Eltünteti oszlopairól a HVG-plakátokat a Mahir

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:37

Fotó: Népszava
Azonnali hatállyal felmondták a két cég között fennálló szerződést. A HVG Kiadó jogi útra tereli az ügyet.
Minden előzetes jel nélkül, egy április 12-i keltezésű levélben a Mahir Cityposter Kft. arról értesítette a HVG Kiadó Zrt.-t, hogy azonnali hatállyal felmondja a két cég között fennálló, a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló, nem felbontható szerződést – írja a hvg.hu.  A lap szerint indoklásként azt magyarázták, hogy a Mahir nem tud teljes mértékben eleget tenni vállalt kötelezettségeinek, nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig nem szolgálja a cég érdekeit. A hvg.hu kiemeli, hogy – mivel érdemben nem tárgyaltak a szerződéses feltételek esetleges újragondolásáról sem – jelen állás szerint ez egy véglegesnek szánt döntés: a HVG-címlapok a jövőben nem jelenhetnek meg az ország különféle pontjain a Mahir oszlopain. „Negyvenéves hagyomány szakad meg ezzel, ezek a plakátok az éppen aktuális hatalomtól függetlenül, kereken negyven éve, a lap 1979-es alapítása óta hetente kikerültek az utcára, és ezzel részévé váltak Magyarország városai, az itt élők életének. Ezt törölte most el a döntés, amelyet a jelenleg Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető cég vezetésében és/vagy tulajdonosi körben és/vagy egy ennél még befolyásosabb szinten meghoztak” – hangsúlyozza a lap, hozzátéve, hogy a HVG Kiadó megpróbál jogi úton érvényt szerezni a megkötött szerződésben foglaltaknak. A HVG eheti címlapján egyébként Rogán Cecília látható. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 15:48

Az MSZP és a Párbeszéd is összegyűjtötte EP-ajánlásait

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:27

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Tóth Bertalan azt mondta: a közös program a szociális Európáról szól, arról, hogy minél több, a munkavállalók és a szakszervezetek jogait garantáló közös szabály legyen.
A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint összegyűjtötte a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes aláírást az MSZP és a Párbeszéd – jelentette be az MSZP elnöke szerdán Szegeden. Tóth Bertalan egy aláírásgyűjtő standnál tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint azt mondta: az MSZP és a Párbeszéd abban az Európában hisz, amely a szolidaritásról, az együttműködésről szól, nem a Fidesz képviselte politikában, amely az együttműködés akadályozására, a kontinens lakóinak életét jobbá tevő integráció visszafordítására törekszik. Az MSZP és a Párbeszéd közös programja a szociális Európáról szól, arról, hogy minél több, a munkavállalók és a szakszervezetek jogait garantáló közös szabály legyen – közölte a politikus. Tóth Bertalan kifejtette: el akarják érni, hogy a minimális bér ne legyen kevesebb 240 ezer, a minimális nyugdíj 95 ezer, a családi pótlék pedig 48 ezer forintnál. A pártelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz különbséget tesz gyermek és gyermek között attól függően, hogy szüleik házasságban, élettársi kapcsolatban élnek vagy éppen elváltak. Hozzátette: több százezer olyan gyermek van, aki elesik az állami támogatástól. A szocialista politikus szerint csökkenteni kell az emberek közötti hatalmas egyenlőtlenséget, mert ez ami elégedetlenséget kelt, és ebből születhetnek „a populista, szélsőjobboldali politikai erők”, mint a Fidesz vagy Salvini Olaszországban, illetve az AfD Németországban.  Tóth Bertalan egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a Szeviép-ügy olyan fideszes belháború, amelybe az MSZP-nek nem kell beavatkoznia, ezt elintézik ők maguk között. 
Lapunk már korábban beszámolt arról, hogy kedden adta le az MSZP-Párbeszéd az európai uniós választáshoz szükséges ajánlásait. Ahhoz, hogy egy pártot nyilvántartásba vegyen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) minimum húszezer szignóra van szükség. Tóth Bertalan pártelnök korábban jelezte, hogy ennek a duplájánál adják le az íveket, úgy tudjuk, ez már most is megvan. A szocialisták úgy számolnak, 50 és 60 ezer között lesz a végső szám. Az NVI hétfő estig a kormánypárton kívül a Jobbikot, a Momentumot és a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalmat vette nyilvántartásba. A DK a vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy aktivistáik a szükséges 20 ezernél sokkal több, 50472 aláírást szedtek össze. Rónai Sándor szóvivőtől, a párt listájának harmadik helyezettjétől megtudtuk, az íveket csütörtökön tervezik leadni. Az LMP-től megkerestük Kanász-Nagy Mátét, a párt titkárát, hogy megtudjuk, mikor tervezik leadni a szignókat. Ő azonban csak annyit közölt: „Jobban állunk, mint legutóbb.” A sajtóosztály válaszában pedig annyit írt, hogy még nincs összesítésük, folyamatosan és gördülékenyen gyűjtenek. 
Szerző
Témák
MSZP párbeszéd NVI

Határvadász-laktanyát avattak Kaposváron

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:21

Fotó: Röhrig Dániel
A kormány 2016-ban döntött a készenléti rendőrség létszámának háromezer fős megemeléséről, s új laktanyák építéséről. A cirka 96 milliárd forintos programból 5,7 milliárd jutott a kaposvári objektumra.
- A rendőrség alapvető feladata az államhatár védelme és a jogellenes bevándorlás megakadályozása – jelentette ki Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója szerdán délelőtt Kaposváron az immár tizedik, új határvadász-laktanya átadóünnepségén. A kormány 2016-ban döntött a készenléti rendőrség létszámának háromezer fős megemeléséről, s új laktanyák építéséről. A cirka 96 milliárd forintos programból 5,7 milliárd jutott a kaposvári objektumra, a több mint négyezer négyzetméteres laktanyát, melyben többek között 110 kétszemélyes körlet, konditerem és hét fegyverszoba is helyet kapott zöld mezős beruházásként a FÉSZ Zrt. építette meg. A megnyitón Papp Károly mellett Balogh János vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány is köszönetet mondott a kaposváriaknak, hogy befogadták a határvadászokat, akik közül 309-en szolgálnak majd a városban.
A kaposvári közgyűlés 2017 júniusában fogadta el építési szabályzata, szabályozási, valamint szerkezeti tervének módosítását, mely kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a város egyik zöldterületét, a húszhektáros Cseri parkot, hogy oda a Készenléti Rendőrség határvadász laktanyát építhessen. A terület a 19. században katonai lőtérként működött, a millennium évében aztán ligetesítették, az 1970-es években pedig pihenő- és közösségi hellyé fejlesztették, mára viszont igencsak leromlott az állapota, viszont kertészeti szakemberek szerint bizonyos szempontból országosan egyedülálló adottságokkal rendelkezik, így alkalmasabb helyet is találhattak volna neki a városban. A város az érintett 1,3 hektáros területet négyzetméterenként ötezer forintért adta át a Készenléti Rendőrségnek, mely 93 millióért megkapta a belvárosi Pártok Háza vagyonkezelői jogát is, ahol apartman-lakásokat alakítanak ki családos rendőröknek. Noha a fórumon a polgármester és a városi főépítész is arról beszélt, az építkezés miatt nem kell majd fákat kivágni, ám nem sokkal azután, hogy a kivitelező felvonult a területre, megkezdődött a fák kivágása. A megnyitón Szita Károly polgármester ígéretet tett, a város rendbe teszi a laktanya környékét, a Cseri parkban játszótereket, futópályát és kültéri kondiparkokat építenek.
Szerző