházások kapcsán, egyebek mellett a „kikötő és hajóparkok fejlesztésére, Balatoni települések közösségi közlekedésének fejlesztése, kempingfejlesztés megvalósítására” kiírt beszerzéseknél. A felsorolásban több olyan beruházás is szerepel, amelynél Tiborcz István érdekeltségei is megjelentek. Egy ezek közül egy keszthelyi kikötő. Mint arról korábban írtunk, vitatott módon, többek szerint jelentősen áron alul szerzett meg egy kikötőt egy olyan cég, amelyben közvetetten résztulajdonos volt Tiborcz István.
Témák
MTÜ Tiborcz
Frissítve: 2019.04.15. 18:09

A fővárosi bírók leszavazták Handó emberét

Publikálás dátuma
2019.04.15. 15:44

Fotó: Népszava
Vadász Viktor pályázatát találta jobbnak a Fővárosi Törvényszék (FT) hétfői összbírói értekezlete. Az összbírói értekezlet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde által az FT elnöki posztjára kiírt pályázatokat véleményezte. Vadász, az FT büntetőbírója, egyben az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja és szóvivője, a bírói értekezlettől 65,04 százalékos támogatást kapott. A másik pályázóra, Polgárné Vida Juditra, akit Handó tavaly május végén egy év határozott időre megbízott az elnöki feladatok ellátásával, mindössze 17,04 százalék szavazott. (A pályázókról külön-külön voksolnak, tehát nem egymással versengenek). A megbízott elnök "leszavazása" nagyon erős jelzés a törvényszék vezetése és Handó felé is, azt jelenti, hogy a legnagyobb magyar bírósági szervezet bírái nem elégedettek az FT-n zajló folyamatokkal, az aktuális vezetéssel. Ám a bírák támogatása nem jeleneti azt, hogy eldőlt volna az elnöki poszt sorsa: Handó az OBT egyetértésével eltérhet az összbírói értekezleten kialakult sorrendtől.
Vida Juditot azután bízta meg az FT elnöki feladataival az OBH elnöke, hogy a korábbi elnök, Fazekas Sándor hatéves megbízatása lejárt, s Fazekas hiába pályázott a folytatásra kétszer is egyedüliként, ráadásul az összbírói értekezlet több mint kétharmados támogatásával. A két eredménytelen pályázat után Handó nem írt ki újat, hanem egy év határozott időre megbízta Vidát, aki korábban azzal híresült el, hogy a Kisbíró című bírósági lapban saját neve alatt Paulo Coelho szöveget jelentetett meg, majd a plágium miatt lemondott az FT elnökhelyettesi posztjáról. Nem sokkal később azonban az OBH elnöki biztosa lett, s tavalyi határozott időre szóló megbízásával az FT elnöki állása is megnyílt számára. Handó ma már "bevettnek" számító gyakorlata, hogy eredménytelennek nyilvánítja - akár többször is - a bírósági vezetői posztokra kiírt pályázatokat, majd határozott időre megbíz valakit, általában saját emberét, a feladat ellátásával. Ahogy közeleg a határozott idejű kinevezés vége, az OBH-elnök új pályázatot ír ki, amelyen hogy, hogy nem a megbízott bíró is indul és nagy eséllyel el nyer is. Így történt ez több regnáló törvényszéki elnök esetében is. Vidát tehát megbízatása után az FT bírái Handó Tünde emberének tekintették - joggal -, így a mostani értekezlet egyúttal az OBH elnökéről is véleményt mondott. Vida szerint az FT-nek nyugalomra van szüksége, nem a bírók közötti vitára, az FT bírói most erről is véleményt mondtak.
Ugyanakkor Vadász Viktor magas támogatottsága is meglepetést keltett. Az OBT-tag és -szóvivő büntetőbíró ugyanis a tanács tagjaként rendszeresen bírálta a nagy hatalmú Handót, aki épp az ő pályázati és kinevezési gyakorlatát vizsgáló OBT ellen valóságos hadjáratot indított. Ezért még az őt támogatók is arra számítottak, hogy személye megosztó lesz. Ám nem így történt, s a csaknem kétharmados támogatás azt jelzi, a fővárosi bírók elégedetlenek a mai szervezeti és kinevezési rendszerrel.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 13:10