Visszavonta a Nébih az országos tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.04.15. 18:46
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. április 16-tól (kedd) az ország teljes területén visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.
A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is tüzet rakni erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni. Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet - zárul a közlemény.
Szerző

Vida József érdekeltségébe kerülhet a TV2

Publikálás dátuma
2019.04.15. 18:09

Fotó: Népszava
Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha régi, közeli üzlettársa, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vida József veheti meg az Andy Vajna halála után gazdátlanul maradt TV2-t.
Vida ezt az MTI-nek jelentette be: szerinte „előrehaladott tárgyalásokat” folytatnak a csatorna megvásárlásáról, a tranzakció júniusban zárulhat le. Az ügylettel a kormány egyik fő szócsövének számító kereskedelmi tévéadó az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőhöz kerülne. Az opten céginformációs adatbázisból az nem derül ki, hogy ténylegesen ki a vagyonkezelő tulajdonosa. Vida József régóta Mészáros Lőrinc közeli üzlettársának számít. Bár az üzletember tagadja, hogy ő Mészáros strómanja lenne, tény, hogy régről ismeri őt. A 24.hu szerint a bicskei üzletember szüleinek a házába egykor a gázszerelő Mészáros vezette be a gázt, később pedig a Takarékbank milliárdokkal hitelezte Mészáros vállalkozásait. A bizalmi kapcsolat később is megmaradt, így tavaly Vida lett az akkor még a Mészáros és a Fidesz alá sorolt vidéki laphálózatot közelmúltig birtokló Opus Global Nyrt. egyik vezetője. A Vida-irányította Takarékbankról korábban megírta a 24.hu azt: része lehet annak a kormányzati törekvésnek, hogy a takarékokból, a Mészáros-közelbe került MKB-ból és később a Budapest Bankból egy állami hátszelű, „ellen-OTP-t” hozzanak létre. Ezt a spekulációt erősítheti az: Vida nemrégiben úgy fogalmazott a Portfóliónak, hogy a Takarékbank is „kérőként jelenhet meg” a Budapest Bankért, ha a bank privatizációjára sor kerül. Ami biztos, hogy jól jöhet a kormányhátszelű, tőkeerős új tulajdonos, mivel a TV2 Média Csoport Zrt. tavaly a hatalmas reklámbevételei ellenére jelentős, kétmilliárd forintot meghaladó veszteséget produkált.
Szerző
Témák
TV2
Frissítve: 2019.04.15. 19:45

Kétmilliárdot kap egy Tiborcz-közeli cég a turisztikai ügynökségtől, ahol Orbán Ráhel tanácsadó

Publikálás dátuma
2019.04.15. 17:32
Orbán Ráhel Kötcsén
Fotó: Népszava
Versenytárs nélkül, egyszereplős közbeszerzésen nettó 1,9 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzést nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től az Ész-Ker Zrt. – derült ki ez Európai Unió elektronikus közbeszerzési portálján.  Az ügylet érdekessége, hogy az ügynökségnél komoly szerepe van Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek. A nyertes cég pedig Orbán Ráhel férjéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető. A közbeszerzést kiíró Magyar Turisztikai Ügynökségről már korábban megírtuk, hogy Orbán Ráhelnek komoly befolyása van a szervezetre. Azt pedig a HVG írta meg, hogy a Zrt.-nél sorra Orbán Ráhel bizalmasai kerültek vezető posztokra. A társaság vezetője, Guller Zoltán pedig személyesen kérte fel a kormányfő lányát tanácsadónak. A nyertes cég tulajdonosa, Kárpáti Péter akinek korábban, más vállalkozása a még Lázár János vezette Hódmezővásárhelytől kapott megrendeléseket, és a Fidesz-frakciónak is adott közbeszerzési tanácsadásokat. Az Ész-Ker Zrt. korábban a volt Tiborcz-érdekeltség Elios közbeszerzéseinél is közreműködött – olyan tendereknél is, amelyeket az EU csalásellenes hivatala, az OLAF súlyosan problémásnak látott. Kárpáti Péter korábban közös vállalkozásban volt Tiborcz István volt üzlettársával, az Elios társalapító Hamar Endrével.
Nem mellékes az sem, hogy milyen feladatokkal bízzák meg a nyertes céget. A társaság közbeszerzési tanácsokat ad majd a Turisztikai Ügynökségnek a 2018 és 2030 közötti nagyberuházások kapcsán, egyebek mellett a „kikötő és hajóparkok fejlesztésére, Balatoni települések közösségi közlekedésének fejlesztése, kempingfejlesztés megvalósítására” kiírt beszerzéseknél. A felsorolásban több olyan beruházás is szerepel, amelynél Tiborcz István érdekeltségei is megjelentek. Egy ezek közül egy keszthelyi kikötő. Mint arról korábban írtunk, vitatott módon, többek szerint jelentősen áron alul szerzett meg egy kikötőt egy olyan cég, amelyben közvetetten résztulajdonos volt Tiborcz István.
Témák
MTÜ Tiborcz
Frissítve: 2019.04.15. 18:09