Az Egyesült Államok 22 tagállamában terjed a kanyaró

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:45

Fotó: JUSTIN SULLIVAN / AFP/Getty Images
Az oltásnak „ellenálló” szülőket törvény elé idézték, ők akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak.
Az Egyesült Államok 22 tagállamában diagnosztizáltak kanyarós megbetegedéseket – jelentette be szerdán este Alex Azar egészségügyi miniszter Washingtonban. A tárcavezető az amerikai járványügyi hivatalra (CDC) hivatkozva közölte, hogy 2000 óta – amikor már megszűntnek nyilvánították a betegséget – nem diagnosztizáltak ennyi megbetegedést. Alex Azar közleményt adott ki, amelyben nagyobb átoltottságot sürgetett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltóanyagok – az egyes, interneten terjedő információkkal ellentétben – évek óta bizonyítottan biztonságosak. Az idén 695 beteget kezelnek kanyaróval, a legtöbb megbetegedést az északnyugati Washington államban és New Yorkban regisztrálták. New York városának Brooklyn negyedében néhány héttel ezelőtt egészségügyi szükségállapotot hirdettek a hatóságok és elrendelték a kötelező oltást is. Az oltásnak „ellenálló” szülőket törvény elé idézték, akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak. Brooklyn ortodox zsidó közösségében egyébként tavaly október óta 390 új kanyarós megbetegedést rögzítettek. A betegség terjedését az erősödő oltásellenes mozgalom segíti elő, több közösségi portálon is rendszeresen jelennek meg hamis információk az oltások állítólagos veszélyességéről. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins kórház fertőző betegségekkel foglalkozó egyik orvosa szerdán újságíróknak azt mondta: a betegség teljes mértékben megelőzhető.
Sokan vallási okokból mentesülnek a kötelező oltások alól
Fotó: JOHANNES EISELE / AFP

„Most, 2019-ben, e betegség ellen kell küzdenünk, holott már az 1960-as évek vége, azaz az oltóanyagok kifejlesztése óta ezzel már nem is szabadna foglalkoznunk”

– fogalmazott az orvos.

Az amerikai járványügyi hivatal szerdán ismételten közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a járvány terjedése folytatódik, és az alacsony átoltottságú közösségekben nem sikerül gátat vetni neki, akkor a kanyaró az Egyesült Államokban ismét mindennapos betegség lehet.
Szerző

Újabb robbanás történt Srí Lankán

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:36

Fotó: Chamila Karunarathne / AFP
Egy bíróság épülete mögött történt a detonáció, amiről eddig csak annyit tudni: nem követelt halálos áldozatokat.
Robbanás történt csütörtökön Srí Lankán, egy a fővárostól, Colombótól 40 kilométerrel keletre fekvő településen, írja a Reuters. Ruwan Gunasekera rendőrségi szóvivő szerint az eset nem követelt áldozatokat.
Pugodában a helyi bíróság épülete mögött, egy üres földterületen történt a detonáció, és eddig csak annyit tudni a körülményekről, hogy nem "irányított robbantás" történt - szemben a húsvét hétvégén történt merényletsorozattal, ami 359 ember életét követelte Colombóban.
A hatóságok nyomoznak; nem tudni, hogy emögött is a terroristák állnak-e.
Szerző

700 éves bombát találtak Kínában

Publikálás dátuma
2019.04.25. 09:31
Képünk illusztráció
Fotó: ICZJ / AFP
A mongolok elleni háború legkorszerűbb fegyverének maradványai az egész világon eddig feltárt legkorábbi ilyen leletek lehetnek.
Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön.

A bombamaradvány 11 centiméter széles és 9,7 centiméter magas, 0,8 centiméter vastag héjjal rendelkezik, és egy gyújtózsinórral robbantható.

A szakértők szerint a Szung dinasztia idejéből (960-1279) származó bomba maradványai Kínában és talán az egész világon eddig feltárt legkorábbi robbanószerkezethez tartozhattak. A leletek egy Szung-kori kormányzati hivatal romjai közül kerültek elő, mely a kutatók szerint egy a 13. században a mongol és a Szung-seregek között zajló háborúban fontos védelmi szerepet betöltő, Tiaojü nevű városban állt.
A bomba nagyjából egyidős a lőporral, az agyagbombák voltak az elsők
Fotó: Wikipedia
Jüan Tung-san, a csungkingi kulturális örökségek intézetének igazgatóhelyettese elmondta: a vasból készült bomba az egyik legfontosabb lelet, amely Tiaojü város romjai közül előkerült. Ez a kor legfejlettebb fegyvere, ami az akkori legkorszerűbb technológia felhasználásával készült - tette hozzá.
Csung Sao-ji, a kínai néphadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója elmondta: a világ legkorábbi vasból készült robbanószerkezete egy 1341-es költeményből ismert úgynevezett Vaságyú volt az ókori Kína legjelentősebb hadtudományi fejlesztése, de eddig nem létezett megbízható tárgyi bizonyíték a létezésére, ezért a mostani lelet kulcsfontosságú a hadtörténeti kutatások szempontjából.
Bomba rajza a Ming dinasztia korából
Fotó: Wikipedia