Európai Unió;Magyarország;Frans Timmermans;

2019-04-29 13:40:09

Timmermans: Közép-Európában pozitív irányba fejlődik a gondolkodás, de Magyarországon nem

A menekültkérdést csak akkor lehet megoldani, ha valamennyi ország elkötelezi magát a szolidaritás mellett – jelentette ki.

Erősödik a hajlandóság a közép-európai térségben a menekültkérdés közös megoldására az az Európai Szocialisták Pártja (PES) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Frans Timmermans szerint.

A holland politikus két hétfői német interjúban is arról beszélt, hogy változást tapasztal a migráció kérdéseinek megítélésében a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) térségében.

A Rheinische Post című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy

Nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyekben a menekültek megérkeznek az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet területére, a feladatot közösen kell megoldani, különben ismét határok választják el egymástól az országokat, „és akkor Schengennek vége”.

Mint mondta,

Nem büntetni kell a szolidaritástól tartózkodó országokat, de tudomásul kell venni azt a „politikai tényt“, hogy „az EU-t a kölcsönös szolidaritás élteti, és ha ez a szolidaritás csak egy irányban mutatkozik meg, akkor rögtön meg is szűnik”.

Azonban „növekvő hajlandóságot látok a közös fellépésre a menekültkérdésben, bár nem Magyarországon, hanem Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban, így például leveleket kapunk lengyelországi polgármesterektől, akik azt mondják, hogy küldjetek menekülteket, megoldjuk” – fejtette ki Frans Timmermans. A jelenlegi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban az első alelnöki tisztséget betöltő politikus hozzátette, hogy ezek a települések támogatást kapnak EU-s forrásokból.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak úgy fogalmazott, hogy

Így „most ők is megértették, hogy nekik is szolidárisan együtt kell működniük” – tette hozzá.

A PES legnagyobb vetélytársával, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatban a többi között elmondta, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje „hivatalosan mindig azt állítja, hogy nem működik majd együtt szélsőjobboldaliakkal”. Viszont Orbán Viktor magyar kormányfő még mindig Manfred Webert támogatja – tette hozzá Frans Timmermans, felvetve: