Hajnalra sikerült eloltani a Notre-Dame-ot pusztító tüzet, az épület szerkezete megmenekült

Publikálás dátuma
2019.04.16. 06:45

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
400 tűzoltó órákig dolgozott az épület és a benne őrzött relikviák megmentésén. A homlokzatot és a két fő tornyot megmentették, a helyreállítás évekig fog tartani.
Órákon át égett Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes, a XIII. században tölgyfából épült tetőszerkezete. A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. Négyszáz tűzoltó küzdött a lángokkal, a tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.
André Finot, a Notre-Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről. 
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított. 
Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. "A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" - fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is.  
Több ezren sírtak és imádkoztak az utcákon Párizsban egész éjszaka
Fotó: Laure Boyer
Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a restaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd. A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Az épület orgonája 7800 sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter. 

Az egész világ a székesegyházat siratja

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, "Európa büszkeségét jelentő katedrális" oltásán dolgozó tűzoltókat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, percről percre követi az eseményeket, azt, "hogyan ejti zsákmányul" a párizsi Notre-Dame-ot, amely - mint írta - az egész emberiség öröksége. Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa. Donald Trump amerikai elnök azt mondta, "rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon". A tűzvész sújtotta Notre-Dame "Franciaország és európai kultúránk jelképe" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "Francia barátainkkal vagyunk" - írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban. Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében. Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt Párizs népével Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is. A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője. Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: "Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük". Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is. A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Frissítve: 2019.06.09. 16:22

Hatalmas lángokkal ég a párizsi Notre-Dame - beszakadt a tetőszerkezet (élő videó)

Publikálás dátuma
2019.04.15. 19:36

Fotó: PATRICK ANIDJAR / AFP
Tűz ütött ki a katedrálisban, óriási füstfelhők borítják be környéket. Ledőlt a főszékesegyház huszártornya, lángol templom ikertornyainak egyike is.
Lángol a párizsi fő székesegyház, a 856 éves épület toronyablakain csapnak ki a lángnyelvek – adta hírül a BBC. A környező épületeket és utcákat kiürítették az oltási munkálatok idejére, tűzoltók tucatjai próbálták megfékezni a lángokat. Európa leglátogatottabb székesegyházában 18 óra 50 perckor törhetett ki a tűz – közölte a France Info. A pusztító erejű tűzben egy idő után összeomlott a katedrális 69 méter magas huszártornya. Információink szerint 400 tűzoltó küzd a lángokkal, de nem sok eredménnyel: kevéssel hétfő fél kilenc előtt beomlott a katedrális tetőszerkezete is.  Kilenc óra körül már a katedrális ikertornyaiban is elharapóztak a lángok. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak az emberek megóvását, másodsorban pedig a műtárgyak kimentését nevezte a tűzeset kapcsán. Az Index úgy tudja, hogy egy különleges mentőalakulat foglalkozik a még menthető értékek kihordásával.   A katedrálist már korábban kiürítették és a környéket lezárták. „Szörnyű tűzvész tört ki a Notre Dame-ban. Folyamatos kapcsolatban állunk a párizsi egyházmegyével” - írta Párizs polgármestere, Anne Hidalgo. Hozzátette, mindenkit arra kér, hogy tartsák tiszteletben a biztonsági intézkedéseket. A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Európa leglátogatottabb székesegyháza. Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter - Párizs fő idegenforgalmi látványosságának számít, 2017-ben 12 millió turista látogatta csak a Notre-Dame épületét.  A szerencsétlenségben most az épület szinte egésze megsemmisült, csak a falak maradtak.  
A tűzoltók este tízkor még az északi torony megmentéséért küzdöttek,  ami minden erőfeszítésük ellenére izzott.Évekbe telhet a katedrális újjáépítése - írja a Le Figaro, Eric de Moulins-Beaufort-ot, a Francia Püspöki Kar elnökét idézve. 
A szerencsétlenség oka nem ismert, de egyes információk szerint a tűz valamilyen renoválási munka során keletkezett. A francia katolikus egyház már tavaly sürgős beavatkozást kért a katedrális romló állapota miatt.
A katasztrófáról Twitteren írt a francia elnöke: Lángol a Notre-Dame, és egy nemzet érzéseiben osztozom, minden katolikusra és minden franciára gondolok most. Mint minden honfitársam, szomorúan nézem, ahogy egy részünk a lángok martaléka lesz - fogalmazott Emmanuel Macron.   Együttérzését fejezte ki Donald Trump amerikai elnök is, bár jóval gyakorlatiasabb formában: "Szörnyű látni a tomboló tüzet, talán vízszállító repülők elolthatnák a lángokat. Gyorsan tenni kell valamit!" - írta ő is a Twittteren. 
Az NBC riportere szerint több ezren nézik a lángoló főszékesegyházat: a párizsiakat sokkolta nemzeti jelképük pusztulása, sokan sírnak - főként az volt sokkoló, hogy az este hét óra előtt felcsapó tűz nem egészen két óra alatt felemésztette szinte az egész katedrálist.
Képösszeállításunkat a tűzvészről itt találja.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 09:49

Botrányos uniós elnökség: szégyenpadon a román demokrácia

Publikálás dátuma
2019.04.15. 17:51

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A néppárt kérésére tűzte napirendre soron kívül az Európai Parlament a román demokrácia helyzetét. Viorica Dancila miniszterelnök nem vett részt a vitán.
Nem szokványos helyzet, hogy az Európai Unió soros elnökségét ellátó ország kerüljön az Európai Unió szégyenpadjára. Hétfőn az európai parlamenti választások előtti utolsó üléshét nyitónapján azonban az Európai Néppárt (EPP) indítványa nyomán soron kívül napirendre tűzék a román jogállamiság helyzetének vitáját. Bukarest eleve nehéz időszakban vette át az EU soros elnökségét, hiszen két olyan kényes kérdéssel kellett szembenézni, mint a Brexit, illetve a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Mindezt tetőzte az, hogy Romániában is recseg-ropog a jogállamiság, a kormányzó balközép koalíció két éve a nemzetközi bírálatok kereszttüzében áll az igazságügyi törvények módosítása miatt. Nemcsak a román ellenzék és a 2017 februárja óta menetrend szerint tüntető civilek érzik úgy, hogy a kormányzat igazságügyi reformja mögött az az elsődleges szándék áll, hogy saját korrupt vezetőit, mindenekelőtt a nagyobbik kormányerő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyszer már korrupcióért elítélt és jelenleg is eljárás alatt lévő elnökét megmentse, hanem nemzetközi és európai intézmények sora is. Bukarest erre még rátett egy lapáttal, amikor tavaly nyáron menesztette a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nemzetközi sztárrá vált főügyészét, Laura Codruta Kövesit, az utóbbi időben pedig pattanásig feszítette a húrt azzal, hogy minden erejével bojkottálni kezdte Kövesi európai főügyésszé választását. Azt a bakit is elkövette Bukarest, hogy Kövesi ellen több fegyelmi és bűnvádi eljárást indított az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló nemrég létrehozott speciális ügyészség. Ez a testület februárban hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával indított bűnvádi eljárást Kövesi ellen, majd márciusban újabb ügyben túlkapásokkal és bizonyítékok hamisításával vádolták meg, majd hatósági felügyelet alá is helyezték. Ez kiverte az európai uniós biztosítékot, hiszen Kövesi ekkor már az EP hivatalos európai főügyész jelöltje volt. Uniós tisztségviselők sora szólította fel Bukarestet, ne akadályozza a főügyész-választást, az Európai Néppárt pedig testületileg kiállt Kövesi mellett. Bukarest végül meghátrált, feloldotta a sztárügyész felügyeletét, de ez már kevésnek bizonyult. A román soros elnökséget mindezen túl sok bírálat érte azért is, mert nem sokat tesz azért, hogy érdemi előrelépés történjék a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárás ügyében. Mivel a román jogállamiság helyzete kapcsán már tavaly ősszel volt egy EP-vita, nyilván, Bukarest önmaga védelmében nem sietteti a magyar és lengyel kérdést. A román helyzet mégis – legalábbis úgy tűnik -nagymértékben a Fidesz miatt került a néppárti figyelem középpontjába. A Fidesz jogtiprását hosszú évekig eltűrő néppárti vezetők nyilatkozataiból az látszik, igyekeznek a másik térfélen is felmutatni a pártcsaládon belül megtűrt „rossz fiút”. Az Európai Szocialisták Pártja (PES) a jogállamisággal kapcsolatos aggályai múlt héten befagyasztotta kapcsolatát a Romániában kormányzó PSD-vel, a román szocialisták így, a Fidesszel ellentétben, nem élvezik saját európai pártcsaládjuk védelmét.   
Szerző