Előfizetés

Fucsovics párosban is továbbjutott Monte-Carlóban

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:32

Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
A magyar játékos és az argentin Guido Pella a Marco Berettini, Fabio Fognini olasz kettőst győzte le.
Az egyes után párosban is sikerrel vette az első fordulót Fucsovics Márton az 5,2 millió euró (1,6 milliárd forint) összdíjazású, monte-carlói salakpályás férfi tenisztornán. A magyar játékos ezúttal az argentin Guido Pellával alkot egy duót, és kedden szűk egy óra alatt, két szettben megverték a Marco Berettini, Fabio Fognini olasz kettőst. A nyolcaddöntőben a moldovai Radu Albot és a georgiai Nikoloz Baszilasvili lesz Fucsovicsék ellenfele, egyesben utóbbi teniszező volt a magyar első fordulós riválisa. Pellának nagyon jó napja volt, ugyanis egyesben elbúcsúztatta a hetedik helyen kiemelt Marin Cilicet. Kedden az is eldőlt, hogy ha Fucsovics megveri a brit Cameron Norrie-t, s ezzel továbbjut a második fordulóból, akkor Lorenzo Sonego vár majd rá a nyolcaddöntőben. A selejtezőből főtáblára jutott, világranglista-98. olasz kedden meglepetésre két játszmában jobbnak bizonyult a nyolcadik helyen kiemelt orosz Karen Hacsanovnál.

Eredmények:

páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Fucsovics Márton, Guido Pella (magyar, argentin)–Marco Berettini, Fabio Fognini (olasz) 6:4, 6:3 egyes, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Sonego (olasz)–Hacsanov (orosz, 8.) 7:6 (7-4), 6:4 Pella (argentin)–Cilic (horvát, 7.) 6:3, 5:7, 6:1 korábban: egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Norrie (brit)–Mannarino (francia) 6:4, 6:3 Fritz (amerikai)–Tsonga (francia) 6:4, 2:0-nál Tsonga feladta Herbert (francia)–Verdasco (spanyol) 6:4, 6:4 Auger-Aliassime (kanadai)–Londero (argentin) 7:5, 7:6 (7-5) Simon (francia)–Popyrin (ausztrál) 7:5, 6:1

Botrány a teniszezőknél, félbeszakadt a közgyűlés

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.04.16. 16:50

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Személyeskedésektől sem mentes, bekiabálásokkal tarkított közgyűlést tartott a Magyar Tenisz Szövetség, amely határozatképtelenség miatt az utolsó két napirendi pontot nem tudta megtárgyalni, tizenöt napon belül kell rendkívüli tanácskozást összehívni.
Sejteni lehetett, hogy nem lesz békés a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) közgyűlése, a levezető elnök és a szavazatszámlálók kijelölése másfél óráig tartott. Végül Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke maradhatott a tanácskozás vezetője, a szavazatszámlálókat azonban a szövetség munkatársai helyett semleges tagokra cserélték, voksokat számolt például Fábián László, olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is. Felemelt lapokat számolgattak a sorok között sétálva, miközben egy ilyen eseményre a szavazógép 50 ezer forint körüli összegért bérelhető, erre a jelek szerint nem volt kerete a milliárdos állami költségvetéssel működő MTSZ-nek. 
Komoly kételyeket ébresztett a küldöttek kiválasztásának jogszerűsége is. Sándor Elek ismert sportjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet tagszervezetek mandátumát azonnal törölni, mert tagdíjtartozásuk van. Ebben az esetben előbb fel kell szólítani őket a fizetésre, majd az ismételt felszólítás után lehet a tagságot felfüggeszteni, de egy ilyen folyamatban lévő eljárás sem korlátozza a részvételi jogot a közgyűlésen. Sándor szerint – mivel több tagszervezetet nem engedett szavazni az MTSZ – a közgyűlés törvénytelenül tartotta meg ülését.
Szűcs Lajos elnöki beszámolójában elmondta, nagyon nehéz volt az elmúlt fél év, a tagszervezetek közül többen el akarták gáncsolni az MTSZ-t, de szerinte ez annak a jele, hogy a szövetség sikeresen és jól végezte a munkáját.
Richter Attila főtitkár azt mondta, a szövetség jogi és pénzügyi átvilágításon esett át, amely során sok jó javaslatot kapott a hatékony működés javítására. Az ellenzék szerint – amelynek a magyar éljátékosok, Babos Tímea és Fucsovics Márton mellett olyan korábbi klasszisok, mint Temesvári Andrea, Kapros Anikó, Szávay Ágnes, Sávolt Attila, Markovits László – ez azt jelenti, hogy törvénytelenül és átláthatatlanul működik az MTSZ. Richter szerint az idén nyárra tervezett budapesti füves pályás tornára érvényes, de még nem hatályos szerződése volt a szövetségnek, a megállapodást állítása szerint nem az MTSZ mondta fel. 
Márky Jenő, az 1996-2013 között Budapesten rendezett WTA-tornák versenyigazgatója „kamunak” nevezte, amiket Richter elmondott. Kijelentette, hogy az MTSZ miatt kellett az eseményt – amelyet az utolsó három évben saját forrásból bonyolított le – öt éve Bukarestbe vinnie. Bejelentette, hogy idén február 19-én öt évre szóló kormánygaranciát kapott az esemény budapesti lebonyolítására. Juhász Gábor sportigazgató úgy reagált Márky szavaira, hogy az MTSZ nem hagyta magára. Elmondta, volt egy megbeszélés, melyen a MOB jelezte, hogy torna költségeinek harminc százalékát tudja állni az állam, ezt az ajánlatot a versenyigazgató nem fogadta el és Bukarestbe vitte a tornát. Sávolt Attila többször eredménytelenül próbált felszólalni – Szűcs azért nem engedte beszélni, mert a korábbi kiváló teniszező, Fucsovics volt edzője nem rendelkezett érvényes akkreditációval –, ám a közgyűlés nyomására végül mégis beszélhetett. Elmondta, hogy a szövetség inkorrekt módon járt el a küldöttekkel, mert csak múlt pénteken küldte el részükre a 243 oldalas beszámolót, amit ilyen rövid idő alatt lehetetlen alaposan átnézni és arról felelősen véleményt nyilvánítani. 
A „Tiszta Tenisz” képviselői szerettek volna választ kapni olyan kérdésekre például, hogyan kaphatott az MTSZ alkalmazottjának cége egymilliárd forintos megbízást kommunikációs feladatok ellátására, miért vannak edzők, akik nyolc hónapja nem kaptak fizetést, hogyan lehet 707 millió forintos hiány a szervezetnek? Lemondásra szólították fel Richtert, de ő közölte, csak akkor távozik, ha munkáltatója, az elnök kéri meg erre.
Az elnöki beszámoló elfogadása után – az ellenzék titkos szavazást kért, de az elnök emberei másképp voksoltak, így lapokat számoltak az erre felkért személyek – az ellenőrző testület jelentését megszavazta a közgyűlés. Molnár György titkos szavazással bekerült az elnökségbe, az ellenzék elhagyta a termet, a közgyűlés ezért határozatképtelenné vált és befejeződött. A 2018-as pénzügyi jelentés és az idei költségvetés-tervezetről nem sikerült szavazni, ezek elfogadására az MTSZ alapszabálya szerint tizenöt napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni.

„Nem nálad van a szó Lacika”

Nem nálad van a szó, Lacika” – szólt rá az MTSZ elnöke Markovitsra, aki megpróbált megszólalni. „Nem játszottunk egy pályán, én mindig tisztelettel beszéltem az elnök úrral, ezt várom el fordítva is” – reagált a Vasas elnöke, ami után az MTSZ irányítója visszakozott és magázódva kommunikált a korábbi kiváló játékossal. 

Biztonsági őr ütött meg egy osztrák nőt a szombati budapesti hokimeccsen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.16. 16:15
Nem csak a jégen ment a bunyó
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A rendőrség garázdaság gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.
Szombaton, az újpesti Vasas Jégcentrumban tartott Magyarország–Ausztria női jégkorongmeccsen az egyik biztonsági őr úgy megütött egy osztrák nőt, hogy a székek közé esett – derül ki a 168 óra cikkéből. A meccsre nagyjából ötven osztrák szurkoló ment el, akik egy külön szektorban, a magyar résztől szalaggal és láthatósági mellényes biztonsági emberekkel elválasztva foglaltak helyet. Sok fiatal osztrák lány szurkolt hangosan az első sorban, de semmilyen inzultus nem volt a két szurkolótábor között. A lapnak szemtanúk arról számoltak be, hogy az egyik osztrák lány a meccs hevében megpróbált a székétől előre jutni az első sorba, hogy ott szurkoljon tovább a többiekkel. Azonban a magyar biztonsági emberek éppen a lépcsőn álltak, így a kordon és az őrök miatt nem lehetett lefelé haladni. A lány mégis megpróbált lejutni, mire az egyik nagydarab, kopasz őr ordítozni kezdett vele, és visszatartotta, ráncigálta. Az osztrák lány azonban nem adta fel, és átbújt a biztonsági ember karja alatt. Az őr ekkor úgy megütötte, hogy a második széksortól egészen az első széksor elé zuhant, a korlátnak. A felháborodott osztrák szurkolók ezután nekirontottak az őröknek, hangosan ordibálva akarták kizavarni a szektorból a bántalmazó biztonsági őrt, aki végül el is hagyta a nézőteret. A helyszínen megjelentek a rendőrök is. A lap megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte, a BRFK IV. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság gyanúja miatt indított eljárást, az ügyben gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. A Vasas Jégcentrum ügyvezető igazgatója, Török Ottó azt mondta: információi szerint az áldozat tett bejelentést a rendőrségen. Az igazgató az eset pontos körülményeiről nem tud, ráadásul kamerák sem rögzítették az incidenst, ugyanis a nézőtér figyelésére használható kamerarendszert még nem helyezték üzembe. Török Ottó szerint a szombati meccs biztosítását végző céget a Magyar Jégkorong Szövetség bízta meg a feladattal, de az emberei végzik a Vasas Jégcentrumban zajló más meccsek biztosítását is. Az igazgató állítja, korábban nem volt probléma a cég alkalmazottaival, de szerinte fontos megvárni a nyomozás eredményét, ugyanis az osztrák szurkolótábor egyes tagjai erősen ittas állapotban voltak, és távozáskor sem viselkedtek túl együttműködően. Az ügyvezető igazgató szerint ettől függetlenül az erőszak mindenképpen elfogadhatatlan a szurkolókkal szemben.