Festészeti kiállítást hozna létre Felcsúton Mészáros fociakadémiája

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:07
Fotó: Népszava
A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 25 millió forintot ajánlott fel a felcsúti önkormányzatnak, hogy kiállítást nyisson Kokas Ignác műveiből.
Az önkormányzatot maga Mészáros Lőrinc kereste meg az ötlettel, miszerint tárlatot tartana a váli származású neves művész hagyatékából. Szerinte a kiállítás „a fociakadémián tanuló  fiatalok szellemi nevelését segítené elő” - írja az mfor.hu.
A Kokas-bemutató a váli Ürményi-kastély felső szintjére került volna, ám Mészáros egy évek óta üresen álló, lakóházat javasolt,

amely Fő utca 125. szám alatt található Felcsúton. A polgármester szakvéleményt kért arról, hogy felújítani vagy újjáépíteni lenne-e jobb a házat, eszerint bár az épület statikailag elfogadható állapotban van, belső kialakítása nem optimális egy kiállításhoz, és energetikai szempontból is gyenge besorolású, így egy új épület felhúzása olcsóbb lenne.  Ezek alapján a képviselőtestület minden valószínűséggel az épület újjáépítése mellett döntött – ám erről biztos információt a múlt csütörtöki ülés jegyzőkönyvének nyilvánossá válása után lehet majd tudni.
Kokas Ignác
Fotó: Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 18:32

Felfüggesztett börtönt kapott Hegedűs Zsuzsa volt titkára

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:05

Fotó: Vajda János / MTI
A hosszú ideje húzódó ügy végére Bogdán László beismerő vallomása tett pontot.
Kedden tárgyalták, illetve jogerős ítéletet is hoztak a fővárosi törvényszéken Bogdán László, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott volt munkatársának, személyi titkárának ügyében. Bogdánt közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta az ügyészség. Az ügyben a keddi körülbelül a harmadik valóban megtartott tárgyalási nap volt, ugyanis Bogdán rengetegszer mentette ki magát az utolsó pillanatban valamilyen orvosi vagy egyéb igazolással. De most végül nemcsak megjelent, de az Index cikke szerint beismerő vallomást is tett az ügyészség által állított összes vádpontban, így a bíróság ítéletet is hozott. A portál azt írja,  
Bogdánt 1 év 9 hónap börtönre ítélték, azt 3 év próbaidőre felfüggesztve, emellett 2,7 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

Amennyiben Bogdánnak valamiért mégis meg kell kezdenie a börtönbüntetés letöltését, úgy legkorábban a kiszabott idő kétharmadánál lehet szó feltételes szabadulásról.
A portál összefoglalója szerint a keddi tárgyaláson az ítélet, valamint az ügyész és a védelem felszólalása előtt a bírónő tisztázta Bogdánnal, hogy valóban be akarja-e ismerni bűnösségét, és megértette-e, hogy ez mit jelent: hogy az ítélet után a vádirat tárgyát már nem vitathatja, hogy lemond a tárgyalásról, és ítélet után maximum a kiszabott büntetést vitathatja. Ebben a részben derült ki az is, hogy Bogdán jelenleg az Agrárminisztérium egyik háttérintézményében dolgozik szakmai tanácsadóként. Gasz Péter ügyész elmondta a vádpontokat, ezek a következők: –  1 rendbeli közokirat-hamisítás (jogellenesen igényelt diplomata útlevél) – 4 rendbeli – két esetben folytatólagosan elkövetett – hivatali visszaélés (jogellenes adatigénylései a földalapkezelőben, a KSH-ban, földhivatalokban), – 1 rendbeli nagyobb kárt okozó folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás (állami hivatali autók „taxiszerű” használata) Az ügyészség szerint súlyosító körülmény a nagyobb számú halmazat, a folytatólagos elkövetés, illetve mivel miniszterelnöki főtanácsadó titkáraként csinálta mindezeket, bizalmi munkakörrel élt vissza, így nagyobb a súlya az elkövetett tetteknek. Enyhítő körülmény viszont a beismerés, az időmúlás, Bogdán időközben igazolt pánikbetegsége, illetve az, hogy mostanra már két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. 
Szerző

Orbán együttérzését fejezte ki Macronnak

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:04

Fotó: Burger Barna / Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A miniszterelnök a Notre-Dame-ot ért katasztrófa kapcsán üzent a francia elnöknek.
A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor Emmanuel Macronnak és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a Notre-Dame-székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán - tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A két vezetőhöz eljuttatott leveleiben a magyar miniszterelnök kifejtette: 
„a Notre-Dame-székesegyház szimbólum minden keresztény ember számára,

 amely nem csupán Jézus Krisztus édesanyjának szentségét, de több száz éves történelmével hitünk közös menedékét is jelenti. Hálával és elismeréssel adózunk a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól” - fogalmazott Orbán. A miniszterelnök sok erőt kívánt , Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához.
Szerző
Témák
Orbán