Előfizetés

Átvette megbízólevelét Isztambul új, ellenzéki főpolgármestere

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.17. 17:48
Ekrem Imamoglu (balra) és a megbízólevele
Fotó: Ekrem Imamoglu's Press Office / / AFP
Kiélezett verseny zajlott a nagyváros megszerzéséért.
Több mint két héttel a március 31-ei török helyhatósági választás után átvette megbízólevelét Isztambul ellenzéki főpolgármestere, a kemalista Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu. A török metropoliszban 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, így rendkívül kiélezett verseny zajlott a város vezetéséért. Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg Recep Tayyip Erdogan pártjának,
a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim a 48,55 százalékát tudta megszerezni.

 A szavazatkülönbség március 31-én közel 25 ezer volt, az AKP azonban szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezett az eredmény ellen, és az elmúlt két hétben a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat. A részleges újraszámlálás szerda hajnalban lezárult, a különbség pedig 13 ezer 781 szavazatra csökkent. Imamoglu a Twitter-fiókján már a választás óta Isztambul főpolgármestereként tüntetette fel magát és folyamatosan követelte a megbízólevél átadását, aminek végül szerdán Isztambul tartomány választási tanácsa adott helyett. A török kormánypárt ugyanakkor kedden „rendkívüli fellebbezés” formájában
a helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK).

Ali Ihsan Yavuz szerint szabálytalanságok történtek
Fotó: Orhan Karsli / AFP
Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese a sajtónak nyilatkozva kedden elmondta: teljesen világos, hogy a választás során „szervezett szabálytalanságok” történtek. Yavuz példaként említette az adatfeldolgozás „csúsztatásait”, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányszó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket. A törvény értelmében ahhoz, hogy az YSK megkezdhesse az AKP „rendkívüli fellebbezésének” vizsgálatát, Imamoglunak át kellett vennie a megbízólevelét. 
A választás eredménye tehát továbbra sem hivatalos,

 azt az YSK-nak kell majd közzétennie. A jelen állás szerint mindazonáltal az AKP másfél évtized után az ankarai mellett az isztambuli főpolgármesteri széket is elveszíteni látszik. Az AKP ezen felül alulmaradt a CHP-vel szemben több másik nagyvárosban is, aminek okát a megfigyelők a romló, 2018 végére recesszióba sodródó gazdasági helyzetben látják. A helyhatósági választás kimenetelét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Ezen felül Isztambul azért jelképes, mert Erdogan 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere és akkoriban alapozta meg népszerűségét.

Újabb álhír terjed a Notre-Dame-ban keletkezett tűzről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 17:23

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
A legújabb kitaláció szerint egy titokzatos alak járkált a székesegyház tetejénél, amikor az már javában lángolt.
Úgy tűnik a párizsi katedrális leégése végtelen ötlettel inspirálja az álhírgyárosokat, ugyanis a legújabb elmélet szerint, „egy imám sétálgatott a Notre-Dame tetején, a tűzeset idején”. A rossz minőségű felvételen a mozgó személy neme és ruházata teljességgel kivehetetlen, a konteógyártókat persze ez nem akadályozta meg abban, hogy „kiderítsék” ki lehetett az. Pedig elég lett volna csak egyetlen pillantást vetni a teljes hosszúságú és jobb felbontású videókra, amelyeken, egy oltásban részt vevő személy látható, aki élénksárga mellényt és sisakot visel – írja az Urbanlegends.
A székesegyház kigyulladásáról az elmúlt napokban több hamis hír is megjelent,  például:
  • hogy összedőlt, ám azt azt bizonyító fotókon nem a Notre-Dame, hanem más francia katedrálisok szerepeltek
  • hogy az eset szándékos gyújtogatás eredménye, ugyanis a párizsi hatóságok már megerősítették ennek ellenkezőjét
  • hogy a tüzet terrorista cselekmény okozta – erre a célra egy hamis CNN profilt is létrehoztak.
  • hogy valaki „Allahu akbar”-t kiáltott az első lángok megjelenésekor (a videóra egy másik esetkor készült hangfelvételt vágtak rá)
  • valamint, hogy arab felhasználók nevetős hangulatjelekkel reagáltak a tűzről szóló hírekre. Az erről készült „képernyőfotót” manipulálták.

Belehalt sérüléseibe a volt perui elnök - Letartóztatása előtt fegyverével sebesítette meg magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:09

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Alan Garcíát éppen őrizetbe akarták venni, amikor lelőtte magát. A kórházba szállítása után halt meg.
Meglőtte magát limai otthonában Alan García volt perui elnök, akit a rendőrség éppen őrizetbe akart venni az Odebrecht brazil építőipari vállalatot érintő korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. Garcíát, aki 1985-től 1990-ig és 2006-tól 2011-ig volt dél-amerikai ország elnöke, a Casimiro Ulloa de Lima kórházba szállította a rendőrség. Az América nevű helyi televíziós csatorna korábbi információja szerint
a volt államfő sürgősségi műtéten esett át.

Az Odebrecht építőipari óriás a főszereplője a Brazíliában Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló, kiterjedt vizsgálatnak, amely végigsöpört Latin-Amerikán, és amely amerikai ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány. 2016-ban az Odebrecht beismerte, hogy 
a megelőző évtizedben 788 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki tucatnyi országban építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében.