Semjén: „Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület”

Publikálás dátuma
2019.04.23. 11:36
Semjén Zsolt. Fotó: Németh András Péter
A miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-n beszélt a vallásokról és a muszlim térhódításról alkotott elméleteiről.
„Sajnos azt látjuk, az egyházak, köztük a keresztény egyházak is úgy viselkednek, mint egy filantróp egyesület. Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület, hanem az emberek üdvösségét szolgálja” – nyilatkozta Semjén Zsolt a Hír TV-n. A KDNP-s politikus Ferenc pápa szavait is egészen sajátosan értelmezte: 
szerinte az „alázat nem jelenti a valóság megtagadását” valamiért azt jelenti, hogy „hűségesnek kell lennünk, az igazi keresztény örökséghez”.

Semjén úgy véli, a vallások jelenleg két részre osztják a világot: „az iszlámnak már behódolt, illetve a háború területére, és mi most a háború földjén vagyunk.
„Ahol pedig a muszlimok élnek, ott előbb-utóbb bevezetik a saríát, azokra is, akik nem muszlimok. A nyugati országok elvesztek.

Nem része az európai kultúrának az iszlám” – hangsúlyozta Semjén. A miniszterelnök-helyettes leszögezte, hogy „a magyar és az európai identitásnak része az iszlámmal szembeni védekezés, valamint, hogy az ő identitásában Hunyadi János a meghatározó”.
Szerző
Témák
Semjén vallás

Borsodban különösen hosszúak a műtéti várólisták

Publikálás dátuma
2019.04.23. 10:14
Tervekből nincs hiány, de pénzből már jóval kevesebb jut az egészségügy átalakítására
Fotó: Vajda József / Népszava
Van olyan kórház, ahol 307 napot kell várni egy térdműtétre.
Rekord hosszú várólista alakult ki  a transzkatéteres szívbillentyű beültetésnél. Aki ilyen beavatkozásra készül, annak átlagosa 195 napot szinte biztosan várnia kell (a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 184 nap, a Semmelweis Egyetemen 209 nap a tényleges várakozási idő) – derült ki az mfor.hu összeállításából.  Bár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint ezek a tényleges várakozási adatok a mérvadóak a páciensek számára, 
a legutóbbi tervezett időpont a Semmelweis Egyetemen 2021. augusztus 12.

A portál szerint a várólisták tekintetében Borsod megyében a legkritikusabb a helyzet, ugyanis több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista: 
  • csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista;
  • diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben 40 napot kell várni;
  • Gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben 33 napot kell várni;
  • mandula- és orrmandula műtétre 17 nap helyett 33 napos a várólista.
A legtöbbet,  307 napot azonban az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége. Ezzel szemben például Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 nap, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 nap a várakozási idő.
A dél-dunántúli régióban gerincstabilizáló beavatkozásra kell különösen sokat várni: a megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, itt viszont 204 nap, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 226 nap.
Szerző
Témák
egészségügy
Frissítve: 2019.04.23. 10:25

Bokros Lajos pártja befejezte, nem akarnak díszlet lenni az ellenzéki éhezők viadalában

Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:55
Bokros Lajos, a MoMa elnöke. Fotó: Tóth Gergő
A búcsúközleményben az ellenzék is megkapja a magáét.
Facebookon közzétett búcsúközleményben jelentette be Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA), hogy befejezi működését. Azt írják, ennek legfőbb oka, hogy 
"nem látjuk értelmét annak, hogy díszletként szolgáljunk ahhoz az erőtlen ellenzéki tevékenységhez, ami az önkényuralom szorításában jobbára az „éhezők viadalává” silányult."

A Bokros Lajos által jegyzett közlemény szerint "az elmúlt tíz évben egyre inkább bebizonyosodott, hogy mai magyarországi ellenzék túlnyomó többsége legjobb esetben csak fügefalevélként szolgál a szabadságot és emberi méltóságot eltipró önkényuralom demokratikus látszatának fenntartásához, legrosszabb esetben pedig annak cinkosa, támasza, haszonleső kiszolgálója. A mai romlott, korrupt önkényuralom fenntartásához a MOMA semmilyen körülmények között nem kíván segédkezet nyújtani." A közleményben elismerik, hogy a Modern Magyarország Mozgalom "hét éven át tartó önzetlen küzdelme" nem vezetett  sikerre. Pedig a küzdelem középpontjában "az egyén, a vállalkozás és a piac szabadsága, a magyar nemzet és Európa érdekeinek egysége, a sokszínűség ünneplése, a népek közötti feltétlen szolidaritás, a szegények és az elesettek támogatásának, felemelésének parancsa állt". Csakhogy keserűen megállapították, a mai magyarországi politikai térben ezeknek az értékeknek és törekvéseknek az együttesére, kevés igény mutatkozik.  Ehelyett a populista nacionalizmus avítt erői foglalták el a közélet minden területét.
Szerző
Témák
MoMa Bokros Lajos