A migránskaravánról kérdezték a kormányt, Pintér Sándor óriásit hárított

Publikálás dátuma
2019.04.25. 17:13
Magyarországon 2015 óta nem láttak egyben tíznél több menekültet
Fotó: Népszava
A kancelláriaminiszter április elején még határozottan állította, hogy tudnak a „migránskaraván létező veszélyéről”. Hogy pontosan mit tudnak, azt azóta sem árulják el.
Lejárt szavatosságú témának számít a Görögországból induló, Európát fenyegető migránskaraván, az április elején még több ezrest migránstömegektől retteg(tet)ő kormánymédia is ejtette az ügyet. Ezzel együtt érdekes, hogy a kormány milyen sokatmondóan hallgat és hárít, ha az EP-választási kampányuk egyik korábbi hívószaváról kérdezik. Az MSZP-s Mesterházy Attila a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, Gulyás Gergelytől próbált többet megtudni a témában. Gulyás még április 4-én, egy kormányinfón arról beszélt: a kormánynak információi vannak róla, hogy létezik a migránskaraván veszélye – nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.
Már az is abszurd, hogy a kormánynak létező veszélyről, és nem konkrét tényekről vannak értesülései, de ezt még lehet fokozni: Mesterházy kérdésére – ugyan milyen adatai vannak a kormánynak, és ha minősített információról van szó, belenézhet-e a dokumentokbsa – Gulyás helyett Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, udvarias semmitmondással. „A Kormány továbbra is elkötelezett Magyarország határainak megvédése és a magyar emberek biztonságának garantálása mellett. Biztosíthatom Képviselő urat, hogy az illegális migrációval összefüggő jogellenes cselekményekkel szembeni hatékony fellépésére és határaink megvédésére a Rendőrség kellően felkészült, és annak érdekében a jövőben is megteszi a szükséges intézkedéseket.” - írta Pintér.
Ebből mindössze annyi derül ki, hogy a belügyminiszter ugyanazt a lózungot adja válaszként egy országgyűlési képviselőnek, mint bármelyik Fidesz-kampánnyal kábított civilnek, hiába is érvel Mesterházy az alaptörvény  vagy az Országgyűlési törvény adta jogaival. Ami a migránskaravánt illeti: április elején alig pár száz ember próbált elindulni Nyugat-Európa felé; a vélhetően embercsempészek által megvezetett menekülteket pár összecsapás után görög rohamrendőrök állították meg a görög Diavata menekülttábor mellett – légvonalban 650 kilométerre a röszkei határátkelőtől.
Szerző

Kilenc lista lesz az EP-szavazólapon, két pártot leszedett az NVB

Publikálás dátuma
2019.04.25. 17:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az utolsó pillanatban becsúszott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyar Munkáspárt, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Tea Párt Magyarország viszont lekerült.
Összesen kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra, ennyi lista szerepel majd a szavazólapon. Az NVB csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, mert a bejelentések megfeleltek a törvényben támasztott követelményeknek. Már korábban nyilvántartásba vette az NVB a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját, így összesen kilenc lista szerepel majd a szavazólapon. Nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak és a Tea Párt Magyarországnak, így ezen listák nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította.
A sorrend a szavazólapon: 1. MSZP-Párbeszéd, 2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 3. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 4. Fidesz-KDNP, 5. Momentum Mozgalom, 6. Demokratikus Koalíció, 7. Mi Hazánk Mozgalom, 8. Magyar Munkáspárt, 9. Lehet Más a Politika. 
Témák
EP-választás
Frissítve: 2019.04.25. 20:17

Örül a korai nyárnak? Már nem sokáig

Publikálás dátuma
2019.04.25. 16:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hidegfront jön esővel, komoly lehűléssel.
Pénteken még nyárias meleg lesz, de azután lehűlésre kell készülni, többfelé mintegy 10 fokkal is mérséklődhet a meleg a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken napos idő lesz, majd késő délutántól, estétől nyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúlon már zápor, zivatar is kialakulhat, néhol jégesővel. A szél többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-16, a legmagasabb 26-31 fok között alakul. Szombatra virradó éjszaka nyugati irányból egyre nagyobb területen várható eső, zápor, főként keleten helyenként zivatar. Napközben fokozatosan szűnik a csapadék, de lokális záporok a Dunántúlon még estig kialakulhatnak. A szél sokfelé megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet 9-16, a maximumhőmérséklet 16-23 fok között valószínű. Vasárnap az elszórt, helyi záporok mellett északkeleten kezdetben, illetve Nyugat-Magyarországon délután, este eső is várható. Többfelé lesz erős a szél. A leghidegebb órákban általában 7-11 fok lesz, de a szélvédett tájakon, az Őrség környezetében ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben többnyire 17-22 fokig, de Nyugat-Magyarországon néhol csak 15-16 fokig melegszik fel a levegő. A meteorológiai szolgálat agrometeorológiai elemzésében azt írta: előbb szombaton érkezik egy hidegfronttal valamennyi csapadék, majd a jövő hét első felében jó eséllyel országszerte jelentősebb mennyiségű eső várható.
Szerző