359-re emelkedett a Srí Lanka-i áldozatok száma - a terroristák vezetője is felrobbantotta magát

Publikálás dátuma
2019.04.24. 11:34

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
Az indiai titkosszolgálat állítólag többször is hiába figyelmeztette Srí Lankát a veszélyre, először még április 4-én, utoljára két órával a vérengzés kezdete előtt.
Szerdára már 359-re emelkedett a Srí Lanka-i húsvéti merényletsorozat halálos áldozatainak száma, írja Ruwan Gunasekera rendőrségi szóvivő tájékoztatása nyomán a Reuters. Előző nap már 321 áldozatról lehetett tudni, és 500-nál többen is megsérültek.
Körülbelül két órával a Colombóban templomoknál és szállodáknál nyolc robbantással elkövetett mészárlás kezdete előtt is figyelmeztették a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy keresztények elleni merényletre készülnek szélsőségesek, írja továbbá helyi belügyi és indiai kormányzati forrásokra hivatkozva a hírügynökség. Egy másik forrásuk szerint szombat éjjel is szóltak, sőt,
az indiai titkosszolgálat állítólag már április 4-én, több mint két héttel a vérengzés előtt figyelmeztetett a készülő támadásra.

Az egyik öngyilkos merénylő hátizsákkal a negombói Szent Sebestyén templom ajtajában
Fotó: HANDOUT / AFP
Sem a Srí Lanka-i vezetés, sem az indiai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Azt ugyanakkor Srí Lankán korábban elismerték, hogy már április 11-én tudta a rendőrség, hogy egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül, bosszúból az új-zélandi Christchurch mecsetjei ellen elkövetett 50 áldozatot követelő terrortámadásért.
Egy Srí Lanka-i volt tisztségviselő szerint az effajta direkt figyelmeztetések nagyon ritkák, így különösen érthetetlen a hatóságok nemtörődömsége. Az indiai hírszerzés információit amúgy az Iszlám Állam egy Indiában letartóztatott tagjából szedte ki.
Az ország kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a támadást a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű helyi csoport követte el, külföldi terroristákkal együttműködve. A merényletsorozatot keddig nem vállalta magára egyetlen szervezet sem, aznap pedig az Iszlám Állam jelentkezett felelősként, bár érintettségüket nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. A hatóságok viszont a 9 öngyilkos merénylőből 8-et szerdára már azonosítani tudtak. Így kiderült:
a merényletsorozatot valószínűsíthetően kitervelő férfi szintén felrobbantotta magát.

Ő Mohamed Zahran Hasim, az addig jelentéktelen helyi iszlamista csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat (NTJ) vezetője. Őt azonosították azon a fényképen is, amelyet az Iszlám Állam „hírügynöksége” hozott nyilvánosságra és számos térfigyelő kamera is megörökítette, ahogy  bombákkal a testén besétál egy templomba.
A legtöbb öngyilkos merénylő tanult és jómódú, közép- vagy felső-osztálybeli férfi volt, írja a hatóságok közlése nyomán a BBC. Egyikük Nagy-Britanniában és Ausztráliában egyetemen tanult, és volt köztük egy testvérpár és egyetlen nő is. Mindannyian Srí Lanka-iak voltak.
Az elkövetőkről összegyűjtött az információk megerősítik a Srí Lanka-i miniszterelnök, Ranil Wickremesinghe véleményét, miszerint a merénylők nemzetközi segítséget kaphattak a kiképzésben és szervezésben. Erre utal az is, hogy az NTJ ezidáig legfeljebb buddhista szobrok megrongálásával vétette észre magát, ilyen nagyszabású akcióra egyedül képtelenek lettek volna. A csoport létszámát is mindössze 100-150 főre becsülik. Ugyanakkor ez valamelyest ellentmond annak a feltételezésnek, hogy a támadást az Új-Zélandon elkövetett terrortámadás megbosszulásaként hajtották végre, hiszen ilyen rövid idő alatt ilyen összetett merényletsorozatot aligha lehetett megszervezni. 
Szerdáig nagyjából 60 gyanúsítottat vettek őrizetbe a hatóságok, akiknek közük lehet a történtekhez. Félő, hogy még mindig vannak fel nem robbant pokolgépek Colombóban.

Szerző
Frissítve: 2019.04.24. 12:42

Nyúljelmezben vertek össze egy férfit Floridában

Publikálás dátuma
2019.04.24. 11:14
Képünk illusztráció
Fotó: Sebastian Kahnert / AFP
Orlandóban sújtott le a húsvét kabalaállata.
Furcsább utcai verekedésnek lehettek szemtanúi az orlandói járókelők húsvét vasárnap estéjén.Egy férfi és egy nő dulakodni kezdett az utcán, amikor egy arra járó, hatalmas, fehér nyúlnak öltözött ember ütni kezdte a férfit.
Végül egy rendőr és egy szemtanú állította le a dühödt nyúljelmezes támadót. A rendőrség később közölte, senkit nem tartóztattak le az esettel kapcsolatban – írja a Huffington Post.
Szerző
Témák
verekedés

Kutatóállomást építene Kína a Hold déli sarkvidékén

Publikálás dátuma
2019.04.24. 10:15

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / AFP
A Marsra pedig 2020-ra tervezik az első űrszonda elindítását.
Tudományos kutatóállomás kiépítését tervezi Kína a Hold déli sarkvidékén, és embereket küldene a Hold felfedezésére hozzávetőleg 10 éven belül - jelentette ki Csang Ko-csian, a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) vezetője. Csang a közép-kínai Hunan tartomány központjában, Csangsában a kínai űr napja alkalmából tartott rendezvényen arról is említést tett, hogy a januárban a Hold túloldalán sikeres leszállást végrehajtó Csang'o-4 űrszonda után 
Kína az idei év végén a Csang'o-5-öt küldi majd a Holdra mintagyűjtés céljából.

Az űrügynökség vezetője közölte: Kína 2020-ra tervezi az első űrszonda elindítását a Marsra. Kína 1970. április 24-én indította földkörüli útjára az ország legelső műholdját, ezért 2016-ban ezt a napot tették meg az űr napjának. A január 3-án a Hold Földről sosem látható oldalára érkezett Csang'o-4 űrszonda fedélzetén egy holdjárót is odaszállítottak a Hold sötét oldalának felfedezésére. A Jáde Nyúl 2 a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végez kutatásokat, egyebek mellett a felszínközeli struktúrák kitapogatását és a Holdon található anyagok összetételének elemzését.
Szerző
Témák
Kína