Elfogadták az ukrán nyelvtörvényt

Publikálás dátuma
2019.04.25. 11:16

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
"Nyelvellenőrök" fogják figyelni, nehogy a magánbeszélgetéseken és egyházi szertartásokon kívül bárhol az ukrán nyelven kívül mást használjanak az országban. Az elnökválasztás nyertese a törvény felülvizsgálatát ígéri.
Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a sokat vitatott nyelvtörvényt, ami a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve
gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A jogszabály kimondja, hogy Ukrajna minden állampolgára köteles beszélni az államnyelvet. Ezért nyelvtanfolyamokat indítanak a felnőtt lakosság részére. A törvény létrehoz egy úgynevezett nemzeti államnyelvi szabványügyi bizottságot, amely egyebek mellett meghatározza, milyen színvonalú ukrán nyelvtudást követel meg a nyelvvizsga, amely ezentúl az ukrán állampolgárság megszerzéséhez szükséges lesz. A törvénynek az állampolgárság megszerzésével és az ahhoz szükséges nyelvvizsgával kapcsolatos része csak két év múlva lép életbe.
Azt is előírják, hogy a nyomtatott sajtótermékek példányszámának legalább fele ukrán nyelven kell megjelenjen. Erre 13 havi türelmi idő van a törvényben. A törvény életbe lépése után két évvel a könyvkiadásban szintén el kell érni az ukrán nyelvű kiadványoknak a legalább 50 százalékos kvótát. A hírportálok használhatnak más nyelveket, de az oldalaikat ezentúl kötelezően meg kell jelentetniük ukrán nyelvű fordításban is.
A jogszabály kimondja, hogy "nyelvellenőrök" fognak ügyelni a törvény betartására.

A törvény hatálya az UNIAN ukrán hírügynökség felsorolása szerint kiterjed az állami vezetőkre és a képviselőkre, a bírákra és az ügyészekre, a jegybank alkalmazottaira, a katonatisztekre, a tanárokra, az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosokra.
A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.
Az ukrán hírügynökségek szerint a törvény elfogadásához a 450 képviselős parlamentben legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség. Ennél többen, 278-an támogatták a törvényt, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló párt 106 honatyája is. Andrij Parubij házelnök megjegezte, hogy Porosenko ígéretet tett a törvény aláírására. A törvény elfogadását a képviselők állva tapsolva, "dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!" üdvözléssel fogadták, és elénekelték a himnuszt.

Zelenszkij a nyelvtörvény felülvizsgálatát ígéri

Az elfogadott nyelvtörvény felülvizsgálatát ígéri az április 21-i ukrán elnökválasztás nyertese, írja a Kárpátalja.ma. Volodimir Zelenszkij közösségioldalán közölte: beiktatását követően megvizsgálja, hogy a törvény megfelel-e Ukrajna Alkotmányának, továbbá, hogy az országban élő állampolgárok mindegyikének érdekeit szolgálja-e. Zelenszkij azt hangsúlyozta, az államnak pozitív példákat felmutatva, ösztönözően kell tennie az ukrán nyelv fejlődéséért, nem pedig tilalmak és büntetések útján.

Frissítve: 2019.04.25. 14:18

Az Egyesült Államok 22 tagállamában terjed a kanyaró

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:45

Fotó: JUSTIN SULLIVAN / AFP/Getty Images
Az oltásnak „ellenálló” szülőket törvény elé idézték, ők akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak.
Az Egyesült Államok 22 tagállamában diagnosztizáltak kanyarós megbetegedéseket – jelentette be szerdán este Alex Azar egészségügyi miniszter Washingtonban. A tárcavezető az amerikai járványügyi hivatalra (CDC) hivatkozva közölte, hogy 2000 óta – amikor már megszűntnek nyilvánították a betegséget – nem diagnosztizáltak ennyi megbetegedést. Alex Azar közleményt adott ki, amelyben nagyobb átoltottságot sürgetett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltóanyagok – az egyes, interneten terjedő információkkal ellentétben – évek óta bizonyítottan biztonságosak. Az idén 695 beteget kezelnek kanyaróval, a legtöbb megbetegedést az északnyugati Washington államban és New Yorkban regisztrálták. New York városának Brooklyn negyedében néhány héttel ezelőtt egészségügyi szükségállapotot hirdettek a hatóságok és elrendelték a kötelező oltást is. Az oltásnak „ellenálló” szülőket törvény elé idézték, akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak. Brooklyn ortodox zsidó közösségében egyébként tavaly október óta 390 új kanyarós megbetegedést rögzítettek. A betegség terjedését az erősödő oltásellenes mozgalom segíti elő, több közösségi portálon is rendszeresen jelennek meg hamis információk az oltások állítólagos veszélyességéről. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins kórház fertőző betegségekkel foglalkozó egyik orvosa szerdán újságíróknak azt mondta: a betegség teljes mértékben megelőzhető.
Sokan vallási okokból mentesülnek a kötelező oltások alól
Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
„Most, 2019-ben, e betegség ellen kell küzdenünk, holott már az 1960-as évek vége, azaz az oltóanyagok kifejlesztése óta ezzel már nem is szabadna foglalkoznunk”

– fogalmazott az orvos.

Az amerikai járványügyi hivatal szerdán ismételten közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a járvány terjedése folytatódik, és az alacsony átoltottságú közösségekben nem sikerül gátat vetni neki, akkor a kanyaró az Egyesült Államokban ismét mindennapos betegség lehet.
Szerző

Újabb robbanás történt Srí Lankán

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:36

Fotó: Chamila Karunarathne / AFP
Egy bíróság épülete mögött történt a detonáció, amiről eddig csak annyit tudni: nem követelt halálos áldozatokat.
Robbanás történt csütörtökön Srí Lankán, egy a fővárostól, Colombótól 40 kilométerrel keletre fekvő településen, írja a Reuters. Ruwan Gunasekera rendőrségi szóvivő szerint az eset nem követelt áldozatokat.
Pugodában a helyi bíróság épülete mögött, egy üres földterületen történt a detonáció, és eddig csak annyit tudni a körülményekről, hogy nem "irányított robbantás" történt - szemben a húsvét hétvégén történt merényletsorozattal, ami 359 ember életét követelte Colombóban.
A hatóságok nyomoznak; nem tudni, hogy emögött is a terroristák állnak-e.
Szerző