rendőrség;Budapest Pride;

2019-04-17 07:03:21

Idén megint kordonok közé szorítanák a Pride-ot

A szervezők közölték, hogy a rendőrség erről szóló határozatát a TASZ segítségével megtámadták.

A rendőrség újra kordont akar húzni a Pride felvonulás köré – közölték a szervezők a Facebookon, hozzátéve: a rendőrségi határozatot a TASZ segítségével megtámadták, most a Fővárosi Törvényszék döntésére várnak.

A Mércéhez eljuttatott közleményükben felidézik: április 8-án egyeztettek először a rendőrséggel, ahol többször is elhangzott, hogy kordonmentesen tervezik lebonyolítani az idei eseményt. Ezt a rendőrség tudomásul vette, a jegyzőkönyvbe is bekerült, ellenérv pedig nem hangzott el. Ezt követően azonban még aznap telefonált a rendőrség, és arra kérte a szervezőket, másnap menjenek be egy újabb egyeztetésre. A második egyeztetésen viszont a rendőrség jelezte: súlyosan aggályosnak tartja, hogy bárki bármikor csatlakozhasson a menethez. Azt mondták, biztonságosabb és egyszerűbb lezárni a területet.

A szervezők felajánlottak egy közelítő álláspontot, azt, hogy a tavalyihoz hasonló módon, minimális kordonhasználattal történjen a résztvevők beengedése és ellenőrzése. Az egyeztetés után alig egy órával már el is készült a határozat, melyben közölték, a rendezvényt kizárólag az általuk vázolt módon lehet megtartani. „Véleményünk szerint a rendőrségnek a maroknyi erőszakos ellentüntetővel kellene foglalkoznia, az ő megállításuk valódi megoldást hozhatna a több tízezer békés felvonuló kordonok közé szorítása helyett” – hangsúlyozták a szervezők.

A közleményben felidézték: „2017-ben hosszú évek után először – igaz, egy utolsó pillanatban hozott szervezői szabálysértés hatására – részben kordonok nélkül vonultak végig a Pride résztvevői a városon. 2018-ban pedig első alkalommal tényleg szabad volt a Budapest Pride: bárki, bárhol csatlakozhatott a menethez.