A Juventust is kiejtette az Ajax, simán jutott tovább a Barcelona

Publikálás dátuma
2019.04.17. 06:39

Fotó: Massimiliano Ferraro / AFP / NurPhoto
Az Ajax a Juventus elleni idegenbeli bravúrral, az FC Barcelona pedig a Manchester Uniteddel szembeni fölényes hazai sikerrel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből kedden.
Torinóban az első negyedórában a hazai csapat uralta a meccset, beszorította ellenfelét, ám igazi helyzetet nem tudott kialakítani, majd visszavett a tempóból. Az Ajax ezek után nagyobb területhez jutott, de a félidő közepén egy szögletet követően Cristiano Ronaldo a Juventust juttatta vezetéshez. A portugál csatár a 126. találatával megerősítette helyét a BL örökranglistájának élén. Az olasz drukkerek még javában a gólt ünnepelték – amelyet végül videózás után ítéltek meg csapatuknak –, amikor egy amszterdami támadást záró gyenge átlövést Donny van de Beek vett át üresen a tizenhatoson belül, és a jobb alsó sarokba lőtt. A félidő hajrájában a Juve játékosai próbáltak kezdeményezni, ám sok hibával szőtték támadásaikat, így lehetőséghez sem nagyon jutottak, s az Ajax szórványos kontrái sem jártak eredménnyel. A második játékrészben a holland együttes nagy lendülettel kezdett és gyorsan fölénybe került. Az Ajax uralta a középpályát, sorra dolgozták ki helyzeteiket. A nagy zicereket viszont nem tudta gólra váltani a vendégcsapat, a félidő közepén azonban egy szöglet után Matthijs de Ligt mégis megszerezte a vezetést. A Juventus a gólig gyengén futballozott, de hátrányban sem tudott váltani. A lefújásig az Ajax növelhette volna előnyét, a hazaiaknak gólhelyzetük sem volt, így kiestek. Az Ajax pedig a címvédő Real Madrid után, az olasz bajnokot is elbúcsúztatta, a négy között pedig a Manchester Cityvel vagy a Tottenham Hotspurrel találkozik.
A Barcelona már az idegenben 1-0-ra megnyert első mérkőzésen megalapozta továbbjutását a Manchester Uniteddel szemben. Lionel Messi a visszavágó 16. és 20. percében is betalált, ám a második alkalommal David de Gea hibája is kellett a gólhoz, ugyanis a labda a vendégek spanyol kapusának hóna alatt jutott a hálóba. A katalánok a folytatásban is fölényben voltak, és bár a Manchester is eljutott lövésekig, szépítenie nem sikerült. A második félidőben sem változott a játék képe, a mérkőzés végeredményét pedig Philippe Coutinho állította be. A Barcelona immár 31 meccs óta veretlen hazai pályán a BL-ben, az elődöntőben pedig a Liverpoollal vagy az FC Portóval játszik.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:

Juventus (olasz)–AFC Ajax (holland) 1-2 (1-1) gólszerzők: Ronaldo (28.), illetve Van de Beek (34.), De Ligt (67.) Továbbjutott: az Ajax, 3-2-es összesítéssel. FC Barcelona (spanyol)–Manchester United (angol) 3-0 (2-0) gólszerzők: Messi (16., 20.), Coutinho (61.), Tj.: a Barcelona, kettős győzelemmel, 4-0-s összesítéssel.

Szerző

Fucsovics párosban is továbbjutott Monte-Carlóban

Publikálás dátuma
2019.04.16. 18:32

Fotó: KARIM JAAFAR / AFP
A magyar játékos és az argentin Guido Pella a Marco Berettini, Fabio Fognini olasz kettőst győzte le.
Az egyes után párosban is sikerrel vette az első fordulót Fucsovics Márton az 5,2 millió euró (1,6 milliárd forint) összdíjazású, monte-carlói salakpályás férfi tenisztornán. A magyar játékos ezúttal az argentin Guido Pellával alkot egy duót, és kedden szűk egy óra alatt, két szettben megverték a Marco Berettini, Fabio Fognini olasz kettőst. A nyolcaddöntőben a moldovai Radu Albot és a georgiai Nikoloz Baszilasvili lesz Fucsovicsék ellenfele, egyesben utóbbi teniszező volt a magyar első fordulós riválisa. Pellának nagyon jó napja volt, ugyanis egyesben elbúcsúztatta a hetedik helyen kiemelt Marin Cilicet. Kedden az is eldőlt, hogy ha Fucsovics megveri a brit Cameron Norrie-t, s ezzel továbbjut a második fordulóból, akkor Lorenzo Sonego vár majd rá a nyolcaddöntőben. A selejtezőből főtáblára jutott, világranglista-98. olasz kedden meglepetésre két játszmában jobbnak bizonyult a nyolcadik helyen kiemelt orosz Karen Hacsanovnál.

Eredmények:

páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Fucsovics Márton, Guido Pella (magyar, argentin)–Marco Berettini, Fabio Fognini (olasz) 6:4, 6:3 egyes, 2. forduló (a 16 közé jutásért): Sonego (olasz)–Hacsanov (orosz, 8.) 7:6 (7-4), 6:4 Pella (argentin)–Cilic (horvát, 7.) 6:3, 5:7, 6:1 korábban: egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Norrie (brit)–Mannarino (francia) 6:4, 6:3 Fritz (amerikai)–Tsonga (francia) 6:4, 2:0-nál Tsonga feladta Herbert (francia)–Verdasco (spanyol) 6:4, 6:4 Auger-Aliassime (kanadai)–Londero (argentin) 7:5, 7:6 (7-5) Simon (francia)–Popyrin (ausztrál) 7:5, 6:1

Szerző

Botrány a teniszezőknél, félbeszakadt a közgyűlés

Publikálás dátuma
2019.04.16. 16:50

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Személyeskedésektől sem mentes, bekiabálásokkal tarkított közgyűlést tartott a Magyar Tenisz Szövetség, amely határozatképtelenség miatt az utolsó két napirendi pontot nem tudta megtárgyalni, tizenöt napon belül kell rendkívüli tanácskozást összehívni.
Sejteni lehetett, hogy nem lesz békés a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) közgyűlése, a levezető elnök és a szavazatszámlálók kijelölése másfél óráig tartott. Végül Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke maradhatott a tanácskozás vezetője, a szavazatszámlálókat azonban a szövetség munkatársai helyett semleges tagokra cserélték, voksokat számolt például Fábián László, olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is. Felemelt lapokat számolgattak a sorok között sétálva, miközben egy ilyen eseményre a szavazógép 50 ezer forint körüli összegért bérelhető, erre a jelek szerint nem volt kerete a milliárdos állami költségvetéssel működő MTSZ-nek. 
Komoly kételyeket ébresztett a küldöttek kiválasztásának jogszerűsége is. Sándor Elek ismert sportjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet tagszervezetek mandátumát azonnal törölni, mert tagdíjtartozásuk van. Ebben az esetben előbb fel kell szólítani őket a fizetésre, majd az ismételt felszólítás után lehet a tagságot felfüggeszteni, de egy ilyen folyamatban lévő eljárás sem korlátozza a részvételi jogot a közgyűlésen. Sándor szerint – mivel több tagszervezetet nem engedett szavazni az MTSZ – a közgyűlés törvénytelenül tartotta meg ülését.
Szűcs Lajos elnöki beszámolójában elmondta, nagyon nehéz volt az elmúlt fél év, a tagszervezetek közül többen el akarták gáncsolni az MTSZ-t, de szerinte ez annak a jele, hogy a szövetség sikeresen és jól végezte a munkáját.
Richter Attila főtitkár azt mondta, a szövetség jogi és pénzügyi átvilágításon esett át, amely során sok jó javaslatot kapott a hatékony működés javítására. Az ellenzék szerint – amelynek a magyar éljátékosok, Babos Tímea és Fucsovics Márton mellett olyan korábbi klasszisok, mint Temesvári Andrea, Kapros Anikó, Szávay Ágnes, Sávolt Attila, Markovits László – ez azt jelenti, hogy törvénytelenül és átláthatatlanul működik az MTSZ. Richter szerint az idén nyárra tervezett budapesti füves pályás tornára érvényes, de még nem hatályos szerződése volt a szövetségnek, a megállapodást állítása szerint nem az MTSZ mondta fel. 
Márky Jenő, az 1996-2013 között Budapesten rendezett WTA-tornák versenyigazgatója „kamunak” nevezte, amiket Richter elmondott. Kijelentette, hogy az MTSZ miatt kellett az eseményt – amelyet az utolsó három évben saját forrásból bonyolított le – öt éve Bukarestbe vinnie. Bejelentette, hogy idén február 19-én öt évre szóló kormánygaranciát kapott az esemény budapesti lebonyolítására. Juhász Gábor sportigazgató úgy reagált Márky szavaira, hogy az MTSZ nem hagyta magára. Elmondta, volt egy megbeszélés, melyen a MOB jelezte, hogy torna költségeinek harminc százalékát tudja állni az állam, ezt az ajánlatot a versenyigazgató nem fogadta el és Bukarestbe vitte a tornát. Sávolt Attila többször eredménytelenül próbált felszólalni – Szűcs azért nem engedte beszélni, mert a korábbi kiváló teniszező, Fucsovics volt edzője nem rendelkezett érvényes akkreditációval –, ám a közgyűlés nyomására végül mégis beszélhetett. Elmondta, hogy a szövetség inkorrekt módon járt el a küldöttekkel, mert csak múlt pénteken küldte el részükre a 243 oldalas beszámolót, amit ilyen rövid idő alatt lehetetlen alaposan átnézni és arról felelősen véleményt nyilvánítani. 
A „Tiszta Tenisz” képviselői szerettek volna választ kapni olyan kérdésekre például, hogyan kaphatott az MTSZ alkalmazottjának cége egymilliárd forintos megbízást kommunikációs feladatok ellátására, miért vannak edzők, akik nyolc hónapja nem kaptak fizetést, hogyan lehet 707 millió forintos hiány a szervezetnek? Lemondásra szólították fel Richtert, de ő közölte, csak akkor távozik, ha munkáltatója, az elnök kéri meg erre.
Az elnöki beszámoló elfogadása után – az ellenzék titkos szavazást kért, de az elnök emberei másképp voksoltak, így lapokat számoltak az erre felkért személyek – az ellenőrző testület jelentését megszavazta a közgyűlés. Molnár György titkos szavazással bekerült az elnökségbe, az ellenzék elhagyta a termet, a közgyűlés ezért határozatképtelenné vált és befejeződött. A 2018-as pénzügyi jelentés és az idei költségvetés-tervezetről nem sikerült szavazni, ezek elfogadására az MTSZ alapszabálya szerint tizenöt napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni.

„Nem nálad van a szó Lacika”

Nem nálad van a szó, Lacika” – szólt rá az MTSZ elnöke Markovitsra, aki megpróbált megszólalni. „Nem játszottunk egy pályán, én mindig tisztelettel beszéltem az elnök úrral, ezt várom el fordítva is” – reagált a Vasas elnöke, ami után az MTSZ irányítója visszakozott és magázódva kommunikált a korábbi kiváló játékossal.