A svájcifrank-hitelesek segítéséről döntött a szerb kormány, tartozásuk harmadát is leírják

Publikálás dátuma
2019.04.16. 12:39

Fotó: FRISO GENTSCH /
Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben.
Szerbiában a svájcifrank-hitelesek tartozását euróra váltják, majd az így kapott összeg 38 százalékát leírják az állam, illetve a bankok terhére - döntött a szerb kormány kedden, az erről szóló törvényjavaslat pedig már a héten a parlament elé kerülhet.
Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben. Amennyiben a parlament is elfogadja az erről szóló törvényt,
a hitelesek tartozásának 15 százalékát az állam, 23 százalékát pedig a bankok terhére írják le.

A törvényjavaslat szerint a fennmaradó tartozás kamata nem haladhatja meg a 3,4 százalék plusz a három hónapos vagy hat hónapos európai irányadó bankközi kamatlábat (Euribor), ha pedig fix kamatot állapítanak meg, az nem haladhatja meg a 4 százalékot.
A törvényjavaslat a kormány és az érdekelt felek hosszú tárgyalássorozata után született meg. A kormány döntését feltehetően segítette az is, hogy a szerbiai Legfelsőbb Semmítőszék április elején meghozott állásfoglalása szerint a bankoknak a svájci frank alapú hiteleket eurósra kell váltaniuk, és fel kell hagyniuk azoknak a hiteleseknek a kilakoltatásával, akik nem tudják törleszteni a lakáshitelüket.

Salma Hayek férje 100 millió euróval járul hozzá a Notre-Dame újjáépítéséhez

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:01

Fotó: Regina Wagner / AFP
Az nagyjából 32 milliárd forint.
A tűz kitörése után szinte azonnal 100 millió eurót ajánlott fel a károk helyreállításához François-Henri Pinault, Salma Hayek férje. A Pinault család az egyik leggazdagabb francia família számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa.  François-Henri vagyonát a Forbes 2018-ban 30,6 milliárd dollárra becsülte. Apja, Francois Pinault a világ 30. leggazdagabb embere 35,4 milliárd dollárral.
Szerző
Témák
Notre Dame

Rossz hírt kapott Orbán olasz barátja

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:00

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Az Európai Tanács rendkívüli csúcsán született döntés az októberi Brexitről Matteo Salvini bevándorlásellenes szövetségét nagyon rosszul érinti.
Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini bevándorlásellenes szövetsége járna a legrosszabbul azzal, ha a britek október végéig az Európai Unióban maradnának, amint erről az Európai Tanács legutóbbi, múlt szerdai, rendkívüli Brexit-csúcsán döntés született. Ha ugyanis május 22. előtt a brit parlament nem fogadja el a kilépés feltételeiről szóló előterjesztést, akkor a briteknek is részt kellene venniük az EP-választáson, ami azt jelentené, hogy Salvininek aligha sikerül egy zászló alá terelni a pártjához, a Ligához hasonló ideológiát valló, konzervatív politikai erőket. A briteknek a május 23-án esedékes választáson való részvétele egyúttal azt is jelentené, hogy a brit konzervatív párt miatt megmaradna az EP-ben a toryk által fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakció. Márpedig Salvini terve az volt, hogy ezt beolvasztja majd bevándorlásellenes mozgalmába. A toryk jelenléte miatt borítékolható, hogy a szintén az EKR frakciójához csatlakozó lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) sem csatlakozik Salviniékhoz. Bár a Liga elnöke néhány hónapja arról győzködte Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel párt elnökét, hogy a bevándorlásellenes mozgalomban a helye, a PiS múlt héten deklarálta, nem kíván Salviniékhoz csatlakozni. Ennek több oka lehet. Elsősorban az: Kaczynski pártjának nem tetszik, hogy az alakuló jobboldali frakcióban több nyíltan orosz- és Putyin-barát párt foglal helyet. A PiS azonban Marine Le Pen Nemzeti Gyűlésével (RN) és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) sem szívesen kerülne egy platformra. Teljesen valószínűtlen forgatókönyv az is, hogy a brit toryk közösködni akarnának azzal az FPÖ-vel amely barátsági szerződést kötött Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal. Bár a toryk később távoznak az EP-ből, legalábbis akkor, ha a brit parlament elfogadja a kilépés feltételeit, az új EP tisztségviselőit még minden bizonnyal akkor fogadják el, amikor a toryk képviselői is helyet foglalnak az EP-ben. Távozásuk után aligha változtatnak a tisztségeken. A Salvini mozgalmában lévő pártok között sincs egység. Jörg Meuthen, a németországi Alternatíva (AfD) vezetője elismerte, hogy csak ők kérdőjelezik meg az euró létét, az olasz liga, vagy Marine Le Pen pártja nem. Salvini sokszor kelt ki a nagytőkések, a bankárok ellen, ugyanakkor a szabad piacgazdaság híve. A Nemzeti gyűlés ezzel szemben – francia módra – növelné az állam szerepét a protekcionizmust a gazdaságban, ami az AfD számára elfogadhatatlan. Meuthen ezzel kapcsolatban úgy véli, „elvégre nem kell minden kérdésben ugyanazt az álláspontot képviselnünk”. A Nemzeti Gyűlés hírek szerint ezen a héten csatlakozik hivatalosan Salvini mozgalmához, ami azt jelzi, hogy a leendő frakcióban az olasz és a francia párt adja majd meg az alaphangot.
Frissítve: 2019.04.16. 12:25