A szakszerűtlen eltávolítás okozza a legtöbb fertőzést - Így kell kiszedni a kullancsot (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.30. 12:25
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
„Felébredtek” és áldozataikra várnak a kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A csípést elővigyázatossággal, a fertőzést az élősködő szakszerű eltávolításával lehet elkerülni.
„Felébredtek” és az erdőkben, réteken, és már a városi kertekben-, parkokban-, de az óvodák, iskolák udvarán is áldozataikra várnak a kullancsok. Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, közülük egy tucat támadja az embereket és a társállatokat. A Kárpát-medencében leggyakoribb közönséges kullancs (Ixodes ricinus) vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon.
A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (mozgásszervi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a csípés nem ad immunitást, egy szezonon belül akár többször is el lehet kapni – derült ki a Magyar Kullancsszövetség tájékoztatójából.
A kullancscsípések többsége felnőttek esetében a lábon, térdhajlatban, gyermekeknél a hajas fejbőrön történik, és a fülcimpitiszt okoz, amit még a gyermekorvosok is sokszor napégésnek hisznek. Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sokszor nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak - mondta Kapiller Zoltán az M1-en.

Kullancsellenes tanácsok

A szabadban az évszaknak megfelelő, lehetőleg zárt, hosszú ruházatot viseljünk, a zoknit tűrjük be a nadrág szárába, nyáron is viseljünk sapkát vagy kalapot. Kirándulás után, sőt közben - egy-másfél óránként - tartsunk kullancsvizitet: tetőtől talpig. 
A szúnyog- és kullancsriasztó spray-ket, ha lehet, a felsőruházatra is érdemes fújni, de leginkább a lábszárakra, a karunkra, a derékra, nyakra. Ezeknek a hatása azonban néhány órán belül elmúlik, így érdemes többször is megismételni.
Ha kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el. Ezt a patikában kapható kullancs-eltávolító kanállal tehetjük meg szakszerűen, amely fertőződésmentesen, a kullancs gyötrése nélkül, élve szedi ki az élősködőt. Ha csipesszel vagy körömmel szorongatjuk, a haláltusája közben a szájszervéből fertőző nyálat ürít a bőrbe, ezért
sokszor ez, a szakszerűtlen eltávolítás okozza a fertőzést.

Az eltávolított kullancsot érdemes megőrizni és a szintén gyógyszertárban kapható kullancsteszttel megvizsgálni, hogy a hordozta-e a Lyme bacilus valamelyikét. Akkor sem kell megijedni, ha a teszt pozitív, mert szakszerű, időben történt eltávolítás esetén kicsi a fertőződés esélye. Fontos feljegyezni a csípés helyét és idejét, amelyről Lyme kórra jellemző tünetek megjelenése esetén tájékoztatni kell a gyermekorvost, háziorvost.

Alkalmazás segít a védekezésben

Hamarosan elérhető lesz a Magyar Kullancsszövetség megbízásából fejlesztett okostelefonos applikáció. A Kullancs-kalauz segítségével GPS koordináták alapján megnézhető, hogy a túrahelyszínünk milyen kullancsfajokkal fertőzött, és hol lehet a szükséges eszközöket beszerezni - mondta dr. Kapiller Zoltán elnök múlt heti sajtótájékoztatóján.
Szerző
Témák
kullancs

Nem, nem jó, ha kövér a gyerek

Publikálás dátuma
2019.04.29. 17:21

Fotó: Shutterstock
A szülők több mint fele alábecsüli gyereke túlsúlyának mértékét egy új kutatás szerint.
A túlsúlyosságról Glasgowban rendezett, szerdáig tartó európai kongresszuson elhangzott, hogy a szülők sokszor egyáltalán nem látják túlsúlyosnak gyermeküket, még akkor sem, ha azok már elhízottnak számítanak, és gyakran a gyerekek sincsenek tisztában testsúlyukkal. Metaelemzésükhöz a kutatók világszerte 87, az elmúlt 20 évben készült tanulmányt használtak. Összesen csaknem 25 ezer, 0-19 éves kor közötti gyerek és tinédzser, valamint szüleik adatait foglalták össze. Abrar Alshahrani, a brit Nottinghami Egyetem kutatója elmondta: annak ellenére is gyakran alábecsülik a gyerekek túlsúlyát, hogy sok erőfeszítést tesznek azért, hogy a problémára irányítsák a figyelmet. Ezért sok gyerek nem kapja meg azt a támogatást, amelyre ahhoz lenne szüksége, hogy egészséges maradjon. A túlsúllyal élő gyerekek és fiatal felnőttek száma világszerte több mint tízszeresére emelkedett az elmúlt 40 évben: a lányok esetében ötről 50 millióra nőtt a túlsúlyosok száma 1975 és 2016 között, a fiúk esetében pedig hatról 74 millióra. Az eredmények szerint a szülők 55 százaléka - elsősorban a kisebb fiúk és lányok szülei - alábecsüli elhízott gyereke túlsúlyosságának szintjét. Különösen gyakori ez azon szülők esetében, akik maguk is túlsúlyosak és kevéssé képzettek. 
Szerző

Magyar burgerező a világ egyik legjobbja

Publikálás dátuma
2019.04.29. 14:15
Illusztráció
Fotó: Pexels
A világ burgertérképére került Magyarország, ugyanis a négy budapesti lelőhelyet is működtető hamburgeres a tizenharmadik lett egy utazási portál globális toplistáján.
Mint megírtuk, pár hónapja két belvárosi hamburgerező is felkerült egy utazási portál európai 50-es listájára. A Big Seven Travel szerint a Bamba Marha Burger Bár az ötödik, míg a Tuning Bar & Burger a 42. legjobb burgerező a kontinensünkön. A most elkészült világlistájukon a Bamba Marha egyedüli magyar résztvevőként, "egyszerűen tökéletes"-nek minősítve az előkelő 13. helyen szerepel. 
A négy budapesti helyet is üzemeltető burgerező a Facebook-oldalán azt írja, Magyarország ezzel felkerült a világ burgertérképére, ráadásul magyar étterem világlistán ilyen jól még sosem szerepelt. 
A rangsor a kontinenslisták alapján, több mint öt hónap alatt, ötvennél is több ország részvételével állt össze. Az értékelésnél, ahogy a korábbinál is,  a tesztelők minden országból válogattak, az eredmény kialakulásában pedig nagy szerepe volt a magazin 1,5 milliós olvasótábora mellett a felkért gasztro-szakértőknek, de figyelembe vették az online értékeléseket, a megjelenéseket és a gasztrobloggerek véleményét is. 
A világ legjobb burgerezőjének egy kanadai, Montrealban levő helyet választottak, a második egy ausztrál, Sydney-ben lévő, a harmadik pedig egy amerikai, Ohio államban lévő hamburgerlelőhely lett. A teljes lista itt böngészhető.
Szerző
Témák
hamburger