Terroristának állt egy idegengyűlölő cseh nyugdíjas - 4 év börtönre ítélték tettéért

Publikálás dátuma
2019.04.16. 13:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vonatokat akart kisiklatni kidöntött fákkal, hogy aztán a katasztrófát menekültekre foghassa.
Négy évet fog börtönben tölteni Jaromír Balda, radikalizálódott cseh nyugdíjas vonatok ellen elkövetett terrortámadás és terrorcselekményekkel történt fenyegetés miatt - írja a Bumm.sk. A büntetését megerősítette a cseh legfelsőbb bíróság is.
Balda fákat döntött a vasúti sínekre, s a bűncselekményt muszlim menekültekre akarta kenni. Szerencsére nem sikerült egy vonatot sem kisiklatnia a Tomio Okamura cseh politikus szélsőjobboldali pártjával, az SPD-vel szimpatizáló aggastyánnak.
Szerző

A svájcifrank-hitelesek segítéséről döntött a szerb kormány, tartozásuk harmadát is leírják

Publikálás dátuma
2019.04.16. 12:39

Fotó: FRISO GENTSCH /
Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben.
Szerbiában a svájcifrank-hitelesek tartozását euróra váltják, majd az így kapott összeg 38 százalékát leírják az állam, illetve a bankok terhére - döntött a szerb kormány kedden, az erről szóló törvényjavaslat pedig már a héten a parlament elé kerülhet.
Szerbiában mintegy 16 800 embernek van még svájcifrank-hitele, összesen 540 millió euró értékben. Amennyiben a parlament is elfogadja az erről szóló törvényt,
a hitelesek tartozásának 15 százalékát az állam, 23 százalékát pedig a bankok terhére írják le.

A törvényjavaslat szerint a fennmaradó tartozás kamata nem haladhatja meg a 3,4 százalék plusz a három hónapos vagy hat hónapos európai irányadó bankközi kamatlábat (Euribor), ha pedig fix kamatot állapítanak meg, az nem haladhatja meg a 4 százalékot.
A törvényjavaslat a kormány és az érdekelt felek hosszú tárgyalássorozata után született meg. A kormány döntését feltehetően segítette az is, hogy a szerbiai Legfelsőbb Semmítőszék április elején meghozott állásfoglalása szerint a bankoknak a svájci frank alapú hiteleket eurósra kell váltaniuk, és fel kell hagyniuk azoknak a hiteleseknek a kilakoltatásával, akik nem tudják törleszteni a lakáshitelüket.

Salma Hayek férje 100 millió euróval járul hozzá a Notre-Dame újjáépítéséhez

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:01

Fotó: Regina Wagner / AFP
Az nagyjából 32 milliárd forint.
A tűz kitörése után szinte azonnal 100 millió eurót ajánlott fel a károk helyreállításához François-Henri Pinault, Salma Hayek férje. A Pinault család az egyik leggazdagabb francia família számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa.  François-Henri vagyonát a Forbes 2018-ban 30,6 milliárd dollárra becsülte. Apja, Francois Pinault a világ 30. leggazdagabb embere 35,4 milliárd dollárral.
Szerző
Témák
Notre Dame