Előfizetés

"Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését" - mondja az oviban almát osztó fideszes polgármester sajtósa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 16:12
Szentgyörgyvölgyi Péter
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
Budapest V. kerületének polgármestere és alpolgármestere is kisgyerekekkel fotózkodott - alig két héttel azután, hogy az ombudsman éppen az ilyen viselkedés visszásságaira figyelmeztetett.
"Egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete" - szögezte le április elején Székely László ombudsman. Majd alig telt el két hét, és a "politikai pedofília" idényét már meg is nyitotta az óvodásoknak almát osztó budapesti, V. kerületi polgármester:
a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter közösségi oldalán osztotta a képeket, ahol vidám óvodásokkal veszi körül magát. Akiknek jogait jó eséllyel két lábbal taposta eközben.

A fideszes politikus annak az almaszállítmánynak a maradékát vitte el április 9-én az óvodába, amiből a kerület nyugdíjasainak osztogatott - írja az esetről a 444.hu. Ráadásul a kerületi tévé is elkísérte az almaosztogató polgármestert. A hosszú riportban a főszerepet a fideszes alpolgármester, Jeneiné Rubovszky Csilla kapta, ő ugyanis több helyen is járt. 
Jeneiné Rubovszky ugyanis nemcsak óvodában, de a még kisebbek, bölcsődések között is osztotta az almát - akiket szintén kitakarás nélkül mutatnak a műsorban.

Szentgyörgyvölgyi Péter almát oszt
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
A portálnak megszólalt egy szülő is. Azt mondta, az év elején ugyan aláírattak egy nyilatkozatot a szülőkkel, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy óvodai eseményekről felvételek készüljenek, amiket az óvoda használhat. Kampányoló politikusokról ebben azonban egy szó sem esett, és a mostani alkalomról sem értesítették. Pedig kellett volna:
A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, mi több, még a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet

- jelentette ki ezzel kapcsolatban az ombudsman. A hozzájárulás igénylése ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz, részletezte. Székely hivatalának közleménye azt is kifejtette, az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel.

"Polgármester Úr rendszeresen ellátogat a kerületi óvodákba"

Némileg abszurdan hat, hogy a történtek után a 444.hu megkeresésére azt nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi önkormányzatának sajtóosztálya: "helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését, ahogyan erről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is nyilatkozik".
Mint írták, "a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás" a polgármester munkája, a szülők természetesen beleegyeztek, hogy kisgyerekeik képmását használhatja a sajtó, és különben is tudták a pedagógusok, hogy melyik gyereknek engedhetik meg, hogy a kamerák kereszttüzében almát vegyen át a helyi fideszes vezetőktől.

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 14:17

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.