Előfizetés

Lövöldözés Londonderryben - egy újságírónő meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 08:39

Fotó: PAUL FAITH / AFP
A rendőrség terrorcselekményként vizsgálja a történteket, melyek előzménye, hogy egy érzékeny időszakban házkutatások sorába kezdtek az észak-ír városban.
Egy ember meghalt az észak-ír Londonderryben történt lövöldözésben csütörtökön, írja az Euronews. A 29 éves nő halálát a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A haláleset azután történt, hogy a rendőrség házkutatásokba kezdett a város egyik negyedében.
Az ott élők Molotov-koktélokkal és egyéb fegyverekkel támadtak a rendőrökre.

A történtekről készült felvételeken jól látszik, ahogy rendőrautókat gyújtanak fel az ír városban. Az északír rendrőség a Twitteren erősítette meg, hogy a Creggan városrészben kitört lövöldözésben egy ember életét veszítette. Az ügyben nyomozás indult. A támadást minden észak-ír politikai párt elítélte.
Egy újságírónőt lőttek agyon

- írja a BBC. A tűzharc áldozata Lyra McKee, aki kórházba szállítása után vesztette életét. A rendőrség a szélsőséges köztársaságpárti íreket teszi felelőssé a történtekért, és az újjászerveződő IRA-t gyanúsítják.
A húsvéti időszak minden évben feszültséggel teli Észak-Írországban, mert az Egyesült Királyságtól történő elszakadásért harcoló köztársaságpártiak ilyenkor emlékeznek meg az 1916-os felkelésről. A hatnapos forradalmat akkor a britek leverték, vezetőik közül többet kivégeztek. Londonderry volt a színhelye ráadásul a véres vasárnapként elhíresült eseményeknek is: 1972. január 30-án 13 fegyvertelen ír szabadságjogi tüntetőt lőttek agyon brit katonák a városban.

Megmenekültek a Notre Dame méhei

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.18. 21:34

Fotó: AMAURY BLIN / AFP
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.18. 21:26

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.