Juncker sosem mondott olyat, hogy húsvét után visszalőnek

Publikálás dátuma
2019.04.24. 12:51
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A magyar állami hírügynökség beszámolójában egy el nem hangzott mondat is szerepelt, de ez nem az MTI hibája.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban interjút adott a német Funke Media Group napilapjainak, amiről egy rövid kivonat a Berliner Morgenpost című lap internetes portálra is felkerült, ebből pedig az magyar állami hírügynökség (MTI) is lapszemlét készített. Az MTI alapján több magyar újság, többek között mi is átvettük a hírt amelyben a következő mondat szerepelt az álhírekkel kapcsolatban:
„húsvét után, szerdától visszalövünk”.

Ám ez a kijelentés sem az eredeti interjúban, sem a Berliner Morgenpost anyagában nem szerepel  – vette észre az Index. A cikkben egyébként a fake news témakörén kívül az európai politikai kérdésekről, Brexitről, Macronról és német gazdaságról kérdezték és az alábbiakat mondta: „Az unión belül is vannak olyan államok, amelyek álhírekkel próbálják meg a választókat egy bizonyos irányba terelni. A Bizottság felkészült arra, hogy ezeket a törekvéseket elhárítsa. 
Ha a kormányok olyan kijelentéseket tesznek az EU-ról vagy a Bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, azokra azonnal reagálni fogunk. Én magam is határozottan ezt fogom tenni az elkövetkező hetekben a választások előtt.”

Az ügyben egyébként nem az MTI hibázott: a Wayback Machine webarchívum megőrizte a cikk két eredeti, hétfői verzióját is, azokban a fenti idézet lezárásaként még szerepelt a visszalövésre vonatkozó kijelentés, ami azóta eltűnt belőle. Erre pedig két magyarázat lehet
  • vagy mondott ilyet Juncker, de a kérésére végül kikerült a végleges szövegből és ennek ellenére a BMP előzetesében benne maradt
  • vagy a berlini lap egyik munkatársa nem idézett pontosan.
Szerző
Frissítve: 2019.04.24. 13:24

359-re emelkedett a Srí Lanka-i áldozatok száma - a terroristák vezetője is felrobbantotta magát

Publikálás dátuma
2019.04.24. 11:34

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
Az indiai titkosszolgálat állítólag többször is hiába figyelmeztette Srí Lankát a veszélyre, először még április 4-én, utoljára két órával a vérengzés kezdete előtt.
Szerdára már 359-re emelkedett a Srí Lanka-i húsvéti merényletsorozat halálos áldozatainak száma, írja Ruwan Gunasekera rendőrségi szóvivő tájékoztatása nyomán a Reuters. Előző nap már 321 áldozatról lehetett tudni, és 500-nál többen is megsérültek.
Körülbelül két órával a Colombóban templomoknál és szállodáknál nyolc robbantással elkövetett mészárlás kezdete előtt is figyelmeztették a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy keresztények elleni merényletre készülnek szélsőségesek, írja továbbá helyi belügyi és indiai kormányzati forrásokra hivatkozva a hírügynökség. Egy másik forrásuk szerint szombat éjjel is szóltak, sőt,
az indiai titkosszolgálat állítólag már április 4-én, több mint két héttel a vérengzés előtt figyelmeztetett a készülő támadásra.

Az egyik öngyilkos merénylő hátizsákkal a negombói Szent Sebestyén templom ajtajában
Fotó: HANDOUT / AFP
Sem a Srí Lanka-i vezetés, sem az indiai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Azt ugyanakkor Srí Lankán korábban elismerték, hogy már április 11-én tudta a rendőrség, hogy egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül, bosszúból az új-zélandi Christchurch mecsetjei ellen elkövetett 50 áldozatot követelő terrortámadásért.
Egy Srí Lanka-i volt tisztségviselő szerint az effajta direkt figyelmeztetések nagyon ritkák, így különösen érthetetlen a hatóságok nemtörődömsége. Az indiai hírszerzés információit amúgy az Iszlám Állam egy Indiában letartóztatott tagjából szedte ki.
Az ország kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a támadást a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű helyi csoport követte el, külföldi terroristákkal együttműködve. A merényletsorozatot keddig nem vállalta magára egyetlen szervezet sem, aznap pedig az Iszlám Állam jelentkezett felelősként, bár érintettségüket nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. A hatóságok viszont a 9 öngyilkos merénylőből 8-et szerdára már azonosítani tudtak. Így kiderült:
a merényletsorozatot valószínűsíthetően kitervelő férfi szintén felrobbantotta magát.

Ő Mohamed Zahran Hasim, az addig jelentéktelen helyi iszlamista csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat (NTJ) vezetője. Őt azonosították azon a fényképen is, amelyet az Iszlám Állam „hírügynöksége” hozott nyilvánosságra és számos térfigyelő kamera is megörökítette, ahogy  bombákkal a testén besétál egy templomba.
A legtöbb öngyilkos merénylő tanult és jómódú, közép- vagy felső-osztálybeli férfi volt, írja a hatóságok közlése nyomán a BBC. Egyikük Nagy-Britanniában és Ausztráliában egyetemen tanult, és volt köztük egy testvérpár és egyetlen nő is. Mindannyian Srí Lanka-iak voltak.
Az elkövetőkről összegyűjtött az információk megerősítik a Srí Lanka-i miniszterelnök, Ranil Wickremesinghe véleményét, miszerint a merénylők nemzetközi segítséget kaphattak a kiképzésben és szervezésben. Erre utal az is, hogy az NTJ ezidáig legfeljebb buddhista szobrok megrongálásával vétette észre magát, ilyen nagyszabású akcióra egyedül képtelenek lettek volna. A csoport létszámát is mindössze 100-150 főre becsülik. Ugyanakkor ez valamelyest ellentmond annak a feltételezésnek, hogy a támadást az Új-Zélandon elkövetett terrortámadás megbosszulásaként hajtották végre, hiszen ilyen rövid idő alatt ilyen összetett merényletsorozatot aligha lehetett megszervezni. 
Szerdáig nagyjából 60 gyanúsítottat vettek őrizetbe a hatóságok, akiknek közük lehet a történtekhez. Félő, hogy még mindig vannak fel nem robbant pokolgépek Colombóban.

Szerző
Frissítve: 2019.04.24. 12:42

Nyúljelmezben vertek össze egy férfit Floridában

Publikálás dátuma
2019.04.24. 11:14
Képünk illusztráció
Fotó: Sebastian Kahnert / AFP
Orlandóban sújtott le a húsvét kabalaállata.
Furcsább utcai verekedésnek lehettek szemtanúi az orlandói járókelők húsvét vasárnap estéjén.Egy férfi és egy nő dulakodni kezdett az utcán, amikor egy arra járó, hatalmas, fehér nyúlnak öltözött ember ütni kezdte a férfit.
Végül egy rendőr és egy szemtanú állította le a dühödt nyúljelmezes támadót. A rendőrség később közölte, senkit nem tartóztattak le az esettel kapcsolatban – írja a Huffington Post.
Szerző
Témák
verekedés