irodalom;Hazai Attila Irodalmi Díj;Nemes Z. Márió;

2019-04-26 20:06:25

Díj a kísérletezőknek, és a hungarofuturizmus szellemi atyjának

Hazai Attila-díjjal ismerik el a Nemes z. Márió költőt.

Nemes Z. Márió kapja 2019-ben a Hazai Attila Irodalmi Díjat – jelentették be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében szervezett programon, ahol Hazai Attila 1997-es, idén a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Budapesti skizo című regényéről is beszélgettek.

A szerző fő művének tekintett regény újrakiadása a beszélgetőpartnerek, Szegő János és Berta Ádám szerint azért is fontos lehet, mert míg a korabeli kritikák a kötetben használt technikákat gyakran hibának olvasták, addig az életszerű dialógusok és a szokatlan szóhasználat huszonkét év elteltével új megvilágításba is kerülhet. A kötet a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére közreműködésével jelent meg. Az alapítvány a fiatalon elhunyt szerző emlékének és életművének ápolását tűzte ki céljául, többek közt megalapítva az irodalmi elismerést, amellyel a hozzá hasonlóan újító és kísérletező szellemiségű fiatal alkotókat kívánják támogatni. A díjazott személyéről egy független zsűri hoz döntést, a díjjal egy magát megnevezni nem kívánó irodalomkedvelő támogató jóvoltából egymillió forint pénzjutalom és egy Hazai Attila-festmény is jár.

Az elismerést az előző években Bartók Imre, Tóth Kinga és Orcsik Roland kapta, hozzájuk csatlakozik idén Nemes Z. Márió, Sziveri János-díjas költő, kritikus, esztéta, az ELTE Esztétikai Tanszékének adjunktusa, a Hungarofuturizmus egyik szellemi atyja.

A szerzővel lapunk irodalmi melléklete, a Nyitott Mondat április elején készített interjút. A díjátadó április 29-én 20 órakor lesz a Nyitott Műhelyben.