Előfizetés

Most éppen egy gyereket készít ki a kormánymédia

Doros Judit, Vas András
Publikálás dátuma
2019.04.18. 08:45

Fotó: Draskovics Ádám
Nagy Blanka kortársai szerint elfogadhatatlan a kormánypárti sajtó lejárató hadjárata. Végül az egyik újságíró is bocsánatot kért.
– Ahogy mondta, elég durván hangzott, de amit mondott, abban igaza volt – mondta az egyik kaposvári középiskola diákja, Péter. Előtte hárman is kitértek a válasz elől, amikor arról érdeklődtünk, mit szólnak hozzá, hogy egyik kortársuk jelenleg a kormányhű médiumok első számú céltáblája. Amióta ugyanis Nagy Blanka tavaly decemberben egy kecskeméti ellenzéki tüntetésen kemény – egyebek mellett trágár szavakkal – kirohant a kabinet ellen, a kormánysajtó össztűzébe került. Meggyanúsították például, hogy több tárgyból bukásra áll, hogy rengeteg igazolatlan hiányzást halmozott fel gimnáziumában – ezek miatt több sajtópert is megnyert –, majd a Demokratikus Koalíció hétvégi kampánynyitójáról olyan fotót közöltek róla, amelyen a szoknyája alatti rész is látható.
Péter után már Réka is közlékenyebb volt. A tizenkettedikes lány szerint undorító, amit Nagy Blankával művelnek a kormánypárti sajtóban. – Nekem semmi bajom a kormánnyal, szerintem messze nem olyan rossz a helyzet, mint ahogyan az ellenzék állítja – magyarázta –, de most éppen egy gyereket készítenek ki. Lényegében már úgy kezelik, mint Gyurcsányt.  A Noszlopy utcái kávéházsor egyik teraszán üldögélő diáktársaság egyik fele nem is hallott Blankáról, a többiek viszont nemcsak a szoknyás fotót látták, de emlékeztek a decemberi beszédére is. – Simán igaza volt, ha mond egy átlagos beszédet, senki sem emlékezne rá, legfeljebb arra, hogy valami gimnazista szidta az oktatást. Így viszont mindenki tudja, ki ő. Az egyik oldalon népszerű lett, a túloldalon utálják, de biztos, hogy előre tisztában volt vele, hogy így lesz. Ha nem akart volna balhét, nem használt volna ilyen szavakat. Így viszont megcsinálta magának a bajt, viszont a karrierje is sínre került, tuti, hogy érettségi után politikus lesz belőle. Zsófi viszont inkább úgy látta, a kecskeméti gimnazista csak rosszul jöhet ki a dologból. – Rámegy a felvételije erre az egészre, egy év múlva pedig azt sem tudja senki, ki is volt Nagy Blanka – jegyezte meg. – Esélye sincs a profikkal szemben, kicsinálják, örülhet, ha nem lesz maradandó betegsége. Amúgy nagyon durva, hogy így rászálltak, nem is értem, a szülei miért nem őrjöngnek, s perelnek be mindenkit.  – Mindig olyan iskolába jártam, ahol szabadon elmondhattam a véleményemet, sőt, kifejezetten ösztönöztek arra, közöljük, ha valami nem tetszik, ha valamivel nem értünk egyet – fogalmazott a tizenhat éves Kincső, aki waldorfos általános iskolába járt, s ilyen szellemiségű középiskolában folytatja jelenleg is tanulmányait. Ő azt mondja, generációjának többsége már nem fél karakánul elmondani az álláspontját, akkor sem, ha ez nem tetszik másoknak. A párbeszéd és a pozitív gondolatok híve vagyok, nem szeretek anélkül ítélkezni, hogy a másik felet ne hallgattam volna meg. Tényleg, komolyan érdekel, mi lakozik annak a fejében vagy szívében, aki így támad egy fiatal lányt, csak azért, mert elmondta a véleményét. 

Bocsánatot kért az újságíró

Miután Nagy Blanka levelet írt neki, válaszlevelében bocsánatot kért a lánytól Pilhál Tamás, a kormánypárti Pesti Srácok újságírója az általa Facebook-on közzétett fénykép miatt. - Hiába öltözöl és ülsz ügyetlenül (majd megtanulsz), hiába mondasz döbbenetes szamárságokat, hiába irtózom mindazoktól, akik téged most beraktak a politikai inkubátorba – sajnálom, hogy kitettem azt a fotót és hozzá azt a szöveget… Töröltem. Egy rossz vicc volt. Bocsánatot kérek! – írta. Hozzátette: a portál fotósa nem direkt fotózott a lány szoknyája alá, „önhibáján kívül” sikerült így.

Már az államtitkár szerint is bántalmazás történt a mozsgói szociális otthonban

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.04.18. 08:20
A mozsgói szociális otthon
Fotó: MOZSGÓ KÖZSÉG FACEBOOK-OLDALA
Néhány napja még ellenzéki hangulatkeltés volt az ügy.
Miközben Fülöp Attila szociális államtitkár néhány napja még megalapozatlan vádakról és ellenzéki hangulatkeltésről beszélt a Baranya megyei mozsgói szociális otthonban történt incidensekkel kapcsolatban, szerdán már ő is elismerte: súlyos bántalmazás történhetett az intézményben. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által közölt jelentés nyomán beszámoltunk arról: egy, az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható azon a videofelvételen, ami a mozsgói otthonban készült, és amit – több másik felvétel mellett – egy civil szervezett, a Társaság a Szabadságjogokért küldött az alapvető jogok biztosának. Egy további, fürdetés közben készült felvételen az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. Az ombudsman vizsgálatot indított, s bár a felvételek alapján a hivatal munkatársai felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazásokat bemutató felvételek készülhettek, de a bántalmazók személyét, a bántalmazott lakókat nem tudták azonosítani. Fülöp Attila hétfőn Mozsgón beszélt arról: rendőrségi feljelentést tett az otthont érő „megalapozatlan vádak” miatt. – Kampányidőszakban sajnos megszoktuk, hogy az ellenzéki politikusoknak és Soros György támogatta civil szervezetnek semmi sem drága és semmi sem szent. Az újkori szokásuk az, hogy a legnehezebb és legkiszolgáltatottabb emberek helyzetét felhasználva – és egyébként azoknak a dolgozóknak az életét, helyzetét felhasználva, akik ezt a rettentő nehéz és kemény feladatot látják el ilyen bentlakásos intézményekben – próbálnak meg saját politikai haszonszerzésből tőkét kovácsolni maguknak – mondta a Hír TV tudósítása szerint. Majd a videofelvételek az államtitkárhoz is eljutottak, szerdán már úgy nyilatkozott: a három rövid felvételen jól látszik, ahogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az elkövetőket a szociális otthon kollégái azonosították. Közölte: az eset súlyosságára tekintettel haladéktalanul kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását, valamint foglalkoztatásuktól történő végleges eltiltásukat. Az államtitkár ezen kívül soron kívüli vizsgálatot rendelt el az intézménynél. Hozzátette: a rendőrségi nyomozás lezárásáig további nyilatkozatot nem tesz az üggyel kapcsolatban.
Kapcsolódó
Fürdés előtt olykor seprűvel „pucolják” a betegeket a mozsgói szociális otthonban

Bezár a miskolci gyermekváros, lakói nevelőszülőkhöz kerülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.18. 08:17

A gyermekeket Miskolcon, Izsófalván és Szikszón helyezik majd el.
Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros, lakóit nevelőszülőknél helyezik el – írja a Magyar Hírlap. Az intézmény bezárásának pontos időpontja egyelőre még kérdéses. A gyermekeket  Miskolcon, Izsófalván és Szikszón helyezik majd el. Ezek közül az első kettő építése jól halad, Szikszón még nem kezdődött el a beruházás – nyilatkozta a lapnak Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója, aki hozzátette,
szeretnék, ha a gyermekek nagy része nevelőszülőkhöz kerülne.

A miskolci intézmény helyett olyan bázisokat tudnak kialakítani, amelyek jobban tudják szolgálni a gyermekek fejlődését, illetve képviselni az érdekeiket – mondta Szarka Attila, gyermekvédelmi szakértő a lap megkeresésére.