Navracsicshoz fordul a DK az Akadémia ügyében

Publikálás dátuma
2019.04.17. 12:37
Navracsics Tibor
Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
Arató Gergely szerint nincs semmilyen szakmai indoka az intézmények elvételének.
A Demokratikus Koalíció Navracsics Tiborhoz, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosához fordul az MTA ügyében - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese. Arató Gergely sajtótájékoztatóján arra szólította fel a biztost, járjon közben azért, hogy a kormány és az Akadémia olyan megoldást találjon, ami garantálja az akadémiai kutatóintézet-hálózat megnyugtató működését és a tudomány szabadságát. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott:
az MTA elnöksége eddig minden zsarolás és törvénytelen megfélemlítési kísérlet ellenére kiállt a tudomány szabadsága mellett.

Hangsúlyozta, hogy egy felmérés alapján az MTA hálózata az egyik legjobb tudományos teljesítményt nyújtó és leghatékonyabban működő kutatóintézet-hálózat egész Európában. Ezért nincs semmilyen szakmai indoka az intézmények elvételének.   
Szerző
Témák
MTA

Palkovics: az MTA még eldöntheti, hogy részt akar-e venni a saját átalakításban

Publikálás dátuma
2019.04.17. 11:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az innovációs és technológiai miniszter azt üzente, az Akadémia még eldöntheti, hogy „konstruktív partnerként” részt kíván-e venni az átalakítási folyamatban.
A kormány véghezviszi az MTA átalakítását – derült ki a Palkovics László vezette tárca közleményéből. Az Akadémia elnöksége tegnap este a kormány akaratával ellentétesen, úgy döntött, ragaszkodnak hozzá, hogy az intézmény keretein belül maradjanak a kutatóhálózatai. Az MTA május 6-ai közgyűlése várhatóan jóváhagyja a tegnapi elnökségi határozatot, melyben 
az Akadémia ahhoz is ragaszkodott, hogy kutatóintézetek állami költségvetési pénzei is az MTA fejezetéhez tartozzanak majd.

A döntésre ma az innovációs minisztérium közleményben reagált, mely szerint „a  kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék”. Azonban
a tárca álláspontja, hogy az aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el

 – írják.  A közlemény szerint az Akadémia a hónapok óta zajló tárgyalássorozatban lényegében nem engedett azon kiinduló álláspontjából, hogy az MTA égisze alatt kívánja tartani a kutatóintézeti hálózatot. Annak ellenére sem, hogy Palkovics és Lovász László akadémiai elnök közös szándéknyilatkozatot írt alá, melyben az MTA elnöke tudomásul vette, hogy a kutatóhálózat a jövőben az Akadémia szervezetének közvetlen keretén kívül, önállóan működik majd.   „A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA hozzáállásra van szükség” – tanácsolja az akadémikusoknak a tárca levele.   „Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni. 
Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek,

amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak” – olvasható közleményében.
Szerző
Témák
MTA Palkovics
Frissítve: 2019.04.17. 13:46

Távozik a TV2-től Azurák Csaba

Publikálás dátuma
2019.04.17. 10:29

Fotó: TV2
A tévés 18 év után hagyja ott a csatornát.
Azurák Csaba 18 év után otthagyja a TV2-t – írja a hvg.hu.  A TV2 szerda reggeli közleményében közölte, hogy Azurák a mai napon közös megegyezéssel távozik a TV2-től. A szakember 2001-ben csatlakozott az akkori Napló csapatához, számos műsor vezető arcaként láthatták a nézők az elmúlt években, legutóbb az 1/1 című közéleti magazinműsorában.
Szerző
Témák
TV2 Azurák Csaba