Előfizetés

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.19. 17:21

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.

"Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését" - mondja az oviban almát osztó fideszes polgármester sajtósa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 16:12
Szentgyörgyvölgyi Péter
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
Budapest V. kerületének polgármestere és alpolgármestere is kisgyerekekkel fotózkodott - alig két héttel azután, hogy az ombudsman éppen az ilyen viselkedés visszásságaira figyelmeztetett.
"Egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete" - szögezte le április elején Székely László ombudsman. Majd alig telt el két hét, és a "politikai pedofília" idényét már meg is nyitotta az óvodásoknak almát osztó budapesti, V. kerületi polgármester:
a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter közösségi oldalán osztotta a képeket, ahol vidám óvodásokkal veszi körül magát. Akiknek jogait jó eséllyel két lábbal taposta eközben.

A fideszes politikus annak az almaszállítmánynak a maradékát vitte el április 9-én az óvodába, amiből a kerület nyugdíjasainak osztogatott - írja az esetről a 444.hu. Ráadásul a kerületi tévé is elkísérte az almaosztogató polgármestert. A hosszú riportban a főszerepet a fideszes alpolgármester, Jeneiné Rubovszky Csilla kapta, ő ugyanis több helyen is járt. 
Jeneiné Rubovszky ugyanis nemcsak óvodában, de a még kisebbek, bölcsődések között is osztotta az almát - akiket szintén kitakarás nélkül mutatnak a műsorban.

Szentgyörgyvölgyi Péter almát oszt
Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook oldala
A portálnak megszólalt egy szülő is. Azt mondta, az év elején ugyan aláírattak egy nyilatkozatot a szülőkkel, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy óvodai eseményekről felvételek készüljenek, amiket az óvoda használhat. Kampányoló politikusokról ebben azonban egy szó sem esett, és a mostani alkalomról sem értesítették. Pedig kellett volna:
A gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, mi több, még a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet

- jelentette ki ezzel kapcsolatban az ombudsman. A hozzájárulás igénylése ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és e kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lesz, részletezte. Székely hivatalának közleménye azt is kifejtette, az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel.

"Polgármester Úr rendszeresen ellátogat a kerületi óvodákba"

Némileg abszurdan hat, hogy a történtek után a 444.hu megkeresésére azt nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi önkormányzatának sajtóosztálya: "helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését, ahogyan erről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is nyilatkozik".
Mint írták, "a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás" a polgármester munkája, a szülők természetesen beleegyeztek, hogy kisgyerekeik képmását használhatja a sajtó, és különben is tudták a pedagógusok, hogy melyik gyereknek engedhetik meg, hogy a kamerák kereszttüzében almát vegyen át a helyi fideszes vezetőktől.