Tragédia Seattle-ben: Négy embert ölt meg egy ledőlt daru (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.28. 13:20

Fotó: Joe Nicholson / MTI
A szerkezet a Google új épületén dolgozott, amikor egyszer csak lezuhant az alatta elhaladó autókra.
Két munkás és két autó egy-egy utasa lelte halálát abban a balesetben amely a seattle-i Mercel Streeten történt, helyi idő szerint szombat délután. Egy, az új Google épületén dolgozó toronydaru egyszer csak lezuhant az épület tetejéről, a benne lévő munkásokkal együtt éppen az alatta elhaladó autókra – írja a Seattle Times. A balesetben négyen megsérültek, közülük három személyt, egy 25 éves nőt,annak 4 hónapos kislányát és egy 27 éves férfit kórházba szállítottak, a negyedik személyt- aki csak könnyebb sérüléseket szenvedett- pedig a helyszínen ellátták.  Seattle-ben és környékén évtizedek óta nem történt hasonló, halálos építkezési baleset. 
Szerző
Témák
Seattle
Frissítve: 2019.04.28. 14:24

A szélsőjobb előretörésétől tartanak – 37 millió spanyol szavazót várnak az urnákhoz

Publikálás dátuma
2019.04.28. 13:00
Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fõtitkára voksol...
Fotó: J.J. Guillen / MTI
Várhatóan a Pedro Sanchez vezette Szocialisa Párt nyeri majd a választásokat, de a szélsőséges, nacionalista pártok is egyre erősödnek.
A szavazóhelyiségek megnyitásával vasárnap reggel 9 órakor kezdetét vette a voksolás Spanyolországban. A választók este 20 óráig adhatják le szavazataikat az ország 8131 településén és városában, több mint 23 ezer helyszínen. A választásra jogosult 36,9 millió spanyol állampolgár közül több mint 2 millióan szavazhatnak külföldről, a legtöbben, több mint 420 ezren Argentínából. A spanyol választók 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek. A közvélemény-kutatási előrejelzések szerint a voksolás kimenetele sosem volt még ennyire bizonytalan: bár eddig úgy tűnik a jelenleg is kormányon lévő Szocialista Párt kapja majd a legtöbb szavazatot, akár egy újabb belpolitikai patthelyzet is elképzelhető, amikor egyik tömb sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel. Amennyiben a választások után valamelyik politikai oldal többségbe tud kerülni, 
Spanyolország történetében először alakulhat koalíciós kormány.

A legutolsó, a kampánycsend előtt öt nappal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint, amelyet a GAD3 intézet készített az ABC című konzervatív napilap számára:
  • a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 31,5 százalékával győzelemre, és 134-139 mandátumra számíthat a törvényhozásban.
  • Eszerint második helyre várható a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,1 százalékával, 81-86 közötti képviselő hellyel.
  • Harmadik lehet az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt 13,9 százalékos támogatottsággal, 42-44 mandátummal.
  • Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,1 százalék szavazatot, és ez alapján 27 képviselői helyet kaphat,
  • míg a nacionalista VOX párt a voksok 11,4 százalékára és 30-32 mandátumra esélyes.
Utóbbi parlamentbe jutásával 1982 óta először kerülhet újból szélsőséges jobboldali párt a spanyol törvényhozásba.

A felsoroltakon kívül hét kisebb, köztük katalán és baszk nacionalista erők szerezhetnek mandátumot. A mintegy 5 millió lakosú, kelet-spanyolországi valenciai autonóm közösségben ezen a napon regionális parlamenti választásokat is tartanak.
Szerző
Témák
Spanyolország
Frissítve: 2019.04.28. 20:29

Több százan haltak bele a kimerültségbe az indonéz szavazatok számlálása közben

Publikálás dátuma
2019.04.28. 12:04

Fotó: BAY ISMOYO / AFP
150 millióan mentek el szavazni az elnökről, a nemzeti parlamentről és a helyi önkormányzatokról.
A múlt héten volt Indonézia történetének az eddigi legnagyobb választása: a 260 milliós országban körülbelül 150 millióan járultak az urnák elé, ahol az elnökről, a nemzeti parlamentről és a helyi önkormányzatokról is voksoltak.  A nyolc órás szavazás után nekiálltak kézzel megszámlálni a szavazatokat.
Szombat estére 272 szavazatszámláló halt bele a kimerültségbe, 1878-an pedig belebetegedtek a feszített munkatempóba.

Az egészségügyi tárca a történtek után körlevelet írt a kórházaknak, és arra kérte azok dolgozóit, hogy legyenek különös gonddal a szavazatszámlálókra . A választás hivatalos eredményét a tervek szerint május 22-én hozzák majd nyilvánosságra írja a The Age nevű ausztrál lap.
Szerző
Témák
Indonézia