319,58 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.17. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 319,82 forint után kissé alacsonyabban, 319,58 forinton jegyezték szerdán nyolc órakor a bankközi devizapiacon.
A dollár jegyzése a kedd esti 283,42-ről 282,56 forintra, a svájci franké pedig 281,22 forintról 280,54-re csökkent szerda reggelre.
Szerző

A kormányból csak Varga Mihály bízott a Matolcsy-rokon mára tönkrement bankjában

Publikálás dátuma
2019.04.17. 07:30

Fotó: Tóth Gergő
Varga Mihály tárcáján kívül az Orbán-kabinet egyetlen szerve sem bízott soha egy fillért sem Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás mára tönkrement bankjára.
A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkebefektetéseivel a továbbiakban is zavartalanul támogatja a magyar gazdaság szereplőit; sem likviditási, sem forráskihelyezési problémát nem okoz a Növekedési Hitel Bank (NHB) Zrt. jelenlegi végelszámolása – közölte Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár Demeter Márta LMP-s képviselő parlamenti kérdésére. A válasz szokás szerint kitérő, hisz az ellenzéki politikus azt tudakolta a tárcáktól – így a Pénzügyminisztériumtól is –, hogy a minisztérium, avagy bármely felügyelete alá tartozó intézménynek, cégnek ragadt-e be pénze a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekkörébe tartozó, mára lényegében csődbe került hitelintézetnél. A válasz ugyanakkor a 24.hu korábbi értesüléseinek egyértelmű megerősítéseként értelmezhető: a Széchenyi Tőkealap-kezelő körülbelül hétmilliárd forintját bánhatja a bankcsődön. Rajta kívül még Fónagy János nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhelyettes jelezte: egy, áttételesen hozzájuk tartozó állami cég a kifizetések korlátozása előtt másfél évvel megszüntette tízmilliós betétjét. (Igaz, a felügyeletet akkor még a jogelőd nemzeti fejlesztési tárca látta el.) Rajtuk kívül a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Semjén Zsolt – azaz a miniszterelnök általános helyettese –, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, az agrártárca, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetiroda is jelezte, hogy maguk, illetve intézményeik sem tartottak soha pénzt az NHB Bankban. A jelek szerint tehát Varga Mihályon kívül az Orbán-kormány többi tárcája sosem bízott a Matolcsy-rokon bankjában. Kérdés, melyik a rosszabb hír.
Szerző

Több mint kétmilliárddal tartozik a legnagyobb adós

Publikálás dátuma
2019.04.17. 06:25

Fotó: Népszava
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 85 adózónál tárt fel jelentős összegű adóhiányt az első negyedévben, közülük 52 társaság, 33 magánszemély.
A NAV negyedévente teszi közzé honlapján azoknak a listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg. A hivatal honlapján közzétett, 2019. március 29-ei állapotot tükröző adatok alapján a listán szereplő legnagyobb adós a budapesti székhelyű Universum Hús Kft. mintegy 2,161 milliárd forint tartozással, amelyből 693 millió forint adóhiány, 1,468 milliárd forint bírság. A második legnagyobb adós címet – szintén a jogkövetkezményeket is beleértve – a budapesti székhelyű "Bittó" Kft. érdemelte ki, amelytől 2,035 milliárd forintot követel az adóhatóság, ebből 695 millió forint adóhiány, 1,340 milliárd forint bírság. A harmadik legnagyobb adós 1,732 milliárd forinttal az ugyancsak budapesti székhelyű Bus Investment Kft., esetében 1,095 milliárd forint adóhiányhoz 637 millió forint jogkövetkezmény társul. Három további adózónak van még egymilliárd forint feletti tartozása, a biatorbágyi Jor-Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek (1,133 milliárd forint), a győri Sunnyoil Kereskedelmi Kft.-nek (1,082 milliárd forint) valamint a budapesti Barole-Commerce Ltd Magyarországi Fióktelepének (1,022 milliárd forint). A felsoroltakkal együtt 16 adózónak van a jogkövetkezményekkel együtt 500 millió forint feletti tartozása, közülük egy magánszemély, a többi cég. Az adóhatóság közzétette honlapján a NAV-nak tartósan tartozók listáit is. Március végén 2820 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott az adóhatóságnak egyenként több mint 10 millió forinttal, illetve 1463 társaság és szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan. A NAV negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 28,2 milliárd forinttal, a szervezetek pedig a 100 milliós küszöbbel számítva 146,3 milliárd forinttal tartoztak március végén, együttes minimális tartozásuk 174,5 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben több száz milliós – egyes esetekben milliárdos – követelése van az adóhatóságnak. A 10 millió feletti tartozással rendelkezők közül 2071 magánszemély, 726 egyéni vállalkozó, 23 adós pedig lakcím nélküli. A tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 335 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 385 kényszertörlés alatt, 720 felszámolás alatt, 23 pedig végelszámolás alatt van. 
Szerző
Témák
NAV adósok