Előfizetés

20 millió forintos hamis számlával trükközött a pártelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lebukott, a büntetése 300 ezer forintos pénzbírság.
300 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság jogerősen egy férfit, aki egy parlamenten kívüli párt elnökeként csalt az állami támogatással - közölte az ügyészség. Az ügy vádlottja, egy 37 éves férfi az alapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt egy politikai pártnak. A párt 149 milliós állami támogatást kapott, de a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el. Az elnök a pénzből csaknem 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, ezért egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákat állított be a párt könyvelésébe, és az Állami Számvevőszéknek valótlan nyilatkozatot tett. A férfi ellen a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

Államosítanák a Dr. Ámbédkar Gimnáziumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:07

Fotó: ambedkar.hu
A lépés a nagyrészt halmozottan hátrányos roma fiatalokat tanító iskola végét jelentheti.
Az oktatási kormányzat javaslatot tett arra, hogy 2019. szeptemberétől államosítja a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot - írja a 168 Óra. Az iskolába leginkább 16-20 éves, nagyrészt roma fiatalok járnak az érettségi, a diplomához való továbblépés, valamint a nyelvtudás reményében Az államosítás azt jelenti, hogy az iskolát alapító és azt eddig komoly erőfeszítéssel, de sikerrel működtető Dzsaj Bhím Közösség, hacsak valami csoda nem történik, a jövőben legfeljebb szakértőként vehet részt az itteni folyamatokban – már ha részt vehet. Az iskola állami támogatást nem kap, mert a közösség az Országgyűléstől nem kapta meg az egyházi státuszt. A működését eddig Balog Zoltán volt humánminiszterrel kötött egyéni megállapodás alapján lehetett finanszírozni, de az ő távozásával az oktatásirányítás ezt a megállapodást megszünteti, és inkább az államosításra tett javaslatot. A gimnáziumot 2007-ben alapította Orsós János vezetésével a közösség. Az iskolában az elmúlt 12 évben – ahogy ez a gimnázium most közzétett, az államosításhoz vezető útról szóló tájékoztató füzetéből kiderül – több mint száz diák tett sikeres érettségi vizsgát, sokan itt fejezték be az általános iskolát, illetve itt szereztek szakképesítést. Nagy részük halmozottan hátrányos helyzetű roma fiatal. 

A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus, nem úgy, mint Dobrev Klára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 08:43

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az IDEA Intézet felmérése a listavezetők népszerűségéről.
Az EP-választásra készülő pártok listavezetőinek népszerűségéről készített felmérést az IDEA Intézet március 29. és április 1. között. A felmérésből kiderült, hogy Trócsányi László, a Fidesz listavezetője a legkevésbé szimpatikus. A felmérés eredménye:
1. Dobrev Klára (DK) 5 pont 2.Cseh Katalin (Momentum) 4,1 pont 3. Tóth Bertalan (MSZP) 4 pont 4. Vágó Gábor (LMP) 3,6 pont 5. Gyöngyösi Márton (Jobbik) 3,2 pont 6. Trócsányi László (Fidesz) 2,5 pont
A felmérésben 2000 válaszadó vett részt, akiknek egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályoznia szimpátia szerint a politikusokat a közösségi médiában

, a hibahatár legfeljebb +/- 2,2 százalékpont. Dobrev egyébként nemcsak az előbbi két választói csoportban végzett élmezőnyben, hanem saját pártja (10 pont) mellett az MSZP (7 pont) és a Momentum (5,4 pont) támogatói is szimpatikusabbnak ítélték a többi listavezetőhöz képest.